8 finalisten voor de Vlaamse PhD Cup 2018

15 doctoraat-studenten van verschillende Vlaamse universiteiten traden op 31 oktober in het strijdperk om een finaleplaats in de Vlaamse PhD-cup 2018 te veroveren. 

In de Marconi studio op de VRT namen de 15 deelnemers het op woensdag 31 oktober tegen elkaar op. Acht onderzoekers sleepten een felbegeerd finaleticket in de wacht. Zij doen op 13 november een gooi naar de PhD Cup 2018. 

Na een doorgedreven vierdaagse mediatraining kruisten de 15 genomineerden in de Marconi Studio de spreekwoordelijke degens. In drie minuten moesten ze de jury bestaande uit dr. Damya Laoui (VUB-VIB – Jonge Academie), Koen Wauters (VRT NWS), Ruud Hendrickx (VRT Taal), Hans Van de Water (The Floor is Yours) en prof. Marc Buelens (Vlerick Business School) verbazen en overtuigen met hun doctoraatsonderzoek. De jury beoordeelde de presentaties en de kandidaten op inhoud, helderheid en présence.

Dit zijn de 8 finalisten

Jonas Bekaert, doctor in de fysica (UAntwerpen - FWO) met zijn pitch "Superzuinige elektronica door atomaire lego"

Katrien Benhalima, doctor in de medische wetenschappen (UZ Leuven - FWO) met haar presentatie "Zwangerschapsdiabetes beter opsporen" 

Tim De Ceunynck, doctor in de mobiliteitswetenschappen (UHasselt - Vias Institute) met zijn betoog "Bijna-ongevallen redden levens"

Angelique Van Ombergen, doctor in de medische wetenschappen (UAntwerpen) met haar presentatie "Het buitenaards brein bekeken"

Lode Daelemans, doctor in de ingenieurswetenschappen (UGent) met zijn pitch "Het zit hem in de kleine dingen"

Jolien Faes, doctor in de taalkunde (UAntwerpen - FWO) met haar presentatie "Hoor, ik spreek!" 

Michel Caluwé, doctor in de toegepaste ingenieurswetenschappen (UAntwerpen) met zijn betoog "Feest bij bacteriën zorgt voor proper water"

Sven Rogge, doctor in de ingenieurswetenschappen (UGent - FWO) met zijn pitch "Broeikasgassen: de spons erover?"

Publieksprijs

Canvas haalt de 8 finalisten nu voor de camera om de pitch van hun onderzoek te filmen. De filmpjes komen op woensdag 7 november online, waarna het publiek een week de kans krijgt om een stem uit te brengen. De finalist met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs en mag rekenen op redactionele aandacht in De Morgen en Eos Magazine. De publiekswinnaar krijgt bovendien een podium om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen.

Finale

De ultieme ontknoping volgt op 13 november in AMUZ in Antwerpen. De acht finalisten maken dan onderling uit wie zich tot winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2018 kroont. De finale is live bij te wonen, maar is ook te volgen via Facebook Live. Onder het alziend oog van de finalejury -Jan Hautekiet (Radio 1), prof. Sylvia Wenmackers (KU Leuven - Jonge Academie), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen)en prof. Bruno Blondé (UAntwerpen - FWO)- strijden de kandidaten voor de eerste prijs: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School en een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Alle info en registratie op www.phdcup.be/de-finale

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Onderwijs
donderdag 14 maart 2019
14 maart 2019

Meer over Onderwijs

VRT brengt rijke archief naar het klaslokaal

Welk studententeam wint De campus cup 2022?

Meneer Vanneste staat opnieuw voor de klas

In de klas en thuis: wat betekent de VRT voor het onderwijs?

MNM steunt studenten met De MNM Blokhut in Gent

Zijn er doctors in de zaal?

'EDUbox Gezondheid': jongeren informeren en sensibiliseren in de klas

Krokusvakantie vol feest en jong talent bij MNM