5 tips om je goede voornemens voor 2019 waar te maken

Bij de start van een nieuw jaar mogen goede voornemens niet ontbreken. Wij helpen je om vijf vaak voorkomende voornemens te realiseren.

© VRT - Koen Bauters

1. Meer sporten

‘Meer sporten’ of ‘meer bewegen’, het zijn de klassiekers onder de goede voornemens. Toch is sporten voor velen niet de favoriete bezigheid. Waarom dan niet het aangename aan het nuttige koppelen? Afleiding kan wonderen doen.

De diverse podcasts van onder meer Radio 1 en VRT NWS doen je vergeten dat je aan het sporten bent. Van Nieuwe feiten over Vranckx & Byloo tot Björn in the USA: stof genoeg tot nadenken. Daarnaast kan je het aanbod van de VRT-zenders op VRT NU bekijken tijdens het zweten en zwoegen op de loopband. Met Extra time of Over water op de achtergrond wordt sporten al een stuk prettiger.

Nog meer motivatie nodig? MNM party op MNM of DJ Licious op Studio Brussel voorzien je van de nodige beats. Er is ook aan de allerkleinsten gedacht: samen met Biba & Loeba kunnen peuters en kleuters verschillende oefeningen doen om beweging te bevorderen.

 • Beluister en download de podcasts via de website van de VRT-merken
 • MNM Party, vrijdag en zaterdag 20.00 uur tot 00.00 uur op MNM (herbeluister via Radioplus)
 • DJ Licious, zaterdag 22.00 uur op Studio Brussel (herbeluister via Radioplus)
 • Biba & Loeba, elke dag omstreeks 6.45 uur, 9.50 uur en 10.50 uur op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet Jr.-app

2. Meer reizen

Voor mensen met een drukke agenda is ‘meer reizen’ een populair voornemen. Wie kan je beter inspireren om erop uit te trekken dan Jan Van Looveren, Tom Waes of Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Siska Schoeters? Jan Van Looveren brengt in Op weg met Jan samen met zes sterke vrouwen boeiende verhalen van El Salvador tot Vietnam, terwijl Tom Waes voor Reizen Waes dit keer door onbekend Europa zwerft. Vanaf maandag 21 januari zullen De madammen van Radio 2 op antenne dromen van reizen en bestemmingen. Goed gezien! op Ketnet trekt dan weer naar alle uithoeken van de wereld om op zoek te gaan naar de zotste uitvindingen.

 • Reizen Waes, zondag 20.00 uur op Eén
 • Op weg met Jan, donderdag 21.10 uur op Eén
 • De madammen, elke weekdag om 10.00 uur op Radio 2 (herbeluister via Radioplus)
 • Goed gezien!, zaterdag om 9.05 uur op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app

3. Gezonder eten

De eerste stap richting een gezondere levensstijl? Jezelf informeren. Herbekijk daarom Over eten op VRT NU. Danira Boukhriss Terkessidis en Kobe Ilsen toonden hoe je caloriearme of veganistische maaltijden bereidt, hoe je kinderen groenten kan laten eten en hoe gezond kant-en-klare maaltijden nu al dan niet zijn.

Verder gaat De inspecteur van Radio 2 elke week op zoek naar wat volop vers, voordelig en voorradig is. Hij doet ook regelmatig smaaktests van verschillende producten. Ook Jeroen Meus bereidt in Dagelijkse kost regelmatig lekkere en gezonde gerechten.  

© VRT - Koen Bauters

4. Meer boeken lezen

De VRT wil je goesting geven om te lezen. Op het platform Langzullenwelezen.be vind je tal van boekentips terug, zowel van bekende boekenwurmen als minder bekende leesliefhebbers. Daarnaast zijn er de LangZullenWeLezen-trofeeën, publieksprijzen voor Nederlandstalige boeken in verschillende categorieën. Zo hoef je niet ver te zoeken naar de beste boeken van het moment.

Ook onder meer Chantal Pattyn laat regelmatig auteurs aan het woord in haar programma Pompidou op Klara. Heel wat programma’s op Radio 1, zoals Interne keuken, De wereld van Sofie en Culture Club, vertrekken vanuit gesprekken over boeken of auteurs. Inspiratie te over dus. 

 • https://www.langzullenwelezen.be/
 • Pompidou, van maandag tot en met donderdag, telkens van 17.00 uur tot 18.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
 • Herbeluister de Radio 1-programma's Interne keuken, De wereld van Sofie en Culture Club via Radioplus

5. Een nieuwe uitdaging aangaan

Nood aan een nieuwe uitdaging of een carrièrewending? Check VRT Jobs en wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega!

vrijdag 11 januari 2019
11 januari 2019