Dringende programmawijziging 

Naar aanleiding van actuele gebeurtenissen wordt het programmaschema van Eén op 15 januari 2019 aangepast.

Op dinsdag 15 januari om 21u55, na Eigen kweek en Urbanus 70, krijgt u een Pano-reportage die uitzonderlijk vroeger wordt uitgezonden. Dit naar aanleiding van de actuele gebeurtenissen over gesjoemel met humanitaire visa in Mechelen. Vanmiddag maakte het parket bekend dat er een onderzoek loopt naar mensensmokkel. De Pano-redactie was volop met dit dossier bezig. 

Dertigers schuift een half uurtje op en wordt uitgezonden om 22.30 uur. Deze reeks is nu al  te bekijken via VRT NU

Aangepast schema

20.10 - Thuis

20.36 - Eigen kweek

21.25 - Urbanus 70

22.00 - Pano

22.32 - Dertigers (12+)

22.56 - Het journaal

23.12 - Het weer

23. 15 - Crossing Lines (12+)

Over de Panoreportage

Enkele maanden geleden is een journalist van VRT NWS aangesproken door iemand van de Oosters-christelijke gemeenschap die vertelde dat voor sommige humanitaire visa forse bedragen moeten worden betaald, soms tot tienduizenden euro's, en zelfs meer. Onze journalistieke aandacht was meteen gewekt, want normaal gezien betalen mensen die een humanitair visum willen alleen een administratieve kost voor de behandeling van hun aanvraag.

Via tientallen discrete gesprekken met mensen uit de Oosters-christelijke gemeenschap kreeg de redactie het verhaal bevestigd. Meerdere getuigen gaven onafhankelijk van elkaar aan dat er inderdaad soms veel geld betaald wordt voor humanitaire visa.

Soms zijn de bedragen die gevraagd worden zo hoog dat mensen afhaken. “Ze hebben mij aangeboden te betalen voor het overbrengen van mijn vader. Ergens tussen 10.000 en 20.000 euro. Uiteindelijk ben ik er niet op ingegaan” vertelt een getuige.  

Hoe is de "Pano"-reportage over humanitaire visa tot stand gekomen?

Drie journalisten zijn voor het programma "Pano" gestart met een omstandig journalistiek onderzoek. Ze hebben tientallen discrete gesprekken gevoerd met mensen uit de Oosters-christelijke gemeenschap, om te checken of de bewering van onze eerste klokkenluider klopte. De redactie kreeg het verhaal bevestigd door verschillende getuigen die – onafhankelijk van elkaar – aangaven dat er inderdaad soms veel geld betaald wordt voor humanitaire visa.

Terwijl het journalistieke onderzoek volop liep, heeft het parket van Antwerpen met VRT NWS contact opgenomen. Zij waren te weten gekomen dat we dit verhaal aan het uitspitten waren. Het parket heeft ons gevraagd de zaak nog niet uit te brengen, omdat het gerechtelijk onderzoek anders dreigde te mislukken. We hebben vervolgens beslist om niets uit te zenden vooraleer het parket over de zaak zou communiceren.

Aangezien dat vandaag is gebeurd, zenden we de reportage nu wél uit. We hebben vooraf geen wederhoor kunnen vragen aan Melikan Kucam, om het gerechtelijk onderzoek niet in het gedrang te brengen. Maar we laten hem graag aan het woord via zijn advocaat, zodra dat kan.

Lees het volledige verhaal hier 

dinsdag 15 januari 2019
15 januari 2019