16 genomineerden voor PhD Cup 2018

De selectie van de 16 genomineerden is bekend

Wist u dat een doordacht voedselbeleid in gevangenissen de terugkeer van gedetineerden in de maatschappij kan bevorderen? Of dat doofgeboren kinderen dankzij een hoorimplantaat niet alleen kunnen leren spreken, maar dat op vijfjarige leeftijd zelfs even goed doen als hun horende leeftijdgenoten?

Het zijn maar twee van de zestien fascinerende onderzoeken die een nominatie voor de Vlaamse PhD Cup, een presentatiewedstrijd voor kersverse doctors, in de wacht sleepten.

Mediaschool

Wetenschappers hebben vaak drempelvrees om live op de radio of voor een camera over hun onderzoek te spreken. Daar komt de wedstrijd aan tegemoet door de 16 genomineerden onder te dompelen in een vierdaags mediabad. Experten als Ivan De Vadder en Phara de Aguirre helpen hen, hun onderzoek helder te presenteren en persinterviews te trotseren.

Finale

De 8 kandidaten die tijdens deze mediaschool het best presteren, krijgen een plaats in de finale op dinsdag 13 november in AMUZ in Antwerpen. De finale is live en via livestream te volgen.

Onder het strenge oog van de jury met onder meer Jan Hautekiet en KU Leuven-professor Sylvia Wenmackers strijden de kandidaten voor de hoofdprijs: een opleiding aan de Vlerick Business School en de nodige media-aandacht voor hun onderzoeksijver. Het publiek kan een publiekswinnaar aanduiden.

De 16 genomineerden

Maak uitgebreid kennis met de kandidaten op de website van Canvas

Jonas Bekaert

"Ik wil mensen meenemen naar de wondere wereld van de nanofysica, op mijn zoektocht naar superzuinige elektronica."

Jonas Bekaert (°1990) onderzocht voor zijn doctoraat in de fysica aan de UAntwerpen het fenomeen supergeleiding – geleiding van elektriciteit zonder verliezen door weerstand – in nieuwe zogenaamde nanomaterialen van slechts één of enkele atoomlagen dik (‘nanolaagjes’).

Hiervoor bestudeerde hij het gedrag van de elektronen in deze materialen met behulp van de kwantumtheorie, die de wereld van het allerkleinste beschrijft. Momenteel zet hij dit onderzoek verder als postdoctoraal onderzoeker (FWO), in nauwe samenwerking met de universiteit van Uppsala (Zweden), waar hij ook regelmatig verblijft.

Annelies Cannaert

"Dankzij de nieuwe drugstesten die we ontwikkelden, vergroten we de pakkans bij gebruikers. Zo hopen we het gebruik van designerdrugs terug te dringen."

Annelies Cannaert (°1989) studeerde in 2012 af als apotheker aan de UGent. Ze startte datzelfde jaar met haar doctoraat waarin ze nieuwe methodes ontwikkelde voor het opsporen van designerdrugs. Ze combineert haar job aan de universiteit met onderzoekswerk in het toxicologielab van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie.

Julie Jacobs

"Elke Boosdoener heeft een sidekick nodig, zo ook de tumor"

Julie Jacobs (°1989) is een gepassioneerd kankeronderzoekster aan de Universiteit Antwerpen. Ze is gedreven in haar onderzoek naar nieuwe strategieën om het immuunsysteem te versterken tegen kanker. Daarbij onderzoekt ze het potentieel van een eiwit, CD70 genaamd, als nieuw doelwit in de strijd tegen dikkedarmkanker. Dit werk zet ze sinds 2018 als post-doctorale onderzoekster verder.

Lode Daelemans

"Vederlichte maar onverwoestbare auto’s dankzij nieuw textielmateriaal?"

