Wat betekent de VRT voor innovatie en ondernemerschap?

15 maart 2019 — Innovatie is en blijft een belangrijke opdracht voor de VRT. De publieke omroep wil haar aanbod op nieuwe manieren laten beluisteren, bekijken en beleven. 

© Geert Van Hoeymissen

Een onafhankelijke studie toont aan dat de VRT met enerzijds innovatieprojecten en anderzijds VRT Sandbox (samenwerkingen met mediastart-ups en groeibedrijven) haar rol als hefboom voor innovatie en ondernemerschap in Vlaanderen vervult. Door intense samenwerkingen met de VRT kunnen de Vlaamse partners extra innoveren. Dat brengt ook extra middelen voor innovatie naar Vlaanderen.

VRT Innovatie

In 2017 realiseerde de VRT 13 onderzoeksprojecten, samen met Vlaamse en internationale mediapartners, andere openbare omroepen, onderzoekinstellingen en universiteiten. Mede door de inspanningen van de VRT konden Vlaamse partners 7,5 miljoen euro aan onderzoeksinvesteringen binnenhalen. Daarbovenop komen nog eens 8,2 miljoen euro aan additionele subsidie-inkomsten voor Vlaanderen uit externe bronnen (EU, Google DNI). Samen goed voor 15,7 miljoen euro extra innovatie-middelen. 

Een overzicht van de onderzoeksprojecten vind je op de website van VRT Innovatie.

VRT Sandbox

VRT Sandbox genereert een belangrijke meerwaarde, niet alleen voor de VRT zelf, maar ook voor de partners waar ze mee samenwerken. Via VRT Sandbox biedt de VRT start-ups ruimte en samenwerking aan om nieuwe producten en diensten te demonstreren en rechtstreeks op de werkvloer uit te testen. Daarbij komen ook nog de expertise en coaching van de VRT en de verhoogde zichtbaarheid van de bedrijven tijdens drukbezochte VRT-evenementen als Media Fast Forward bij.

De start-ups kennen, mede onder impuls van VRT Sandbox, een sterke groei en hun bedrijfskosten (een goede indicator voor de grootte en groei van een startup) zijn meer dan verdubbeld op twee jaar tijd. De bedrijven hebben bovendien voor €19,7 miljoen nieuw kapitaal opgehaald. VRT Sandbox is dus een succesverhaal en blijft daarom ook de komende jaren een belangrijk speerpunt voor de VRT.

Nieuwsgierig naar de start-upwerking van de VRT of zelf een origineel idee pitchen? Meer info op de website van VRT Sandbox.

© Geert Van Hoeymissen
Dossier: Innovatie
vrijdag 04 oktober 2019
04 oktober 2019

Meer over Innovatie

MNM What’s NXT: een uniek belevingsevent rond innovatief West-Vlaanderen

Linde gaat voluit voor video

Silver Creator Award voor Ketnet

Hoe staat het met de digitalisering van radio in Vlaanderen?

De technici muziekopname: je ziet ze niet, maar hoort ze wel

Extra Time in een extra virtueel jasje

VRT pakt uit met innovatieve virtuele producties

Meer StuBru De Tijdloze op DAB+