2018 achter de schermen

2018 was het jaar waarin de VRT veel innoveerde en feest vierde maar ook treurde en emoties deelde. De constante was dat de VRT de Vlaming elke dag wilde inspireren, informeren en verbinden. 

© Geert Van Hoeymissen

Op een eigenzinnige manier kijken we terug naar 2018. We blikken niet zozeer terug op wat u zag of hoorde op onze kanalen, maar vooral op wat er achter onze schermen gebeurde.

Bekijk hier onze selectie van filmpjes van het afgelopen jaar.

Januari

Çavaria Media Award voor Ketnet

Op 27 januari reikt de holebi- en transgenderkoepel Çavaria, de Çavaria Media Award uit aan Ketnet voor zijn "geïntegreerde en niet-problematiserende aanpak van diversiteit doorheen de programmatie". Çavaria verwijst onder meer naar De dokter Bea show, een programma over seksualiteit op maat van kinderen en jongeren. 

Video player inladen ...

Tante Terry overleden

Op 30 januari overlijdt de tante van Vlaanderen: Terry van Ginderen. Generaties kleuters hingen op woensdag­namiddag aan haar lippen. Terry is 86 jaar geworden.

Video player inladen ...

Februari

Move tegen Pesten

Op vrijdag 9 februari 2018 eindigt de Vlaamse Week tegen Pesten, een jaarlijks initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerking met Ketnet en Awel. Het Manipest op ketnet.be werd meer dan 240.000 keer ondertekend. De videoclip Stip na stip was dit jaar in Vlaanderen de meest trending video op YouTube.

Video player inladen ...

Maart

Gevoel voor tumor

In februari en maart loopt Gevoel voor tumor op Eén. Deze tragikomische reeks werd bedacht door VRT-medewerker Leander Verdievel. De ervaringen van Leander, die kankerpatiënt is geweest, en de moedige getuigenissen van twaalf (ex-)kankerpatiënten vormen de inspiratiebron voor deze reeks.

Gevoel voor tumor wint de Prix Europa in categorie TV-fictie en wordt genomineerd voor de Ensor 2018 in categorieën beste TV-serie, beste regie en beste scenario en voor de C21 Drama awards in categorie Best non-english drama series.

Video player inladen ...

April

VRT NXT LAB

Op woensdag 25 april staat de VRT helemaal in het teken van jongeren. Tijdens VRT NXT LAB nemen 400 jongeren tussen 16 en 23 jaar voor één dag de VRT over in inspirerende workshops en talks

Video player inladen ...

Radio-uitzending vanuit een luchtballon

Op 18 april zendt Radio 2 Limburg uit vanuit een luchtballon. Die unieke uitzending is het resultaat van een samenwerking tussen Radio 2 Limburg , VRT Radiocontinuiteit en VRT Sandbox. Een mooi voorbeeld van intern ondernemerschap.

Video player inladen ...

Mei

GO! Atheneum uit Aalst strafste school 2018

Op donderdag 3 mei roept MNM het GO! Atheneum in Aalst uit tot De Strafste School van het jaar. De school liet een diepe indruk na op de jury van de wedstrijd. 

Video player inladen ...

Algemene verordening gegevensbescherming

Op 25 mei gaat de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van start, beter bekend als de GDPR. Dat vereist een heel pak aanpassingen achter de schermen. VRT-fans kunnen voortaan een VRT-profiel aanmaken en hun persoonlijke gegevens beheren.

Video player inladen ...

Juni

Voorstelling jaarverslag 2017

Op 21 juni stelt de VRT haar jaarverslag 2017 voor aan het Vlaams Parlement. De VRT realiseerde nagenoeg alle doelstellingen. Ze bereikte op weekbasis 89,4% van de Vlaamse bevolking. 71% van de Vlamingen heeft daarbij (veel) vertrouwen in de VRT. De openbare omroep kan een uitstekend rapport voorleggen op het gebied van informatie, cultuur, educatie en maatschappelijke meerwaarde.

