VRT NWS lanceert de Stemtest 2019

De Stemtest, in samenwerking met De Standaard en met dank aan politicologen van de Universiteit Antwerpen en de UCL. Zoals vanouds kunt u voor de nakende verkiezingen uw politieke ideeën en standpunten aftoetsen aan die van de partijen. 

Stemtest

"Van alle inspanningen die de VRT doet om mensen te informeren en om hen te helpen om een zo gefundeerd mogelijke keuze te maken bij de verkiezingen, is De Stemtest mijn favoriet", zegt VRT NWS-wetstraatjournalist Ivan De Vadder. "Een stem bij de verkiezingen wordt om verschillende redenen beïnvloed: de persoonlijkheid van de politicus, gewoontes en tradities, het stemgedrag van je vrienden en familieleden,…terwijl De Stemtest terugkeert naar de essentie: je eigen mening. Het stemprofiel dat je krijgt wanneer je de stemtest hebt ingevuld, vertelt welke partij het dichtste bij jouw mening aanleunt. Het levert vaak een confrontatie op tussen  je eigen meningen, los van alle andere drijfveren, en je echt stemgedrag. En dat is boeiend, lijkt me. 

"Om De Stemtest zo goed mogelijk op te stellen, doet VRT NWS al jaren (sinds 2003) een beroep op een groep politicologen onder leiding van de Antwerpse professor Stefaan Walgrave. Hij werkt op zijn beurt samen met professor Benoit Rihoux van de UCLouvain. Want De Stemtest wordt ook in Franstalig België aangeboden. En omdat er op 26 mei nu éénmaal verschillende verkiezingen zijn, kun je voor al die beleidsniveaus ene verschillende stemtest invullen: een federale, een Vlaamse, een Brusselse én een Europese."

Dossier: Verkiezingen 2019
woensdag 03 april 2019
03 april 2019

Meer over Verkiezingen 2019

Hoe komen de verkiezingsuitslagen op uw scherm?

Dringende programmawijziging 27 mei

Volg de verkiezingsuitslagen via onze kanalen

VRT NWS: de betrouwbare bron voor verkiezingsnieuws

MNM helpt jongeren met Stemtest

Vijf hoogtepunten uit De Grote Karrewiet Verkiezingsshow

De Grote Karrewiet verkiezingsshow

KIES 19: verkiezingsnieuws voor alle Vlamingen