Hoe ondersteunt de VRT de Vlaamse productiesector?

11 december 2018  — De VRT is een van de belangrijkste hefbomen voor het in stand houden van Vlaamse kwaliteitsfictie, kinderfictie en documentaires.

© VRT

Recent onderzoek toont aan dat de VRT een cruciale motor is voor de Vlaamse productiesector. Ondanks de toegenomen druk op VRT-budget, besteedde de VRT tussen 2014 en 2017 voor gemiddeld €58,5 miljoen aan de onafhankelijke productiesector en voor gemiddeld €17 miljoen aan de facilitaire sector. 

Video player inladen...

Tussen 2014 en 2017 werkte VRT met 113 verschillende productiehuizen samen. De meeste van die productiehuizen zijn klein of middelgroot en hebben een identiteit die nauw aansluit bij het DNA van de publieke omroep. Voor specifieke genres zoals documentaires en animaties is de VRT vaak de enige afnemer.

De inkomsten uit verkoop van VRT-fictie stijgen opmerkelijk sinds 2016. Door de gezamenlijke inspanningen van de VRT en Vlaamse producten wordt  Vlaamse fictie in het buitenland erkend. Met hulp het Vlaams Audiovisueel Fonds, de taxshelter-regeling en buitenlandse investeerders kan de VRT hoge investeringen doen in de sector, waardoor de budgetten voor fictiereeksen vergroten. Fictiereeksen met hogere budgetten maken op hun beurt veel meer kans op verkoop aan bijvoorbeeld Netflix of andere buitenlandse omroepen.

Het fictiebeleid dat de VRT nu al jaren voert, boekt resultaten. Succesreeksen van eigen bodem, zoals Tabula rasa, Beau Séjour en Gevoel voor tumor, werden effectief internationaal opgepikt. Daarom wil de VRT dit beleid verder zetten en de promotie hiervan versterken.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Interne en externe producties
woensdag 17 juli 2019
17 juli 2019

Meer over Interne en externe producties

Taboe genomineerd voor International Emmy Award

Kinderen van de kolonie wint Ensor voor Beste TV-Documentaire

Duitse versie van "Sorry voor alles"

Wint Niels Destadsbader opnieuw de Radio 2 Zomerhit?

Welke aandacht besteedt de VRT aan Vlaamse muziek?

Hoe brengt de VRT een wielerwedstrijd op jouw scherm?

Welke aandacht besteedt de VRT aan klassieke muziek?

Hoe ondersteunt de VRT de Vlaamse productiesector?