Wat betekent de VRT voor de economie?

10 december 2018  — Voor elke 1 euro dotatie brengt de VRT 2,5
euro op voor de economie

© Geert Van Hoeymissen

De VRT krijgt een dotatie van 267,2 miljoen euro van de overheid (cijfer 2016). Recent onderzoek toont nu aan dat elke euro die de overheid in de VRT investeert, veel meer opbrengt: in totaal genereerde de VRT 670 miljoen euro economische waarde. Elke geïnvesteerde euro levert dus 2,5 euro op voor de economie. 

Video player inladen...

Om haar opdracht goed uit te kunnen voeren, valt de VRT voor haar inkomsten deels terug op financiering vanuit de overheid. De VRT kost de Vlaamse belastingbetaler 41,2 euro per jaar. Dat is een investering in informeren, inspireren en verbinden. Die investeringen leveren ook een meerwaarde voor de economie.

Een belangrijk deel van haar middelen besteedt de VRT aan haar medewerkers, die zelf weer uitgaven doen in onze economie. Een ander stuk van haar vermogen gaat naar leveranciers, freelancers en anderen die op een indirecte manier voor de VRT werken. Ook zij zetten op hun beurt middelen in onze economie.

Als gevolg van al die uitgaven is maar liefst 28,2% van de Belgische audiovisuele sector op een of andere manier verbonden aan de VRT, goed voor zo’n 5768 voltijdse banen. 

Lees de brochure

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Bedrijfsinformatie
woensdag 17 juli 2019
17 juli 2019

Meer over Bedrijfsinformatie

Canvas: compromisloos voor kwaliteit

Eén voor iedereen!

Nieuwkomers en vaste waarden op Radio 1

Waarom zijn er weinig nieuwe tv-programma’s in de zomer?

Cim-cijfers: Studio Brussel sterkste in doelgroep 18-44

Dit was Canvas in het voorjaar 2019

Hoe kan je de VRT in het buitenland volgen?

Radiostations van VRT, DPG Media en Mediahuis in één radioplayer