Na de Mia's, de Klara's

Classical Music Awards uitgereikt in FLAGEY
Studio 4.

Uitreiking van de Klara's in Flagey in Brussel

Op vrijdag 22 maart 2019 werden nu al voor de 9e keer De Klara’s uitgereikt.  Dit zijn de prijzen voor al wie zich in 2018 in de klassieke muziek, jazz en wereldmuziek heeft laten opmerken. Met steun van Sabam  for Culture en Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz en enkele platenfirma’s. 

Voor de tweede keer werkten Klara, het Klarafestival en Flagey samen om van de uitreiking van de Klara’s een feestelijk moment te maken. Ook BOZAR, Concertgebouw Brugge en deSingel, partners van Klara en van Klarafestival, droegen bij aan deze unieke netwerkavond voor de muziek en de sector. Ook verschillende platenlabels gaven hun steun aan deze editie.

Nieuw dit jaar is De Klara voor beste Componist van het jaar. Deze prijs gaat naar Annelies Van Parys, die ook de Klara voor Muziekpersoonlijkheid van 2018 wegkaapt.

 

De deelnemende partners willen met De Klara’s een blijk van waardering geven aan alle musici, hen erkennen en bekronen voor opmerkelijke verdiensten in 2018. In binnen- en vaak buitenland. Naast het ontvangen van een trofee, krijgen de winnaars extra media-aandacht en podiumfaciliteiten. 

Jury: Chantal Pattyn (Klara), Liesbet Vereertbrugghen (Klara), Marc Weyts (Klara), Jerry Aerts (deSingel), Jeroen Vanacker (Concertgebouw Brugge), Hendrik Storme (Klarafestival), Ulrich Hauschild (BOZAR) en Gilles Ledure (Flagey). Voor de bekroning van de cd’s werd de jury  aangevuld met de gespecialiseerde medewerkers en programmatoren van de partners.

Dit zijn de winnaars die onder feestelijk gedruis van de Harmonie d'Accordéon de Bruxelles,  aangevoerd door Piet Maris, via de rode loper hun weg naar Studio 4 vonden.

Dertien categorieën

MUZIEKPRIJZEN, uitgereikt door Hendrik Storme, artistiek directeur Klarafestival

Jonge Belofte van het jaar: Lore Binon, sopraan

Prijs wordt afgehaald door Lore Binon 

Te horen op Klara:
Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.

 

Solist van het jaar: Romina Lischka, gamba

In 2018 was er de nieuwe cd met muziek van Alfonso Ferrabosco The Younger: ‘The Art of Fantasy’ (Ramée).

Prijs wordt afgehaald door Els Moens (Artists agency Els & the Artists)

Te horen op Klara:
Video-interview op klara.be
Music Matters, zaterdag 23 maart,  van 14 tot 19 uur.

Ensemble van het jaar: Ictus, contemporary music Brussels

Prijs wordt afgehaald door Tom Pauwels, gitarist en Gerd van Looy, directeur

Te horen op Klara: 
Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.
Late Night Lab, dinsdag 26 maart, 22u  

CD-PRIJZEN Klassiek, uitgereikt door Mark Janssens

Beste Belgische cd Klassiek

Monteverdi: Vespro della Beata Vergine - Collegium Vocale Gent - Philippe Herreweghe - PHI 

Jury:  Artiesten en hun visies groeien en evolueren. Meer dan 30 jaar na hun eerste opname van de Mariavespers van Claudio Monteverdi komen Philippe Herreweghe en Collegium Vocale met een emotioneel heel krachtige en verfijnde nieuwe kijk op dit meesterwerk uit de vroege 17de eeuw. Herreweghe en z’n topteam van zangers en muzikanten trappen niet in de val van de reconstructie, maar denken wel heel bewust vanuit de grote kracht en betekenis van de woorden en de kleurenpracht van de instrumenten. Een uitvoering die de geest prikkelt en bij momenten heel ontroerend is. Herreweghe, onze Bach-autoriteit, is zijn vroege wortels niet vergeten.

Prijs wordt afgehaald door Bert Schreurs, directeur Collegium Vocale.

Te horen op Klara:
Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.
Integraal bij Maestro op maandag 22 april 2019

Beste internationale cd Klassiek

Chopin: Ballades & Nocturnes - Leif Ove Andsnes  - Sony Classical    

Jury:  Leif Ove Andsnes maakte een selectie van werken van Chopin die voor hem echt tot de verbeelding spreken. Dit is dus niet de start van een integrale. Maar een bewuste keuze van stukken die door Andsnes nieuw leven worden ingeblazen.
De pianist heeft gewacht tot hij een veertiger was om zich echt op Chopin te gaan concentreren omdat hij voelde dat een persoonlijk rijpingsproces noodzakelijk was om de ware rijkdom van deze muziek bloot te leggen.
Leif Ove Andsnes doet dit met de technische klasse, intelligentie en emotie die hem zo eigen zijn : een prachtige combinatie van hoofd en hart. Nergens intellectueel zonder gevoel, nergens gevoelig zonder de prikkel van de ratio.
Een uitzonderlijke opname van de meest integere pianist van zijn generatie!

