Het voorjaar 2019 bij Canvas

Canvas kan terugkijken op een sterk (na)jaar en wil in het voorjaar van 2019 doorgaan op datzelfde elan, met gloednieuwe titels, een verrassende terugkomer, vaste waarden, nieuwe seizoenen van vertrouwde programma’s en straffe online-initiatieven.

© VRT - Alain Honorez

Op 18 december heeft netmanager Olivier Goris samen met makers en gezichten de blikvangers voorgesteld van het voorjaar van Canvas. Het ging meer bepaald om programma’s die in januari en februari van start gaan.

 • Hanne danst: Hanne Decoutere bereidt zich voor op haar balletvoorstelling en gidst ons door de wereld van het ballet. Vanaf dinsdag 15 januari.
 • Facebook en ik: Tim Verheyden maakt de balans op van 15 jaar Facebook, zowel in positieve als in negatieve zin. Vanaf maandag 21 januari.
 • Misdaaddokters: Gilles De Coster focust op het werk van wetsdokters en gerechtspsychiaters. Vanaf  woensdag 30 januari.
 • Nachtwacht: Jan Leyers modereert diepgaande debatten over grote thema’s, voorbij de waan van de dag. Vanaf zaterdag 9 februari.
 • Documentaire en film. OnlineaanbodEn nog veel meer

Sterk najaar

Het gaat uitstekend met Canvas”, zegt netmanager Olivier Goris. “Het voorbije najaar was het sterkste van de laatste jarenDe kijkcijfers waren prima en Canvas maakte het verschil met programma’s die je niet ziet op andere Vlaamse zenders. Programma’s die ons elk op hun eigen manier meesleepten en lieten nadenken over de wereld waarin we leven

Canvas had dit najaar (september tot en met november, 4+, live+7, 20-26 uur) een marktaandeel van 8,2%, tegenover 7.5% in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend daarbij is de vaststelling dat de populairste programma’s tegelijk ook programma’s zijn met een grote maatschappelijke relevantie op het gebied van actualiteit, politiek, geschiedenis, economie en sociale thema’s. Wat ze gemeen hebben is dat ze nauw aansluiten bij wat leeft bij de mensen. En dat is geen toeval, want daar is het Canvas om te doen.

 • Terzake en De afspraak zetten hun sterke koers verder, met gemiddeld respectievelijk 219.000 en 177.000 kijkers (september tot eind november, live+7, zonder lus), tegenover 210.000 en 162.000 in dezelfde periode vorig jaar.
 • Maar het best bekeken Canvas-programma van het najaar is Kinderen van de kolonie (hoogste cijfer: 426.000 kijkers, 15.6% madl). De reeks, die ook nu nog loopt, confronteert ons met ons koloniaal verleden en laat daarbij voor het eerst ook de Congolese stem uitgebreid aan het woord.
 • Dank dat u bij ons was (422.000 kijkers, 14.9% madl) blikte terug op de grote evoluties in de nieuwsverslaggeving in de voorbije 40 jaar.
 • Voor de mannen (415.000 kijkers, 18.5% madl) toonde de lange weg die homo’s hebben afgelegd sinds de jaren ’60 en ’70.
 • De pas afgelopen reeks Team Scheire (371.000, 12.7% madl) combineerde op een hartverwarmende manier human interest met wetenschap en technologie.
 • Voor de zonden van de vaders (231.000, 8.6% madl) stelde pertinente vragen over schuld en verantwoordelijkheid in de kwestie van de Syrië-strijders en hun kinderen
 • De val. Tien jaar na de crisis (230.000, 9.3% madl) maakte de balans op van de financiële crisis van 2008 en de gevolgen daarvan tot vandaag.
 • De weekenden is nog maar net begonnen en toont op een vernieuwende manier hoe mensen omgaan met ingrijpende gebeurtenissen in hun leven.
 • Ook de sportuitzendingen deden het traditiegetrouw goed, onder meer Extra Time (308.000, 17% madl), Extra Time koers (324.000, 14.4% madl) en Belga Sport (252.000, 9.8%).
 • Bij de aangekochte programma’s waren er mooie cijfers voor de misdaadreeksen Cardinal(388.000, 20.8%), Silent Witness (362.000, 16.4 % madl) en Craith (345.000, 16.9% madl) en de bekijvende dramareeks The Handmaid’s Tale (248.000, 9.6% madl), de documentaires Apocalyps, De eerste wereldoorlog 325.000, 14.3% madl) en Danny in de buitenwijken (210.000, 7.6%).

