5 podcasts die je zeker moet gehoord hebben

Beluister de podcasts van de VRT thuis, onderweg of op vakantie

©Joost Joossen

Podcasts zijn razend populair. De makers vertellen een verhaal op een creatieve manier. De luisteraars hebben de vrijheid om podcasts te beluisteren wanneer ze maar willen. De VRT presenteert een uitgebreide collectie podcasts die prikkelen, inspireren of verdiepen.

Getipt: 5 podcasts

Wij selecteerden 5 interessante podcasts voor thuis, onderweg of op vakantie.

1. Podvis (VRT NWS)

In Podvis duikt VRT NWS in een actueel thema, zoals de verkiezingen in Congo, de impact van hiphop en de Belgische staatsstructuur. Podvis zoomt in op een dossier dat verdere analyse vraagt. Het legt een nieuwe laag bloot, beantwoordt vragen waar we nog mee bleven zitten of behandelt aspecten die nog niet aan bod zijn gekomen. 

Je vindt alle VRT NWS-podcasts terug op http://www.vrtnws.be/podcast

2. Het creatieve lab (Radio 1)

Jan Holderbeke en Gunter Joossen nemen je mee in het hoofd van een creatieve mens. Hoe komen de cartoons van Eva Mouton tot stand? Vanwaar haalt Frank Vanderlinden zijn inspiratie voor zijn muziekteksten? Het creatieve lab is de podcast over hoe het betere idee tot stand komt.

Een overzicht van de Radio 1-podcasts vind je op https://radio1.be/tag/podcast

3. De Bourgondiërs (Klara)

Klara duikt regelmatig terug in belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. In zijn podcast over de Bourgondiërs verwijst Bart Van Loo naar 1585, het jaar waarin de Lage Landen opgedeeld werden. Verwacht je aan een verwonderlijke en gevaarlijke reis langs onder andere brandstapels, feestelijke banketten, Jeanne d’Arc, schizofrene koningen en geniale kunstenaars.

Geert Van Hoeymissen

4. Eva ontmoet__ (Studio Brussel)

Eva ontmoet__ bundelt unieke, persoonlijke en inspirerende verhalen. Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo ontmoet durvers en doeners in haar favoriete café in Brussel. Ze praat met mensen met een mening, een inzicht of een aanstekelijke motivatie. In de eerste aflevering ontmoet Eva de 25-jarige Eveline, die als tiener in de Jeugdhulp belandde. 

Check de podcasts van Studio Brussel op https://stubru.be/podcasts

5. De Universiteit van Vlaanderen

Hoeveel stress kan een mens aan? Is supermarkt-sushi echt Japans? Kan je voor eeuwig samenblijven met je lief? Topprofessoren uit de Vlaamse universiteiten delen hun inzichten en nog veel meer via gratis colleges.

Beluister het tweede seizoen van De Universiteit van Vlaanderen op https://radio1.be/universiteit-van-vlaanderen-deel-2

Uitzendingen als podcast

Heb je een bepaalde aflevering op radio of tv gemist? Of wil je het gesprek met een bepaalde gast herbeluisteren? De VRT-merken bieden vaak uitzendingen als podcast aan. Enkele voorbeelden:

Eén

 • Die Huis: Herbeluister alle gesprekken uit de Die Huis-afleveringen. Met extra getuigenissen van reportagemaker Eric Goens en zijn gesprekspartners.
 • Reizen Waes: Ga op reis met Tom Waes. In zijn podcast deelt Tom de beste momenten uit het programma, afgewisseld met muziek. 

Canvas

 • Winteruur: Wim Helsen vraagt zijn gasten om een korte tekst mee te brengen die voor hen een bijzondere betekenis heeft, hen inspireert of beïnvloedt. 
 • De Afspraak op vrijdag: Ivan De Vadder blikt samen met zijn gasten terug op de politieke week.

Radio 1

 • Nieuwe feiten: Lieven Vandenhaute dompelt je onder in nieuws dat verbijstert, verbaast of verwondert.
 • Touché: Friedl’ Lesage verwelkomt een boeiende gast die vertelt wat hem of haar raakt in het leven.
 • Interne keuken: Koen Fillet en Sven Speybrouck informeren je over nieuwe boeken en publicaties en praten met auteurs, recensenten of lezers.
 • Wonderland: in de podcast Wanderland van Wonderland treedt Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs) in de voetsporen van Socrates als wandeldialoger. Al wandelend gaat hij in gesprek met een bekende muzikant.

Radio 2

 • De Rotonde: Christel Van Dyck neemt haar intrek in voormalig hotel De Rotonde. Daar overloopt ze de wegenkaarten van haar gasten.
 • De Rechtvaardige Rechters: Strenge, rechtvaardige en geestige commentaar op bizarre nieuwsfeiten.
 • In zee met: Kim Debrie maakt lange strandwandelingen met bekende Vlamingen en heeft even lange gesprekken met hen.

Klara

 • Pompidou: Klara ontmoet dagelijkse de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts praten met een ‘guest of honour’ en andere gasten.
 • Berg en Dal: Pat Donnez nodigt flamboyante vertellers uit die door diepe dalen zijn gegaan, maar ook op hoge bergen hebben gestaan.
 • De Zonnekoning: meesterverteller Johan Op de Beeck neemt je mee op sleeptouw door het levensverhaal van Louis XIV. Verwacht je aan verhalen vol anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk. 

Studio Brussel

 • Bij Vlaeminck: Stijn Vlaeminck nodigt elke zondagochtend gasten uit aan zijn ontbijttafel in Gentbrugge.
 • De Afrekening: De lijst met de beste nieuwe muziek, samengesteld door de Studio Brussel-luisteraars.

Podcasts downloaden

Een podcast is een audiobestand dat je kan beluisteren via je smartphone, mp3-speler of computer. Heel handig: je luistert waar en wanneer je ook maar wil naar nieuws, entertainment of persoonlijke verhalen. Podcasts zijn vaak opnames die niet via de radio te horen zijn en die specifiek gemaakt zijn om on-demand, wanneer jij het wil, te beluisteren. 

Je kan de podcasts van de VRT-merken downloaden via een podcastapp die beschikbaar is in Google Play (voor Android) of de App Store (voor iOS). Eens je je abonneert, word je automatisch op de hoogte gebracht van nieuwe beschikbare podcasts. Je kan de meeste podcasts ook beluisteren of downloaden via de website en app van het VRT-merk of via iTunes, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify en Soundcloud.  

Dit kan u misschien ook interesseren?

donderdag 28 februari 2019
28 februari 2019