10 cultuurtips van de VRT om naar uit te kijken

De VRT nodigt je uit om kunst en cultuur te beleven. Verschillende VRT-programma’s en evenementen nemen je mee in het diverse, prikkelende Vlaamse cultuurlandschap. Zo hoopt de VRT jou te informeren en inspireren. 10 VRT-cultuurtips om dit najaar naar uit te kijken:

© VRT - Alain Honorez 2018

1. Hanne Danst (Canvas)

Canvas zendt vanaf januari 2019 de reeks Hanne danst uit. Daarin verkent Journaal-anker Hanne Decoutere de wereld van de dans. Canvas lanceerde in april al de danswedstrijd ‘Dans met Hanne’, waarin de zender samen met Hanne zelf op zoek gaat naar een dansact voor het voorprogramma in Hanne danst.

Video player inladen ...

2. Iedereen Klassiek (Klara)

In Iedereen Klassiek neemt presentator Sander De Keere je mee naar de wereld van de klassieke muziek. Wat doet een dirigent? Waarom zijn De 4 Seizoenen van Vivaldi zo beroemd? En wie is Arvo Pärt? Sander legt je alles op een verfrissende manier uit. Je vindt de video’s terug op het Youtube-kanaal van Iedereen Klassiek.

Video player inladen ...

3. Alleen Elvis blijft bestaan (Canvas)

Thomas Vanderveken in decor Alleen Elvis

Een vaste waarde op Canvas, maar nog steeds verrassend en interessant. Vanaf 13 oktober vult Thomas Vanderveken zijn indrukwekkende gastenlijst verder aan. Onder andere Fien Troch, Johan Heldenbergh en Jeroen Olyslaegers delen de meest prikkelende, schokkende en ontroerende beeldfragmenten uit hun leven. Ze vertellen wat hen motiveert en fascineert, hoe hun verleden hun heden bepaalde en welke richting ze verder uit willen.

https://www.canvas.be/alleen-elvis-blijft-bestaan

Alleen Elvis blijft bestaan, vanaf zaterdag 13 oktober op Canvas.

4. LangZullenWeLezen (VRT)

Met LangZullenWeLezen wil de VRT aanzetten om meer – of weer – te gaan lezen. Op het online platform vind je een heleboel inspiratie en leeservaringen. De tien ambassadeurs, bekende VRT-boekenwurmen, prikkelen je met hun favoriete boeken om je literaire horizon te verruimen. Onder andere Sofie Lemaire, Kamal Kharmach, Friedl’ Lesage en Tom De Cock geven je verschillende boekentips. 

Video player inladen ...

5. Culture Club (Radio 1)

Annelies Moons

Elke vrijdagavond kijkt Annelies Moons met een gretige en nieuwsgierige blik naar cultuur en de culturele actualiteit. Annelies zendt regelmatig live uit op culturele locaties, evenementen en tentoonstellingen, zoals NTGent, Museum Dr. Guislain, Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel, de Boekenbeurs en nog zoveel meer.

Culture Club, elke vrijdag van 18 tot 20 uur op Radio 1.

6. Winteruur (Canvas)

Wim Helsen en zijn te vroeg gestorven hond Boris © VRT - Joost Joossen

Winteruur overwinterde al drie seizoenen met Wim Helsen, fijne gasten en bijzondere teksten. Vanaf maandag 30 oktober komen in het nieuwe seizoen onder meer Peter Vandermeersch, Lukas Lelie, Lara Chedraoui, Connie Palmen, Herr Seele en zuster Jeanne Devos op bezoek.

Winteruur, vanaf maandag 30 oktober op Canvas.

7. De laatste dans (Canvas)

Begin december wordt actrice Chris Lomme 80 jaar. Canvas zendt naar aanleiding daarvan de documentaire De laatste dans uit, in samenwerking met de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS).  Het geeft een intrigerend portret van Chris Lomme weer terwijl die aan haar voorstelling De laatste dans in KVS werkt. Samen met Liesbeth Gruwez en Michaël De Cock geeft ze de acteerervaring van een actrice op leeftijd een plaats op het podium. Tegelijkertijd praat ze over wat het leven je leert.

8. Speel het hard (Canvas)

Wie volgt in de voetsporen van Thomas Vanderveken? Canvas breit een vervolg aan het succesvolle project Thomas speelt het hard, waar Thomas Vanderveken in een jaar tijd het pianoconcerto van Edvard Grieg leerde spelen. Vanaf 3 september begon een nieuwe editie van Speel het hard, de online zoektocht naar muzikaal talent. Amateurmuzikanten worden uitgedaagd om een jaar lang hun favoriete concerto in te studeren. 

Video player inladen ...

9. Van A tot Z – VRT NU/Klara

Klara en VRT NU slaan de handen in mekaar voor een online reeks waarin radiomakers Pat Donnez en Ruth Joos bekende gezichten interviewen. Elk interview begint met één letter van het alfabet. Die letter leidt tot een thema dat telkens weer een ongemeen boeiend gesprek oplevert. 

Video player inladen ...

10. Iedereen Klassiek (Klara)

Iedereen Klassiek in Brugge in 2017 © Geert Van Hoeymissen

Op zaterdag 27 oktober 2018 is het opnieuw tijd voor het evenement Iedereen Klassiek, oftwel hét feest van de klassieke muziek. Wie er de afgelopen jaren bij was, kan erover getuigen: zó vier je feest met klassieke muziek.  Samen met initiatiefnemer Klara en de vele partners in Brugge bereidt het Concertgebouw een uitbundig programma voor, met vertakkingen in de hele binnenstad.

Iedereen Klassiek, op 27 oktober in Brugge.

Dit kan u misschien ook interesseren?

donderdag 27 september 2018
27 september 2018