Een voorjaar om naar uit te kijken

“Wie naar Canvas kijkt - live, uitgesteld of online - moet altijd het gevoel hebben de juiste keuze te hebben gemaakt. Dat blijft ons credo. Met programma’s die ertoe doen, met diepgang en een open blik. Programma’s die inzicht bieden, maar ook ruimte voor beleving en emotie. Gebracht door gezichten die een referentie zijn voor onze kijkers.”

“Zo maakt Tim Verheyden in Facebook en ik de balans op van 15 jaar Facebook, zowel in positieve als in negatieve zin. Hanne Decoutere laat ons in Hanne danst kennismaken met de wereld van het ballet, met als apotheose haar eigen optreden met Ballet Vlaanderen. Na ‘Thomas speelt het hard’ opnieuw een originele en toegankelijke manier om mensen warm te maken voor kunst en cultuur. Gilles De Coster focust in Misdaaddokters op het werk van wetsdokters en gerechtspsychiaters. Therapie biedt dan weer een ongezien intieme en toch discrete kijk op het werk van therapeuten en de problemen van hun klanten. Jan Leyers knoopt na bijna 15 jaar weer aan met de succesformule van Nachtwacht: diepgaande debatten over grote thema’s voorbij de waan van de dag.”

“Later in het voorjaar werpt Rwanda - Helen na de hel een nieuw licht op de genocide, vanuit Belgisch en persoonlijk perspectief. Eigen fictie is er met Fiskepark, een parodie op het ‘true crime’ genre met onder meer Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal en Siska Schoeters. En Otto-Jan Ham presenteert de studentenquiz De campus cup.”

“Lieven Van Gils gaat in VDB. Ik ben god niet op zoek naar de mens achter de gevallen wielergod Frank Vandenbroucke. Er komen ook nieuwe reeksen van Belga sport,  De kleedkamer (opnieuw met wielrenners), en
 Extra time koers.  En uiteraard volgen we ook de Europa League op de voet.”

“Met My Brilliant Friend brengen we internationale topfictie in de kerstvakantie, en ook in het voorjaar volgen er weer enkele reeksen die overal  furore maken, zoals Escape at Dannemora, Das Boot en nieuwe seizoenen van La trêve, Ennemi public en Occupied. Absoluut niet te missen voor  liefhebbers van de allerbeste fictie. De veelbesproken BBC-reeks Dynasties is maar een van de sterke internationale documentaires die we brengen. En wanneer we kunnen, bieden we ze in preview aan, op VRT NU.”

“Rond een aantal actuele onderwerpen gaan we voortaan ook een thema-aanbod clusteren, met extra programma’s en online-content. Dat doen we dit voorjaar bijvoorbeeld rond 15 jaar Facebook (in januari) en rond het klimaat (in maart).”

“En last but least zijn er natuurlijk onze vaste waarden: Terzake, De afspraak (voortaan afwisselend gepresenteerd door Bart Schols en Phara De Aquirre, en Ivan De vadder op vrijdag), De ideale wereld, Winteruur, Extra time en Vranckx.  Zij vormen het fundament en de hoeksteen van Canvas.”

Nieuw en terug op Canvas

Hanne danst

Op 12 februari maakt Journaal-anker Hanne Decoutere haar meisjesdroom waar. Die avond danst ze als prima ballerina samen met Ballet Vlaanderen in Concertgebouw Brugge een scène uit het ballet Romeo en Julia in de versie van Les Ballets de Monte-Carlo. Daarnaast zijn ze nog diverse andere dansacts. Het dansfeest wordt het hoogtepunt van de zesdelige reeks Hanne danst, waarin Hanne de wereld van het ballet verkent. Vanaf dinsdag 15 januari om 21.20 u. 

