Terug op Eén: Over eten en Radio Gaga

Kobe en Danira bijten zich vast in thema's als veganisme, voedselverspilling en de Belgische frietjes. Joris en Dominique brengen een selectie van ontroerende verhalen en bijzondere gasten.

Nieuw seizoen Over eten

Vrijdag 19 oktober 2018 — Moeten we morgen met z’n allen veganistisch gaan leven? Wat kunnen we doen aan de gigantische berg voedsel die we wereldwijd verspillen? Waarom eten we meer avocado’s dan boerenkool? Moeten we nog calorieën tellen? En wat zit er nu echt in een frikandel?

Deze en andere vragen komen aan bod in het derde seizoen van Over eten. Kobe Ilsen en Danira Boukhriss bijten zich vast in opmerkelijke en verrassende voedingsverhalen. Nieuw dit seizoen is dat Kobe en Danira elke aflevering rond een bepaald thema werken: veganisme, voedselverspilling, calorieën, de Belgische friet… Ze nodigen tal van boeiende sprekers en specialisten uit om dieper in te gaan op de verhalen. En dat doen ze op een nieuwe locatie: Pakt in Antwerpen.

Dromen over éclairs

En er is meer. Elke week gaan Kobe en Danira ook op stap met een bekende Vlaming met een herkenbaar of net heel bijzonder eetverhaal. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat veldrijder Mathieu van der Poel een wedstrijddag wel eens afsluit in de frituur, dat actrice Nora Gharib de dag het liefst begint met een hamburger, dat zanger Christoff droomt over éclairs en Jacques Vermeire nooit fruit eet.

Voedingsmythes en de weg van ons eten

In elke aflevering houden ze ook een mythe over voeding tegen het licht. Wie laat op de avond eet, wordt sneller dik. Van spinazie word je sterk. En schimmel op voeding mag je gewoon wegsnijden. Zijn het mythes of schuilt er toch waarheid in? Professor Tara Grauwet van de KU Leuven legt uit hoe het zit.

Kobe en Danira reizen ook rond met een nieuwe quiztafel, om de Vlaming een interessante vraag over voeding voor te leggen. Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZ in Antwerpen, formuleert de antwoorden en geeft duiding.

Hoe onze voeding op ons bord terecht komt, krijgt de kijker opnieuw te zien in de populaire rubriek ‘De weg van’. Over eten volgt de weg van een ingrediënt tot het eindproduct, maar dan andersom: van bord tot veld. Kortom, boeiende weetjes en relevante verhalen over wat u op uw bord legt of in uw glas giet.

Over eten: vanaf 31 oktober elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Radio Gaga op Eén: ontroerende verhalen en bijzondere gasten

© VRT - Philippe Banze

Drie seizoenen lang stal Radio Gaga de harten van iedereen, met de ontroerende verhalen van de gasten in de mobiele radiostudio van Joris Hessels en Dominique Van Malder. Vanaf donderdag 1 november kunnen kijkers op Eén genieten van een selectie van zes afleveringen uit de afgelopen seizoenen.

In 2015, 2016 en 2017 trokken Joris en Dominique met hun tot radiostudio omgebouwde caravan rond. Overal vroegen mensen plaatjes aan, vanuit het revalidatiecentrum van Pellenberg tot op het strand van Benidorm. De verzoekplaatjes – en bijhorende verhalen – van Radio Gaga waren drie seizoenen lang een groot succes op Canvas, en zijn binnenkort te zien op Eén.

Intussen veroverde het programma ook de rest van de wereld. Nederland, Zwitserland, Denemarken en Japan hebben intussen hun eigen versie van Radio Gaga gemaakt. In Spanje werd het programma bedolven onder de tv-prijzen en won de reeks gisteren nog de prestigieuze televisieprijs Ondas Award in de categorie 'best factual'. Binnenkort gaat daar het derde seizoen op antenne.

Radio Gaga: vanaf 1 november elke donderdag om 21.05 uur op Eén.

Radio Gaga is een programma van De chinezen voor Eén.

Dit kan u misschien ook interesseren?

vrijdag 19 oktober 2018
19 oktober 2018