Lode Daelemans (°1990) studeerde in 2013 af als burgerlijk ingenieur in de Materiaalkunde. Tijdens zijn doctoraat ontwikkelde hij schaderesistente composietmaterialen door gebruik te maken van nanotextiel. Als postdoctoraal onderzoeker aan de UGent binnen de vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde werkt hij momenteel verder op dit topic. Zijn onderzoek spitst zich toe op het gedrag van textiel in textielverstevigde kunststoffen die onder andere worden gebruikt in vliegtuigen en windturbines.

Angelique Van Ombergen

"Als we de maan willen koloniseren en trips naar Mars maken moeten we wel eerst weten wat de ruimte met het menselijk brein doet"

Angelique Van Ombergen (°1989) is een postdoctoraal onderzoeker aan de UAntwerpen waar ze onderzoekt doet naar hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis, een project voor de European Space Agency. In parallel doet ze klinische studies rond verschillende aspecten gerelateerd aan het evenwichtssysteem. Haar onderzoek situeert zich op de grens tussen ruimtevaart, kliniek en neurowetenschappen. Na het behalen van haar doctoraat, met steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, gaat ze officieel als doctor in de medische wetenschappen door het leven.

Katrien Benhalima

"Dankzij mijn onderzoek kunnen we zwangerschapsdiabetes bij meer vrouwen tijdig opsporen en behandelen."

Katrien Benhalima (°1978) studeerde in 2003 af als master in de geneeskunde aan de KU Leuven. Na het volgen van verschillende specialisaties, kreeg ze in 2012 als jonge arts de kans om, met steun van het FWO, een grote Belgische studie op te starten om uit te zoeken hoe zwangerschapsdiabetes het beste tijdig wordt opgespoord.

Elke Gasthuys

"Geneesmiddelenonderzoek bij kinderen: een wereld met nog heel wat kinderziekten"

Elke Gasthuys (°1990) kreeg de smaak voor wetenschappelijk onderzoek helemaal te pakken tijdens haar studies Farmaceutische Wetenschappen. Ze twijfelde dan ook geen seconde toen ze de kans kreeg om een doctoraat te maken in het kader van het SAFE-PEDRUG-project rond geneesmiddelenonderzoek bij kinderen.

Michel Caluwé

"Met mijn onderzoek wil ik aantonen dat waterzuivering een complex proces is. Zo hoop ik mensen bewuster met water te laten omspringen."

Michel Caluwé promoveerde in juni 2017 als doctor in de industriële wetenschappen chemie/biochemie aan Universiteit Antwerpen. Ondertussen werkt hij er aan de opleiding chemie/biochemie als expert waarbij hij industrie, onderzoek en onderwijs ondersteunt bij het oplossen van wetenschappelijke vraagstukken.

Jolien Faes

"Hoor, ik spreek!"

Jolien is postdoctoraal onderzoekster (FWO) taalkunde die gepassioneerd en nog steeds gefascineerd is door taalverwerving bij kinderen. In 2017 promoveerde ze met haar onderzoek naar taalverwerving bij kinderen met een cochleair implantaat. Haar onderzoek informeert over de mogelijkheden na implantatie en draagt bij tot een gestructureerde (logopedische) begeleiding van deze kinderen.

An-Sofie Vanhouche

"Food for thought: Gevangeniskost een lust of een last"

An-Sofie Vanhouche (°1989) is een doctor in de criminologie, die gespecialiseerd is in het onderzoeksdomein penologie – de wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoeken van straffen. Ze combineert haar onderzoek met verschillende maatschappelijke engagementen. Zo geeft ze les in de gevangenis van Beveren aan universiteitsstudenten, gedetineerden en bewakingspersoneel en werkt ze als vrijwilliger bij Klasbak, een netwerk voor educatie in de gevangenis.

Astrid Bryon

"Ik bestudeerde jarenlang de overwinteringsstrategie van de bonenspintmijt, een microscopische klein spinachtig beestje dat wereldwijde landbouwplagen veroorzaakt."

