Team Scheire: oplossingen voor dagelijkse problemen

Hoe wetenschap en technologie mensen kunnen helpen - vanaf maandag 29 oktober op Canvas

sofie@silbermann.com +32 475 65 89 34

Team Scheire is een programma rond technologie en wetenschap waarin Lieven Scheire de hulp inschakelt van een team van ingenieurs, ontwerpers, wetenschappers en programmeurs. Samen bedenken ze creatieve en concrete oplossingen voor dagelijkse problemen van mensen die omwille van een beperking of andere redenen niet ten volle van het leven kunnen genieten.

Het team maakt daarbij gebruik van een scala aan slimme middelen, van low-tech doe-het-zelf-materialen tot cutting edge technologie.

Vanaf maandag 29 oktober om 21.20 u. op Canvas.

Videospeler inladen...

Met slimme koppen

Duizenden mensen in Vlaanderen hebben het moeilijk om de meest vanzelfsprekende taken uit te voeren. Team Scheire gaat op zoek naar oplossingen voor hun specifieke moeilijkheden, maar ook voor problemen die een hele groep mensen aangaan.  Lieven Scheire daagt zijn makers uit om net dat ene innovatieve idee te bedenken en te realiseren dat de levenskwaliteit van die mensen kan verbeteren. Team Scheire bestaat uit deze slimme koppen:

  • Maria-Cristina Ciocci: prof. dr. in de wiskunde met een passie voor technologie en wetenschap
  • Lynn Coorevits: expert gebruikersonderzoek bij IMEC
  • Katrien De Graeve: software architect bij Microsoft
  • Anthony Liekens: uitvinder, technologisch consulent en ‘mad scientist’
  • Deepak Mehta: educatief coördinator bij Technopolis
  • Elisa Van Coster: meubelontwerper en -bouwer in staal en hout
  • Ronald Van Ham: prof. dr. ir. mechatronica, een combinatie van mechanica, software en elektronica
  • Maarten Weyn: prof. dr. ing. elektronica-ICT bij de UAntwerpen/IMEC en specialist draadloze communicatie

Ik heb tijdens het maken van deze reeks zulke mooie mensen ontmoet! Mensen met een beperking die ons duidelijk maken hoe kleine praktische zaken soms veel kunnen betekenen voor onze eigenwaarde en zelfstandigheid. En natuurlijk onze acht makers. Apetrots ben ik op dat team. Het is ongelooflijk met welke toewijding en creativiteit zij al hun beschikbare technologische middelen en vaardigheden hebben aangewend om kleine wondertjes te verrichten. Ik heb er acht helden bij. En ik hoop vooral dat ze ook anderen zullen inspireren om hetzelfde te doen. Wat ze doen is geniaal, maar de middelen die ze ervoor gebruiken zijn voor ieder van ons beschikbaar. Makers veranderen de wereld.”
Lieven Scheire

Acht afleveringen

In elk van de acht afleveringen pakt team Scheire twee problemen aan. Tijdens brainstorms in hun hoofdkwartier in de Universiteit van Antwerpen overleggen ze samen hoe ze daarbij best te werk gaan. Maar er is telkens één teamlid dat het voortouw neemt. 

Aflevering 1: Roland wil zelfstandig blijven en Lazlo wil gamen

In deze eerste aflevering maken we kennis met Lynn Coorevits. Lynn is expert gebruikersonderzoek bij onderzoeksinstelling Imec, en gaat op zoek naar een oplossing voor Roland, een man die lijdt aan jongdementie en die daardoor een groot stuk van zijn zelfstandigheid kwijt is. 

Innovatiespecialist en ‘mad scientist’ Anthony Liekens steekt  dan weer de handen uit de mouwen van zijn labojas voor Lazlo: een jongen van 15 die lijdt aan hersenverlamming, maar die ondanks zijn fysieke beperking toch wil kunnen gamen.

Aflevering 2: Monique wil foto's nemen en Pluim wil dansen

Software architect Katrien De Graeve waagt zich aan iets wat op het eerste zicht onmogelijk lijkt : ze gaat op zoek naar een oplossing voor Monique, een dame die blind is maar toch graag zelf mooie foto’s wil maken met haar smartphone. 

