Hoe bereidt VRT-radio zich voor op de toekomst?

14 februari 2019 — De VRT test nieuwe generatie radiostudio's in het programma 'Bij Vlaeminck' op Studio Brussel.

Geert Van Hoeymissen

Elke zondag presenteert Stijn Vlaeminck het actualiteitsprogramma ‘Bij Vlaeminck’ op Studio Brussel. Hij neemt dan vanuit zijn woonkamer in Gentbrugge de radiostudio in Brussel over. Systeemingenieurs van de VRT zullen de komende maanden in totaal drie radiotechnologieën uittesten bij Stijn thuis. 

Radiostudio op afstand bedienen

De VRT zendt al langer radio uit vanop locatie, maar innovatief aan ‘Bij Vlaeminck’ is dat Stijn een soort 'afstandsbediening' heeft waarmee hij de huidige radiostudio in Brussel kan bedienen vanuit Gentbrugge. Met die 'afstandsbediening' die systeemingenieurs van de VRT hebben gebouwd, kunnen radiomakers met een minimum aan materiaal een volledige studio op afstand overnemen vanop eender welke locatie.  

Wat kan Stijn vanop afstand bedienen? De audiomenger in de studio, de muziekcomputer met de volledige muziekdatabase van al onze radionetten, het telefoonsysteem om luisteraars en correspondenten te bellen (bv. de weerman), enzovoort. De radiomaker kan dus in feite alle studioapparatuur bedienen.

Geert Van Hoeymissen

Flexibel en mobiel

Radiomakers willen steeds flexibeler en mobieler zijn. Daarnaast test de VRT voortdurend verschillende concepten en technologieën uit om zich voor te bereiden op de toekomst. Die twee behoeftes zorgen er voor dat de VRT nieuwe concepten uitprobeert telkens zich een gelegenheid aandient. 

‘Bij Vlaeminck’ is de ideale kans om drie verschillende concepten en hun voor- en nadelen te vergelijken. Zo kunnen systeemingenieurs het gepaste advies geven bij toekomstige producties.

Geert Van Hoeymissen

Labo Radio

Labo Radio staat in voor de goede werking van alle hardware- en softwaresystemen die op VRT gebruikt worden voor radioproductie. De collega's van Labo Radio werken nauw samen met programmamakers (o.a. muzieksamenstellers, presentatoren en reportagemakers) om hen een gebruiksvriendelijke en betrouwbare installatie aan te bieden. Labo Radio is voortdurend op zoek naar innovatieve oplossingen die de radiomakers helpen om creatieve programma’s te maken. 

Het team van systeemingenieurs is ook betrokken bij de uitwerking van de volgende generatie radiostudio’s die in het nieuwe VRT-gebouw gebouwd zullen worden. Via het uitwerken van “Proof Of Concepts” onderzoeken ze samen met radiomakers hoe ze de radiostudio van de toekomst gebruiksvriendelijker en flexibel in gebruik kunnen maken. Daarbij gebruiken ze steeds moderne technologieën. 

Geert Van Hoeymissen
Dossier: Innovatie
woensdag 18 maart 2020
18 maart 2020

Meer over Innovatie

Extra Time in een extra virtueel jasje

VRT pakt uit met innovatieve virtuele producties

Meer StuBru De Tijdloze op DAB+

2021... het jaar exclusief online

VRT NWS brengt samen met De Tijd/L’Echo nieuws in KBC-app

STADIEM doet open oproep aan start-ups en scale-ups

DAB+ bevestigt sterke groei van vorig jaar in nieuwe meting

SIRDUKE: Erfgoed van VRT Archief gered door pioniersproject voor lakplaten