Prijs wordt afgehaald door Claire Obolensky.

Te horen op Klara:
Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.
Maestro, week 25 -  29 maart
Video-interview met Leif Ove Andsnes op Klara.be

CD-prijzen Jazz, uitgereikt door Lies Steppe

Beste Belgische cd Jazz

Particles  - Ben Sluijs Quartet  - On Purpose Records (OPR)

Jury:  Saxofonist en fluitist Ben Sluijs kiest op het impressionistische ‘Particles’ voor een nieuwe samenwerking met zowel jonge muzikanten (Bram De Looze en Lennart Heyndels) als voor talent dat zijn sporen al meer dan verdiend heeft (Dré Pallemaerts).

Het resultaat klinkt tijdloos en nooit geforceerd. Met dit album bouwt Sluijs met grote klasse verder aan zijn eigen, unieke parcours. Daarbij blikt hij terug op de rijke jazzgeschiedenis én heeft hij de blik strak op de toekomst gericht.

Prijs wordt afgehaald door Ben Sluijs.

Te horen op Klara: 
Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.
Late Night Jazz, maandag 25 maart, 22 uur
Take 6, vrijdag 29 maart, 18 uur

Beste internationale cd Jazz

Live In Europe - Fred Hersch Trio - Palmetto Records

Jury: Pianist, componist en bandleider Fred Hersch staat voor een en al raffinement. Hij is al jarenlang trouw aan die stijl die volledig de zijne is, hij is a master of flow. Daarmee zet hij mee de bakens uit voor waar de moderne jazz vandaag voor staat.

Zijn album ‘Live in Europe’ toont eens te meer dat dit een artiest is die steeds dichter bij de essentie van jazz komt:  Elk concert is een nieuw verhaal waarin zijn medemuzikanten alle ruimte krijgen. Samen gaan ze voor niks minder dan een diepe connectie met het publiek.

Deze cd werd bovendien opgenomen in Studio 4 van Flagey.

Prijs wordt afgehaald door Inge De Pauw, persagent Stilletto productions

Te horen op Klara:  
Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.
Late Night Jazz, maandag  25 maart, 22 uur
Video-interview op klara.be

CD-prijzen World, uitgereikt door Bart Vanhoudt

Beste Belgische cd World

Naktės  - Merope - Granvat

Jury:  Merope is nu een trio met de Litouwse zangeres en kanklesspeelster Indrė Jurgelevičiūtė, gitarist Bert Cools en fluitist Jean-Christophe Bonnafous.  Deze bekroonde cd werkt als een soundscape waarin world en jazz in dialoog gaan met elkaar: Litouwse volksliederen, gezongen en gespeeld op de kankles, een baltische zither, gecombineerd met bansuri-fluit,  jazzharmonieën en (een minimum aan) electronica.  Een voorbeeld van hoe muzikanten uit verschillende sferen respectvol met elkaar samenwerken. Naktes is éen uitgesponnen droom van waaruit je niet wil ontwaken.

Prijs wordt afgehaald door  Bert Cools en Indrė Jurgelevičiūtė

Te horen op Klara:
Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.
Late Night World, woensdag 27 maart, 22 uur

Beste internationale cd World

Partir  Elina Duni ECM/Universal

Prijs wordt afgehaald door  Elina Duni

Te horen op Klara:

Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.
Late Night World, woensdag 27 maart, 22 uur

BIJZONDERE PRIJZEN uitgereikt door Chantal Pattyn, nethoofd Klara

Componist van het jaar: Annelies Van Parys, componiste

Jury: Wie doet het haar na? In één jaar minstens vier aanzienlijke creaties waaronder ‘A War Requiem’ als officieel slotmoment voor de herdenking van 14-18, hier in Vlaanderen op verschillende plekken gespeeld. De kameropera ‘Usher’ schreef ze op vraag van de Deutsche Staatsoper Unter den Linden Berlin en Folkoperan Stockholm. Intussen werd Usher al 20 keren uitgevoerd. Straks staat Usher op de affiche van Opera & Ballet Vlaanderen. Er was ook ‘Dagboek van een verdwenene’, een liedcyclus in 22 taferelen van Leoš Janaček waarop Annelies Van Parys een antwoord schreef. Ivo Van Hove regisseerde deze productie van Transparant, te zien in het Kaaitheater in het kader van het Klarafestival. Voor de Operadagen Rotterdam schreef Annelies Van Parys een nieuwe liedcylus: ‘Ah, cette Fable’ voor de productie: ‘Songs of Love and War / An Archive of Love’.