En we ontmoeten Pluim, een man die alle kracht in zijn spieren verliest, maar wil toch kunnen dansen met zijn vrouw. Ingenieur Ronald Van Ham ziet verborgen oplossingen waar anderen problemen zien, en daagt zichzelf uit om dit koppel opnieuw te laten genieten van hun passie voor dans.  

Aflevering 3: Tima wil alleen naar school en Maria wil meer contact

Tima is elf en zit in een rolstoel omdat ze werd geboren met spina bifida Ze gaat vanaf volgend schooljaar naar de middelbare school, en wil daar zoveel mogelijk zelfstandig kunnen zijn.  Ze wil niet meer dat haar mama haar naar school moet brengen, maar het lukt haar niet om een boekentas mee te nemen. Meubelmaker Elisa Van Coster gaat de uitdaging aan.

En wiskundeprof Maria-Cristina Ciocci gaat op zoek naar een manier om Maria en andere bewoners van een rust- en verzorgingstehuis makkelijker in contact te brengen met hun familie en vrienden die wat verder af wonen. Op die manier probeert ze het probleem van de eenzaamheid te verbeteren.

De andere verhalen

De uitzendvolgorde van de andere verhalen is nog niet bepaald. We geven ze hieronder in willekeurige volgorde:

De ouders van Flo (10) en Minne (8)  zijn op zoek naar een manier om orde en structuur te brengen in het leven van hun kinderen met autisme, ADHD en nog andere moeilijkheden. (Anthony Liekens)  

Studente Cato (23) heeft een extreem slaapprobleem dat het onmogelijk maakt om een normaal leven te leiden. Als niemand haar wakker maakt, slaapt ze 15 tot 20 uur aan een stuk door. (Maria-Cristina Ciocci)

Jaro (6) maakt deel uit van een heel sportief gezin. Maar Jaro is doof geboren en zijn hoorapparaat is heel kwetsbaar. Daardoor mag hij niet sporten. (Deepak Mehta)  

Wouter (16) is normaal begaafd, maar kan geen woordbeelden begrijpen en dus niet lezen. Toch zou hun graag ondertitels kunnen lezen om naar films te kunnen kijken. (Katrien De Graeve)

Morgan (11) wil graag fietsen, maar door haar extreem gevoelige huid lukt dat niet. (Ronald Van Ham)

Tom (35) heeft een meervoudige beperking. Met hulpmiddelen kan hij zich redelijk goed behelpen, maar communiceren gaat moeilijk. Kan daar iets aan gedaan worden? (Lynn Coorevits)

Carmen durft nauwelijks fietsen en dat heeft alles te maken met een ongeval van haar broer. Hoe kan ze dat trauma overwinnen en opnieuw met een geruster gemoed fietsen? (Maarten Weyn)

Bart zit in een rolstoel, maar heeft na een lange revalidatie een droom kunnen realiseren: een ecologische deel-moestuin. Die wil hij nu uitbreiden maar daarvoor heeft hij aangepaste hulpmiddelen nodig. (Elisa Van Coster)

Ben is een sportman in hart en nieren. Maar door overbelasting van zijn spieren lijdt hij aan chronische beenvliesontsteking. Hij wil opnieuw zorgeloos kunnen lopen. (Maarten Weyn)

Quinten (9) heeft een mentale beperking, ADHD en Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Hij heeft nood aan een ‘cocon’ om tot rust te komen als het stormt in zijn hoofd. (Deepak Mehta)

 

Team Scheire is een programma van Sputnik Media voor Canvas, met medewerking van Stad Antwerpen, Imec, UAntwerpen en het Departement Economie, Wetenschappen en Innovatie.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Educatie
vrijdag 15 maart 2019
15 maart 2019

Meer over Educatie

Andermans zaken is terug met acht nieuwe afleveringen

Vanaf 10 januari 2022 op Canvas

Over springpaarden, padel en sneakers: het nieuwe seizoen van #weetikveel

Extra week kerstvakantie? Steek iets op dankzij VRT

Wetenschap voor én door iedereen

‘Kunnen zijn wie je bent’: EDUbox maakt thema identiteit bespreekbaar in de klas

Michaël Van Droogenbroeck maakt de balans op van de coronacrisis

Boek ‘Media in een samenleving in transitie’ bundelt actueel media-onderzoek