De eregalerij van de lage landen

Het jaarlijkse feest voor een leven vol muziek wordt dit jaar een Eregalerij van de Lage Landen, een speciale editie naar aanleiding van de Expo "Lang leve de muziek! - 60 jaar liedjes uit de Lage Landen" 

Guido Belcanto, Henny Vrienten, Alain Vande Putte, Peter Gillis en Miguel Wiels

Radio 2 en Sabam for Culture organiseren de negentiende editie van De Eregalerij op donderdag 21 maart 2019 in Kursaal Oostende. 

Dit jaar krijgen Henny Vrienten, Guido Belcanto en Miguel Wiels, Alain Vande Putte en Peter Gillis (het trio achter K3) de eretitel voor een Leven Vol Muziek. Tijdens de show waarin hun muziek centraal staat, worden ze geëerd door collega-artiesten en enkele verrassingsgasten.

Een leven vol muziek

​Radio 2 en Sabam for Culture nemen dit jaar zanger/componist Guido Belcanto en zanger/componist Henny Vrienten op in De Eregalerij voor een Leven Vol Muziek. De muziekmakers krijgen deze bekroning voor hun grote betekenis voor en invloed op de Vlaamse muziek.

Videospeler inladen...

Henny Vrienten (Doe Maar) | Eregalerij 2019

Videospeler inladen...

Guido Belcanto | Eregalerij 2019

Ode aan de schrijvers achter K3

Alain Vande Putte, Peter Gillis en Miguel Wiels

Het trio Miguel Wiels, Peter Gillis en Alain Vande Putte is onlosmakelijk verbonden met dat andere bekende trio: K3. 'Heyah mama' was de start van de samenwerking tussen de drie heren en de drie dames. Het nummer werd onmiddellijk een hit, stond dertig weken in de Vlaamse Top Tien en haalde driemaal goud.  

Alain Vandeputte leerde het vak van liedjesschrijver in Londen. Het zijn Alains woorden en zijn zinnen die door zoveel mensen uit volle borst worden meegezongen. Hij probeert de nummers diepgang te geven zodat ze veel verschillende generaties aanspreken, jong én oud.  

Peter Gillis en Alain Vandeputte startten in 1985 samen Top Studio op in Gent. Miguel Wiels kwam erbij in 1996. Die studio is dé plek waar alle liedjes van K3 opgenomen worden, maar er kwamen in de loop der jaren ook veel anderen artiesten opnemen, zoals Isabelle A, Dinky Toys, Opium en Niels Destadsbader.

Om meer dan 200 liedjes samen te schrijven, moet je goed kunnen samenwerken. Sinds midden jaren 90 loopt het van een leien dakje voor de drie. Meestal ontstaat een K3 nummer aan de piano met Miguel en Alain. Een riedeltje, een zin, de actualiteit, … alles kan een aanleiding zijn. Het skelet van een nummer is vaak snel opgezet, maar daarna gaan ze er alle drie verder mee aan de slag. De puntjes moeten op de 'i' gezet worden, zowel muzikaal als tekstueel. Dat K3 heeft bewezen dat ook wisselende constellaties niets aan het succes van de groep veranderen, heeft alles te maken met het sterke trio schrijvers/producers achter de groep.  

Bijzondere versie van 'Heyah mama'

K3 brengt speciale versie Heyah mama © Alex Vanhee

De allereerste K3-hit 'Heyah mama' blaast dit jaar 20 kaarsjes uit. Om dat te vieren lanceren Hanne, Marthe en Klaasje een speciale rapversie van het nummer. K3 kan zelf natuurlijk niet ontbreken op De Eregalerij. De dames zullen het nummer in Kursaal Oostende dan ook livebrengen om het schrijverstrio achter hun groep te eren.

De Eregalerij van de Lage Landen: op donderdag 21 maart 2019 in Kursaal Oostende.

Eerbetoon

eerbetoon aan overleden artiesten © Alex Vanhee

Er werd ook een eerbetoon gebracht aan de artiesten die ons vorig jaar ontvielen: Johan Stollz, Maurane (Claudine Luypaerts), Tim Visterin, Mario Vitalino Dos Santos (muzikant van Arsenal én componist van 'Saudade'), Hugo Raspoet, Willy Willy en Jean Rousseau.

Uitzending via Radio 2 en VRT NU

De Eregalerij wordt op zondag 24 maart van 13.00 tot 16.00 uur uitgezonden op Radio 2 en is vanaf dan ook integraal te bekijken op VRT NU.

Meer over Vlaamse identiteit

Opnames Samson & Marie IJsjestijd van start

Hoe klonken de originele versies van #LikeMe reeks1?

Hoe klonken de originelen van #LikeMe seizoen 2?

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Hoe brengt de VRT een wielerwedstrijd op jouw scherm?

Hoe draagt de VRT bij tot de Vlaamse identiteit?

1967: tien keer Canzonissima gespreid over liefst vier maanden

1971: danspasjes met een kleerborstel