Muziekpersoonlijkheid van het jaar: Annelies Van Parys, componiste

Jury: Annelies Van Parys weet altijd te bekoren. Haar muziek raakt al je zintuigen. Ze is subtiel, ook in de verwijzingen. In haar muziektheaterproducties weet ze als geen ander ‘eindjes te knopen’ aan composities waar men naar het eind toe geen weg mee weet.  Vorig jaar deed ze dit met Debussy’s onafgewerkte opera ‘La chute de la maison Usher’ op tekst van E.A. Poe.  In deze kameropera slaagt ze erin de complexe emoties van drie bizarre personages, op basis van het amper 20 minuten durende onafgewerkte werk van Debussy, muzikaal vorm te geven en op een spectrale manier uit te diepen. Deze buitengewone sensitieve en sensationele partituur is nu ook al geselecteerd voor The International Opera Awards. Het War Requiem was muziek die binnen kwam, die meedogenloos en spectaculair was. In elke noot. Annelies Van Parys is een componist en een artiest waar je niet meer langs kan, ze is de muziekpersoonlijkheid van het jaar.

Prijs wordt afgehaald door Annelies Van Parys

Te horen op Klara:

Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.
Late Night Lab, dinsdag 26 maart, 22u  

Klara Iedereen Klassiek-prijs: Jef Cleymans, dirigent, oprichter C-koren Ekeren

Jury:  Voor het eerst heeft Klara ‘een missionaris van de klassieke muziek’ gezocht en gevonden. In Ekeren dan nog wel, bij een man, een gewezen onderpastoor, die nu al 50 jaar belangeloos zijn passie heeft gevolgd en zo een heleboel anderen heeft begeesterd. Zijn naam:  Jef Cleymans, dirigent en oprichter van de C-koren.  In die 50 jaren heeft hij meer dan 2000 zangers uit de regio Noord-Antwerpen laten zingen en zo de smaak van muziek doorgegeven. De C-koren bestaan nu uit 8 koren van hoge kwaliteit met meer dan 350 zingende leden. En altijd is alles prima georganiseerd. Een fijne sfeer zorgt mee voor het succes en de blijvende groei. Koor en Stem schaart zich helemaal achter de bekroning van deze kwieke 80-er die nu zelf nog meezingt in de gregoriaanse afdeling.

Prijs wordt afgehaald door Jef Cleymans en Luc Anthonis, resp. dirigent en zanger van bij de start en door Peter Somers, voorzitter C-koren

Te horen op Klara:
De Liefhebber met Jef Cleymans, op zaterdag 23 maart, van 10 tot 12 uur
Music Matters, zaterdag 23 maart, tussen 14u - 19u
klara.be

Klara Carrièreprijs uitgereikt door minister Sven Gatz

Jerry Aerts, algemeen en artistiek directeur deSingel

Jury:  

Jerry Aerts heeft in de jaren ’90 de algemene en artistieke leiding van deSingel overgenomen van Frie Leysen. Hij heeft het huis opgewaardeerd tot één van de 9 grote instellingen van de Vlaamse Gemeenschap met een open vizier en met een plek voor internationale topproducties. Alleen de beste musici weet hij aan te trekken. Als geen ander heeft hij een neus voor eigenzinnige en vooruitstrevende programma’s over hokjes, genres en stijlen heen. Hij maakte deSingel ook future proof, voor nieuwe generaties. In de wandelgangen wordt hij door musici liefdevol de 'Kung Fu Panda' van deSingel genoemd. ‘Een fysiek grote, indrukwekkende maar toch zachtaardige verschijning. En hij straalt ook grote strijdlust en slagkracht uit, steeds voor de goede zaak, en nooit ter zijner eigen eer en glorie … of voor het eigen huis.’ Jerry Aerts is ook de ultieme netwerker, always on the road, altijd constructief, altijd in voor samenwerken. Klara bekroont hem om al die redenen met de Carrièreprijs.

Prijs wordt afgehaald door Jerry Aerts  

Te horen op Klara:
Music Matters, zaterdag 23 maart, van 14 tot 19 uur.
Berg en Dal, zondag 24 maart, 10 uur

Dossier: Muziek
vrijdag 22 maart 2019
22 maart 2019

Meer over Cultuur

Shortlist Boon voor literatuur 2022 bekend

Tromgeroffel voor Paul van Ostaijen

Klara pakt uit met tweede editie De Twintigers

Wim Helsen viert 500ste aflevering van 'Winteruur'

Ontdek de nieuwe Radio 1-podcast 'Reve tot leven'

Extra muzikaal jaareinde: 'De Tijdloze' op radio én tv

Nieuwe reeks Toots Sessies geeft artiesten van bij ons een podium

Word lid van De voorleesclub