Extra aanbod n.a.v. overlijden Kardinaal Danneels

Naar aanleiding van het overlijden van Kardinaal Godfried Danneels stellen VRT NU en Canvas twee documentaires beschikbaar.

Ten huize van... Godfried Danneels

Frieda Van Wijck interviewt Godfried Danneels, kardinaal-aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Ze bezoekt hem in het bisschoppelijk paleis in Mechelen.

De kardinaal heeft in het immense bisschoppelijk paleis aan de Wollemarkt in Mechelen een bescheiden optrekje.  Het grootste deel van  het paleis wordt ingenomen door allerlei diensten van het bisdom. 

Toch probeert kardinaal Danneels er iets persoonlijks van te maken, met foto’s van zijn familie, broers, zussen, neven en nichtjes, de enigen voor wie hij, naast de koninklijke familie, nog huwelijksmissen en uitvaarten doet.  En in zijn living heeft hij een uitgebreide collectie cd’s verzameld.  Veel klassiek, vooral Bach, maar ook jazz, en zelfs Frank Sinatra kan op bijval rekenen van de kardinaal.  Zelf is hij niet zo’n groots muzikant, wat orgel en klarinet spelen in zijn jonge jaren niet te na gesproken.  

Grote vragen: " Kunnen we leven zonder God?"

Grote vragen is een vijfdelige reeks waarin vier prominente Vlaamse denkers hun persoonlijke visie geven op een aantal van de meest wezenlijke vragen, die iedereen zich wel eens stelt. Kardinaal Godfried Danneels, filosoof Etienne Vermeersch, historica Sophie De Schaepdrijver en biologe Christine Van Broeckhoven geven in elke aflevering hun mening over de grote levensvraag in kwestie. 

In aflevering 1 is de vraag: "Kunnen we leven zonder God?" 

  • Wie of wat is God? 
  • Heeft de wetenschap God vermoord? 
  • Of is hij gestorven in Auschwitz?

Concept en interviews: Joël De Ceulaer

Deze 2 afleveringen zijn beschikbaar op VRT NU  tot 13 april

Dossier: Zingeving
donderdag 14 maart 2019
14 maart 2019

Meer over Zingeving

Wat doet de VRT rond zingeving, levensbeschouwing en ethische vragen?

Canvas zoekt Kinderen van de Holocaust

Ramadamadingdong

Paasfeest bij de VRT

De Maand van de filosofie bij Klara

Extra aanbod n.a.v. overlijden Kardinaal Danneels

Vrijzinnig humanistisch aanbod naast erediensten op VRT