Facebook en ik

Naar aanleiding van 15 jaar Facebook duikt journalist Tim Verheyden onder in de moeder aller sociale netwerken. In de driedelige reeks Facebook en ik onderzoekt hij de ontstaansgeschiedenis, de impact en de toekomst van het medium. Hij reist de hele wereld rond om te praten met academici, auteurs, journalisten, ingenieurs en programmeurs, (ex-)Facebook-medewerkers en ondernemers. Tegelijk probeert hij zicht te krijgen op het hypercomplexe en ongrijpbare netwerk dat Facebook anno 2019 geworden is. Vanaf maandag 21 januari om 21.20 u.  

Misdaaddokters

In Misdaaddokters praat Gilles De Coster met medische specialisten die het verhaal achter de zware misdaad reconstrueren. Als forensisch expert onderzoeken ze lichaam en geest: de wetsdokter laat dode slachtoffers spreken, de gerechtspsychiater ontleedt de ziel van moordenaars. Hun deskundigenverslag is doorslaggevend in strafprocessen. En vaak belanden ze mee in de mediastorm rond spraakmakende dossiers. Gilles praat met hen over hun vak, hun missie en hun mensbeeld. Vanaf woensdag 30 januari om 21.20 u.

Nachtwacht

Er is vandaag nood aan een diepgaand debat over existentiële thema’s.  Daarom grijpt Canvas terug naar de ijzersterke formule van Nachtwacht, het spraakmakende late night debatprogramma dat liep van 2003 tot 2005.  Jan Leyers is ook nu de moderator. In elke aflevering diept hij samen met drie gasten een thema uit. Het debat is allesbehalve vrijblijvend: één hoofdgast steekt de nek uit door een gedurfde stelling te lanceren en te beargumenteren. De andere gasten proberen die stelling te counteren of te kaderen. Vanaf zaterdag 9 februari om 22.15 u.

Documentaire

Naast de eigen reeksen programmeert Canvas ook nog heel wat andere (buitenlandse) kwaliteitsdocumentaires in uiteenlopende genres.

Eén van de blikvangers is zeker de spraakmakende BBC-natuurreeks Dynasties, met diepgaande en intieme portretten van vijf heel specifieke, iconische dieren, hun familie en hun omgeving. Vanaf donderdag 27 december. 

Begin januari is er de nieuwe driedelige reeks Louis Theroux’s Altered States

Geschiedenis komt onder meer aan bod in het tweeluik Shadows of War (op maandag 7 en 14 januari), dat de Tweede Wereldoorlog bekijkt vanuit Russisch perspectief en Apocalypse: The War of the Worlds, een zesdelige reeks over de Koude oorlog 

Op donderdag zijn er muziekdocumentaires, te beginnen met het portret van kleinkunsticoon Jan De Wilde:  Dag meneer De Wilde (3 januari) en John & Yoko: Above us only Sky, over het ontstaan van het iconische Imagine-album, en over de samenwerking en de relatie tussen John Lennon en Yoko Ono. 

In de vijfdelige reeks On the road zonder Jack reist documentairemaker Luc Vrydaghs dwars door het Amerika van Donald Trump.

 

Film

Ook in zijn filmprogrammering gaat Canvas op zoek naar topkwaliteit. Niet zozeer kaskrakers, maar kwaliteitsfilms die net dat tikje anders zijn.

De film op vrijdag gaat onder de noemer ‘Cinema Canvas’. Dit voorjaar is er onder meer het subtiele liefdesdrama 45 Years, bekroond met een dubbele Zilveren Beer voor beide hoofdrolspelers Charlotte Rampling en Tom Courtenay. Andere blikvangers zijn Fien Trochs ophefmakende coming-of-age-film Home, Oscar-winnaar Moonlight van Barry Jenkins en Gouden Palm-winnaar I Daniel Blake van Ken Loach, stuk voor stuk Vlaamse televisiepremières. Verder ook klassiekers als Carlito’s Way (van Brian De Palma), Chocolat (met Juliette Binoche) en Hotel Rwanda (25 jaar na de genocide).

