Tweede seizoen YouTube-reeks ‘Iedereen Klassiek’

Klara trapt tweede seizoen van YouTube-reeks ‘Iedereen Klassiek’ op gang met Leonard Bernstein

Donderdag 11 oktober 2018 - Na het succesvolle eerste seizoen van ‘Iedereen Klassiek’ op YouTube, start Klara met een tweede reeks mini-documentaires over klassieke muziek. In 10 nieuwe afleveringen én een nieuw decor vertelt Klara-presentator Sander De Keere opnieuw over geniale componisten, inspirerende stukken en straffe verhalen uit de klassieke muziek. Aflevering 1 zoomt in op West Side Story van Leonard Bernstein.

Veel mensen hebben interesse in klassieke muziek, maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Voor die groep maakte Klara vorig jaar het YouTube-kanaal ‘Iedereen Klassiek’. De eerste 13 afleveringen krijgen nu een verlengstuk met 10 nieuwe filmpjes. Voor de gelegenheid kreeg ook het decor van de video’s een nieuw jasje. “Het nieuwe decor voelt een beetje aan als een muziekatelier waarin ik aan de slag kan. Ik heb nu bijvoorbeeld ook een vleugelpiano om interessante muzikale technieken uit te leggen.”

West Side Story en Leonard Bernstein

Videospeler inladen...

Het tweede seizoen trapt af met een video over West Side Story van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein, die onlangs 100 jaar zou geworden zijn. Waarom is die musical zo straf? Hoe ging Bernstein te werk en wat was de missie van de componist? Sander De Keere beantwoordt alle vragen in z’n eigen enthousiaste stijl.

Andere componisten en werken die aan bod zullen komen in het tweede seizoen zijn onder andere Peter Tsjaikovski, het Requiem van Mozart en Einstein on the Beach van Philip Glass.

Op YouTube

De filmpjes zijn ook in het tweede seizoen erg behapbaar - de speelduur blijft meestal onder de 10 minuten - en de vertelstijl van Sander is een verademing: toegankelijk, zonder zware taal en met een minimum aan jargon. Dat heeft ook te maken met de onderwerpen, zegt Sander De Keere. “De componisten en werken waarover ik spreek liggen mij allemaal nauw aan het hart. Het is dus niet moeilijk om enthousiast te vertellen.”

De video’s zijn duidelijk gemaakt voor een breed publiek, maar De Keere wil ook de kenners bereiken. “Er is natuurlijk ook een publiek dat wél veel over klassieke muziek weet, en die wil je ook prikkelen. Het is niet altijd makkelijk om het evenwicht te vinden, maar we hebben de combinatie van toegankelijk en prikkelend echt wel goed te pakken, vind ik.”

Het YouTube-kanaal maakt deel uit van het bredere universum van Iedereen Klassiek. Er is al het programma op Klara, ook gepresenteerd door Sander De Keere, het jaarlijkse evenement in Brugge en er zijn de boeken en de cd’s.

Iedereen Klassiek met Sander De Keere is te bekijken op YouTube en VRT.NU.

Klara maakt de filmpjes in samenwerking met Concertgebouw Brugge, De Munt, OpenVRT, de community voor jong digitaal mediatalent, en Creative Lab, het interne digitale agency van de VRT. 

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Muziek
vrijdag 15 maart 2019
15 maart 2019

Meer over Cultuur

Shortlist Boon voor literatuur 2022 bekend

Klara pakt uit met tweede editie De Twintigers

Wim Helsen viert 500ste aflevering van 'Winteruur'

Ontdek de nieuwe Radio 1-podcast 'Reve tot leven'

Extra muzikaal jaareinde: 'De Tijdloze' op radio én tv

Nieuwe reeks Toots Sessies geeft artiesten van bij ons een podium

Word lid van De voorleesclub

Stem voor de Klara Top 100