10 jaar MNM, 10 jaar jongerenradio  

Tien redenen waarom MNM, de meeste relevante jongerenradio in Vlaanderen is.

5 januari 2019 – MNM is vandaag 10 jaar. De radiozender startte op 5 januari 2009 met de intussen legendarische De Peter Van de Veire Ochtendshow. In die tijd is MNM uitgegroeid tot het favoriete merk van veel Vlaamse jongeren.

1. Een hitradio met relevantie voor Vlaamse jongeren

Het begon allemaal op 5 januari 2009. Toen lanceerde Peter Van de Veire het nummer Forever van Milk Inc. in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow. MNM is een hitradio met “music and more”. En die “more” maakt van MNM een échte jongerenradio met alle verhalen en thema’s waar jongeren mee bezig zijn.

Video player inladen...

2. Informatie op maat van jongeren

Twee vaste nieuwsankers en een weerman brengen elke dag nieuws en weersinformatie op maat van jongeren. MNM brengt elke dag nieuws- en weerupdates via YouTube, Instagram,  Facebook en MNM.be. Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 maakte MNM ook de unieke reeks Eerste Hulp bij Verkiezingsstress.

In 2017 presenteerde de piepjonge Senne Willems het nieuws op MNM:

Video player inladen...

3. Taboes doorbreken

MNM houdt geen blad voor de mond. Programma’s als Generation M en Planeet De Cock bespreken maatschappelijke thema’s en doorbreken taboes. Generation M gaat thema’s als geld, seks, school en fysieke en lichamelijke gezondheid niet uit de weg.

Sinds 2018 heeft MNM ook een eigen seksuologe. SeksuoLotte Vanwezemael beantwoordt elke week vragen van luisteraars over seks en relatievorming:

Video player inladen...

4. Samen met scholen

De Strafste School is het jaarlijkse evenement van MNM samen met het secundair onderwijs in Vlaanderen. Al sinds 2011 zoekt MNM naar de strafste school van Vlaanderen met het hart op de juiste plaats. De leerlingen van de deelnemende scholen krijgen de opdracht om de MNM-jury omver te blazen met hun muzikaal, sportief en artistiek talent.

Ook maanden na deelname aan De Strafste School is de verbondenheid in de school merkbaar:

Video player inladen...

5. Aandacht voor jonge werkenden

Samen met de VDAB organiseert MNM een radioproject voor al wie bezig is met werk of nog werk moet zoeken. Eerst Het Grootste Arbeidsbureau van de Wereld en nu Spread The Work. Met sollicitatietips en info over opleidingen stoomt MNM jongeren klaar voor het echte werk.

In 2015 deelde MNM deze zes tips voor een leuke job:

Video player inladen...

6. Zoektocht naar nieuw talent

MNM is voortdurend op zoek naar nieuw Vlaams talent. Ze organiseert de jaarlijkse talentenwedstrijd Start To DJ, waaruit namen als Nobels, Snes, Sample, Freaquency , 5NAPBACK, Avalonn, Spynex en Merlo zijn voortgekomen.
In Rising Start geeft MNM dan weer kansen aan straf muzikaal talent in Vlaanderen. De zender geeft ook een podium aan jong radiotalent tijdens Rock ‘n Roll Radio Highschool en Student Late Night, projecten die samen met Vlaamse hogescholen met radio-opleidingen worden opgezet.

Video player inladen...

7. Studie- en ontspanningstips

Marathonradio is een vaste waarde voor studerend Vlaanderen. Uit een onderzoek van de VRT-Studiedienst uit 2018 blijkt dat 52% van de Vlamingen het MNM-initiatief kent. 30% van alle Vlaamse studenten voelde zich gesteund door Marathonradio, dat wordt omschreven als “een vernieuwend initiatief waarmee VRT aantoont is dat ze anders is dan de commerciële omroepen”.

Zelfs onze koning is fan van Marathonradio. Hij bracht in 2017 een bezoek aan het Marathonradiohuis in Leuven:

Video player inladen...

8. Bekende muziekgenres voor jonge mensen

Muziek is het basisingrediënt voor elke radiozender. Bij MNM is er aandacht voor diverse muziekgenres. De zender organiseert regelmatig liftconcerten en schenkt een bijzonder aandacht aan urban muziek. Via de extra stream UrbaNice, het gelijknamige radioprogramma en de UrbaNice-sessies leren jongeren de heetste urban tracks van het moment kennen.

Video player inladen...

9. Meer dan radio alleen

MNM heeft een eigen video-aanbod via VRT NU, MNM.be en het YouTube-kanaal van MNM. Zo is er het interviewprogramma Dorianne in bad met… en het reisprogramma AussemStops. Tijdens de kerstvakantie van 2018 kende het vervolg van D5R een vliegende start. De eerste aflevering werd op YouTube al meer dan 200.000 keer gestart. Trouwens wist je dat er op zaterdag 19 januari een D5R-fandag plaatsvindt waarop je alle afleveringen op groot scherm zal kunnen zien? Alsook de nieuwe afleveringen als vervolg op deze nieuwe reeks!

Video player inladen...

10. Opvallende radio

MNM is nooit verlegen om op te vallen. In juni 2012 heeft MNM het wereldrecord radiomaken verbroken. MNM-dj Peter Van de Veire had toen maar liefst 184 uur aan een stuk radiogemaakt en had daarmee het wereldrecord verbroken. En Peter deed dat in Marathonradio met slechts één doel voor ogen: alle studenten in Vlaanderen steunen en ondersteunen. Een geslaagd idee dus!

Video player inladen...

En nu nog een extra in de MNM-app

Vanaf zaterdag 5 januari kan je via de MNM-app een extra programma beluisteren. Je vindt de extra audio-beleving in de MNM-app onder de knop MNM Rewind.

In het programma vertellen alle MNM-dj’s over de krachtigste radiomomenten tussen 2009 en nu. Tussendoor hoor je het jaarlijks hitoverzicht van de MNM50 over de verschillende jaren heen.

Met  MNM Rewind krijg je een overzicht van de impact die het radionet heeft op de jonge luisteraars. Je hoort en voelt wat MNM betekent als vriend van jonge luisteraars en hoe MNM verbonden is met hen.

  • Hoe klonk de start van MNM nu ook alweer?
  • Hoe zot was de eerste Marathonradio met Peter Van de Veire?
  • Wat deed Brahim in Mosul met Rudi Vranckx?
  • Wat heeft Tom De Cock met wetenschap?
  • Welke grote artiesten zoals Ed Sheeran kwamen op bezoek?
  • Wat doet Dorianne Aussems in Generation M met jongeren?
  • Welke jonge artiesten en dj’s kregen een kans op MNM?

Dit kan u misschien ook interesseren?

zondag 06 januari 2019
06 januari 2019