De cinefiele film krijgt een plaats op zaterdag, met films uit de hele wereld. Zo is er de straffe Duitse ‘one take’ thriller Victoria (van Sebastian Schipper), de charmante Ijslandse komedie Virgin Mountain en El Club, een Chileense aanklacht tegen misbruik in de kerk. Naar aanleiding van het wereldfilmfestival Mooov in april programmeert Canvas films uit Kirgizië (Centaur), India (Parched), Guatemala (Ixcanul) en Finland (Sami Blood).

Canvas blijft ook ruimte maken voor het waardevolle genre van de kortfilm, vanaf januari opnieuw op zaterdag, net voor de cinefiele film.

 

En nog veel meer...

 • De achtdelige reeks Therapie geeft ons een intieme en toch discrete blik op de relatie tussen de therapeut en zijn cliënt.
 • De documentaire reeks Rwanda - Helen na de hel vertelt 25 jaar na de feiten het verhaal van de Rwandese genocide aan de hand van vijf persoonlijke verhalen. 
 • In het vierde seizoen van De kleedkamer praat Ruben Van Gucht opnieuw met voormalige wielrenners of hun begeleiders over succes en vergankelijkheid. De focus ligt deze keer op vier grote voorjaarsklassiekers.
 • Belga Sport focust opnieuw op memorabele momenten en helden uit de Belgische sportgeschiedenis.
 • VDB. Ik ben god niet vertelt het verhaal van Frank Vandenbroucke. Een verhaal als een Griekse tragedie. Maar ook een heel menselijk verhaal, over twijfels, liefde, familie en verdriet. Over het leven van een simpele jongen uit Ploegsteert, die onder druk van het sterrenbestaan verzeild raakt in een wereld van verslavingen en depressies.
 • Een Bekende Vlaming wordt vermoord aangetroffen. De politie verdenkt een andere BV van de moord. Zo begint de fictiereeks Fiskepark, een eigenzinnige parodie op het ‘true crime’ genre: documentaires over echte misdaadzaken. 
 • Welke universiteit of hogeschool bezit de beste brains? In welke studie-richting zitten de strafste studenten? Op die vraag wil De campus cup een antwoord vinden.
 • Canvas staat ook garant voor straffe en verrassende fictiereeksen, vaak exclusief en in première voor Vlaanderen. Ze zijn niet alleen lineair te bekijken op tv, maar ook via VRT NU, soms zelfs in preview: zoals My Brilliant FriendDas Boot, Escape at Dannemora,  The Miracle (Il Miracolo),  de scandi-reeksen The Truth Will Out en STHLM Requiem (Zweeds-Belgische coproductie). Verder is het ook uitkijken naar nieuwe seizoenen van de RTBF-reeksen Ennemi public en La trêve, en van Occupied en Luther.

Canvas online

Canvas is meer dan alleen maar televisie en heeft ook een belangrijke digitale pijler. Canvas.be brengt uitgebreide info en exclusieve en complementaire extra’s bij de tv-programma’s, maar er zijn ook allerlei andere online initiatieven, zowel op de website als op de sociale media.

 • Zo brengen Canvas en Canvas online dit voorjaar een thematisch aanbod rond 15 jaar Facebook (januari) en het klimaat (maart). 
 • De populaire rubriek Canvas Curiosa brengt wekelijks boeiende verhalen, artikels, reportages uit de wereld van kunst, cultuur, geschiedenis en wetenschap. Wie een onderwerp wil voorstellen voor een leuk artikel of een straffe reportage in de stijl van de Canvas Curiosa kan zijn/haar tip aan de redactie bezorgen via curiosa@canvas.be
 • Speel het hard gaat dit voorjaar naar zijn ontknoping. Deze zoektocht naar muzikaal talent is exclusief online te volgen. Amateurmuzikanten werden uitgedaagd om een jaar lang hun favoriete concerto in te studeren. Via een grote online wedstrijd maken ze kans om in april 2019 samen met het gerenommeerde orkest Brussels Philharmonic op te treden 
 • Het format Grote vragen wordt verder uitgebouwd en Cinema Canvas  gaat dieper in op het filmaanbod van Canvas.
 •  Canvas.be geeft ook kijktips voor Canvas-programma’s op VRT NU, soms zelfs in preview.

Dit kan u misschien ook interesseren?

woensdag 19 december 2018
19 december 2018