Na omzwervingen in Oeganda voor haar masterthesis en het werken aan gewasbeschermingsmiddelen bij Belchim Crop Protection, landde bio-ingenieur Astrid Bryon (°1985) in 2010 aan de UGent. Daar combineerde ze twee passies: boeiend doctoraatsonderzoek doen over de kleine oorzaak van een grote landbouwplaag en studenten inspireren tijdens de lessen dierkunde.

Annelies Coene

"Magnetische nanodeeltjes, kleine magneetjes met een grote invloed op de gezondheidszorg"

Annelies Coene (°1988) is een biomedisch ingenieur van opleiding. Ze is van nature een zeer nieuwsgierig persoon die graag uitzoekt hoe alles werkt en verbeterd kan worden. Als postdoctoraal onderzoeker (FWO) werkt ze momenteel op medische toepassingen van magnetische nanodeeltjes, probeert hun gedrag te modelleren en uit te vissen waar ze zich juist bevinden in het menselijk lichaam.

Sven Rogge

"Stabiele microsponzen voor de reductie van broeikasgasemissies: niet langer een utopie?"

Sven Rogge (°1991) behaalde zijn doctoraat in de ingenieurswetenschappen: toegepaste natuurkunde aan de UGent, met een beurs van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek. Als natuurkundig ingenieur is hij gepassioneerd door zowel de fundamenten van de fysica als de dagelijkse toepassingen ervan. Hij begrijpt als geen ander dat hij de resultaten van zijn diepgaand wetenschappelijk onderzoek met de wereld moet delen. Dat doet hij voorlopig vooral op internationale conferenties, waar hij collega-wetenschappers bereikt. Via de PhD Cup wil hij nu ook het brede publiek warm maken voor zijn onderzoek.

Tim De Ceunynck

"We hebben geen verkeersongevallen nodig om ze te kunnen voorkomen"

Tim De Ceunynck (°1987) behaalde een dubbel doctoraat in de mobiliteitswetenschappen (Universiteit Hasselt) en in engineering (Lund University, Zweden). Hij specialiseerde zich in het objectief observeren en analyseren van het gedrag van weggebruikers en van ernstige verkeersconflicten, zogenaamde “bijna-ongevallen”. Hij zet zijn onderzoek naar verkeersveiligheid tegenwoordig verder bij Vias institute, tot voor kort bekend als BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid).

Kathleen Van Royen

"Ben je zeker dat je dit wil posten?"

Kathleen Van Royen (°1987) is altijd bekommerd geweest om het welzijn van anderen, en in het bijzonder kinderen en jongeren. Daarom deed ze in haar doctoraat onderzoek naar online grensoverschrijdend gedrag onder jongeren op sociale media. Om die reden ook, verdiepte ze zich verder in gezondheidspromotie en -communicatie. Momenteel werkt ze als onderzoeksmanager binnen het excellentiecentrum FAMCARE aan de Universiteit Antwerpen.

Sarah Thys

"Een meisje heeft een hogere kans dan een jongen om het advies te krijgen een theoretische studieoptie te kiezen"

Sarah was lid van de onderzoeksgroep CuDos (Cultural Diversity and Opportunties) aan de vakgroep sociologie op de universiteit van Gent. In haar onderzoek onderzocht ze de rol van de leerkracht en de basisschool in de studiekeuze bij de overgang van basis naar secundair onderwijs. Haar doctoraat kaderde binnen het bredere valorisatie- en onderzoeksproject Transbaso. Na het behalen van haar doctoraat is ze tot eind juli 2018 in dienst gebleven aan de vakgroep sociologie als assisterend academisch personeel.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Onderwijs
donderdag 14 maart 2019
14 maart 2019

Meer over Onderwijs

VRT brengt rijke archief naar het klaslokaal

Welk studententeam wint De campus cup 2022?

Meneer Vanneste staat opnieuw voor de klas

In de klas en thuis: wat betekent de VRT voor het onderwijs?

MNM steunt studenten met De MNM Blokhut in Gent

Zijn er doctors in de zaal?

'EDUbox Gezondheid': jongeren informeren en sensibiliseren in de klas

Krokusvakantie vol feest en jong talent bij MNM