Video player inladen ...

Burendag

Op zondag 24 juni 2018 komen de buren van de VRT en RTBF op bezoek voor een interactieve infomarkt over de nieuwbouwplannen van de publieke omroepen. Ze komen meer te weten over het hoe, waar en waarom van de nieuwbouwprojecten.

Video player inladen ...

Juli

WK Voetbal

In juni en juli zitten de Vlamingen aan de schermen gekluisterd voor het WK Voetbal. De Rode Duivels komen met brons terug naar Brussel voor een bijzonder uitbundig feestje. 

Video player inladen ...

Augustus

VRT NXT INVASION

Tijdens de zomermaanden neemt VRT NXT INVASION de VRT over. 20 jongeren krijgen acht weken lang via het project VRT NXT INVASION de kans om in de ‘mediaspeeltuin’ van de openbare omroep hun ding te komen doen. 

Video player inladen ...

September

Week van de Mobiliteit

Tijdens de week van de Mobiliteit (16-22 september) voert de VRT een interne actie om duurzame mobiliteit een deel van de VRT-cultuur te maken. Voor haar inspanningen wint de VRT de prijs voor de Week van de Mobiliteit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Video player inladen ...

Oktober

Verkiezingen

Op 14 oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen. VRT NWS zet al zijn krachten in. Dit jaar gaat er veel aandacht naar de first voters, de mensen die voor het eerst in hun leven een stem moeten uitbrengen. Er loopt een onderzoek, maar er zijn ook specifieke programma’s zoals 18 in 18 bij Studio Brussel en Eerste hulp bij verkiezingsstress bij MNM.

Daarnaast zet de VRT in op het onderwijsproject KLAAR. Met KLAAR biedt de VRT via de platformen van Het Archief voor Onderwijs en Smartschool beeldmateriaal aan op maat van het onderwijs, meer bepaald voor leerkrachten en leerlingen van de eerste en tweede graad van het middelbaar onderwijs. 

Video player inladen ...

VRT-taalfeest

Tijdens het VRT-taalfeest Taaldag 10 op 24 oktober werd VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters 2018.  

Video player inladen ...

65 jaar Vlaamse televisie

Op 31 oktober wordt de Vlaamse televisie 65 jaar. Pensioengerechtigd, maar nog niet met pensioen. Herbekijk de reconstructie van de eerste uitzenddag:

Video player inladen ...

November

Nieuwe weerman Bram

In november krijgt MNM een nieuwe weerman, Bram Verbruggen. Bram is ook militair. Afwisselend met Frank brengt hij elke ochtend en namiddag het MNM-weerbericht op maat van jongeren.

Video player inladen ...

Verhuizing Radio 2 Limburg

Op 16 november verhuist Radio Limburg naar een nieuwe stek op het Limburgplein in Hasselt. Ze doen dat met een wandeluitzending van het oude naar het nieuwe gebouw. 

Video player inladen ...

December

Voorstelling Economische meerwaardestudie

Op 6 december stelt de VRT aan het Vlaams Parlement een studie voor over de economische meerwaarde van de publieke omroep.

Video player inladen ...

5 Jaar OpenVRT

OpenVRT viert haar 5de verjaardag op 8 december. OpenVRT is de gemeenschap van jonge mediamakers waar de VRT nauw mee samenwerkt.

Video player inladen ...

Media Fast Forward

Op vrijdag 14 december vindt in Bozar Media Fast Forward plaats, het jaarlijks evenement rond media-innovatie georganiseerd door de VRT, Var en Media Invest Vlaanderen. 

Video player inladen ...

Op 2019

En ook in 2019 zullen wij elke dag 24/7 voor u klaar staan.

Video player inladen ...

Dit kan u misschien ook interesseren?

zaterdag 29 december 2018
29 december 2018