De Koningin Elisabethwedstrijd op Canvas

Volg het concours bij Canvas: integraal vanaf de halve finale 

Presentatoren Clara De Decker en Katelijne Boon

De halve finale: rechtstreeks en integraal

Maandag 6 tot zaterdag 11 mei in Flagey

Canvas zendt de halve finale (maandag 6 tot zaterdag 11 mei) rechtstreeks en integraal uit vanuit Flagey. De namiddagsessies (15 tot 18 uur) zijn te volgen op Canvas en worden gepresenteerd door Katelijne Boon. Daarbij krijgt ze elke dag het gezelschap van een andere kenner. Dit jaar zijn dat violisten Nicolas Dupont (6 mei), Shalan Alhamwy (9 mei), Yossif Ivanov (10 mei) en Ann Vancoillie (11 mei), algemeen directeur van het Festival van Vlaanderen Gent Veerle Simoens (7 mei) en dirigent van de Gidsen Yves Segers (8 mei).

Tijdens de avondsessies (20 tot 23 uur) neemt Canvas+ (op het kanaal van Ketnet) de presentaties van Lut Van der Eycken op Klara over. Lut wordt telkens bijgestaan door een ervaren violist(e): Erik Sluys (6 en 11 mei), Shirley Laub (7 en 8 mei) of Jolente De Maeyer (9 en 10 mei).

Elke halvefinalist treedt twee keer op, op twee verschillende dagen: een keer met orkest en een keer met pianobegeleiding. In iedere sessie hoort het publiek vier van de 24 halvefinalisten aan het werk. De eerste twee spelen een concerto van Mozart begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, onder leiding van Jean-Jacques Kantorow. Na de pauze vertolken de andere twee een recital met pianobegeleiding. Ze spelen onder meer Scherzo - Bagatelle een nieuw, speciaal voor het concours geschreven werk voor viool en piano van de Belgische componist Bram Van Camp.

Op zaterdagavond 11 mei worden de namen van de twaalf kandidaten bekendgemaakt die doorgaan naar de finale, van maandag 20 tot zaterdag 25 mei in het Paleis voor Schone Kunsten.

De finale: op de eerste rij en achter de coulissen

Maandag 20 tot zaterdag 25 mei in Bozar

De eerste vijf finaleavonden, maandag 20 tot vrijdag 24 mei, zijn live te volgen op het kanaal van Ketnet, telkens van 20 tot 23.00 uur. De laatste finalesessie op zaterdag 25 mei wordt rechtstreeks uitgezonden op het eigen Canvas-kanaal, vanaf 20 uur tot de proclamatie.

Elke avond vertolken twee finalisten een concerto naar keuze en een nieuw werk dat speciaal voor deze vioolwedstrijd is geschreven door de Finse componist Kimmo Hakola. Ze worden begeleid door het Nationaal Orkest van België, gedirigeerd door Hugh Wolff.

Voor de live omkadering van de finalesessies strijkt Canvas neer in Bozar. De hele avond lang krijgen de kijkers een spannende en meeslepende inkijk op het vierjaarlijkse “wereldkampioenschap viool”. Want dat is de Koningin Elisabethwedstrijd uiteindelijk: het belangrijkste en zwaarste vioolconcours ter wereld. Die sfeer wil Canvas ook meegeven.

Katelijne Boon zit opnieuw in het hart van het gebeuren, in een tv-set naast de zaal. Daar ontvangt zij elke avond straffe en fijnbesnaarde panelgasten. Clara De Decker maakt als vliegende reporter de gangen van Bozar onveilig. Ze gaat op zoek naar bijzondere verhalen van mensen die dicht bij de wedstrijd staan en praat met de nog nahijgende finalisten, net na hun optreden.

Elke avond heeft Katelijne drie gasten: een professionele violist, iemand uit de muziekwereld die affiniteit heeft met vioolmuziek én een gepassioneerde liefhebber. Zij beoordelen de concerten van de violisten elk vanuit hun eigen expertise en liefde voor muziek.

De gastenlijst (o.v.)

  • Maandag 20 mei: Herman van Veen (van opleiding violist en muziekpedagoog), de Nederlandse violiste Isabelle van Keulen en Michel Wuyts (sportcommentator en muziekliefhebber).

  • Dinsdag 21 mei: violiste Jolente De Maeyer, Stefaan Degand (acteur en muziekliefhebber) en Justine Bourgeus (alias Tsar B, voormalig violiste School is cool).

  • Woensdag 22 mei:  violiste Shirly Laub, nieuwsanker Hanne Decoutere en de Syrische violist Shalan Alhamwy.

  • Donderdag 23 mei: violist Lorenzo Gatto, Kathleen Coessens (directrice Koninklijk Conservatorium Brussel) en de Duitse historicus en auteur Philipp Blom.

  • Vrijdag 24 mei: violist Yossif Ivanov, Veerle Simoens (directrice Festival Van Vlaanderen Gent) en een derde, nog te bepalen gast.

  • Zaterdag 25 mei:  componist en dirigent Dirk Brossé, violiste Simone Lamsma en Thuis-actrice Annick Segal.

Reportages

Korte reportages geven de kijkers een unieke inkijk in de wereld achter de wedstrijd en het klassieke vioolcircuit. Zo gaat het onder meer over vioolconcerti: de koninginnestukken van de wedstrijd.

  • Waarom kiezen kandidaten bij wedstrijden vaak voor dezelfde stukken? 
  • Wat maakt die zo uitdagend en zo geschikt voor een wedstrijd? 

Voormalige laureaten van de wedstrijd onthullen de geheimen van de finaleconcerti, demonstreren de moeilijkste passages en vertellen waar de jury zéker op zal letten bij de beoordeling van de kandidaten. Zo buigt voormalige winnaar Ray Chenzich over Brahms’ Vioolconcert in D en over het tweede vioolconcert van Shostakovitsj.  En Yossif Ivanov legt de finesses uit van het enige vioolconcert van Sibelius.

DeZes

Elke finaleavond luisteren we ook naar het onbevangen oordeel van het jongerenpanel DeZes. Zes jeugdige violisten volgen de wedstrijd op de voet en vormen de brug tussen de kijkers en de wereld van de viool. Ze delen hun avonturen en ideeën uiteraard ook op canvas.be en via sociale media (Facebook, Instagram en Twitter).

Opgelegd werk

Op de laatste finaleavond, zaterdag 25 mei, is er om 20.10 u. eerst nog de documentaire Opgelegd werk van Brecht Vanhoenacker, die de finalisten van de vorige viooleditie (2015) van nabij volgt in de aanloop naar de finaleweek.

Hoogtepunten en Slotconcert

Daags na de finale, op zondag 26 mei, brengt Canvas om 21.00 u een samenvatting van de muzikale hoogtepuntenvan de zes laureaten van de wedstrijd, gepresenteerd door Katelijne Boon en Clara De Decker.

Het Slotconcert op donderdag 6 juni vormt het sluitstuk van deze editie. Het concert, dat plaatsvindt in het Paleis voor Schone Kunsten, is vanaf 20.00 uur rechtstreeks te volgen op het kanaal van Ketnet. De eerste, tweede en derde laureaat van de vioolwedstrijd 2019 treden op, bijgestaan door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik (Orchestre Philharmonique Royal de Liège) onder leiding van Pablo Gonzalez. Gastvrouw is Katelijne Boon. Zij volgt voor Canvas het hele concours en is dus ideaal geplaatst om de kijker een laatste keer mee te laten genieten van de laureaten.

De presentatoren: Katelijne en Clara

Wat een voorrecht om dankzij deze wedstrijd de geboorte van zo’n artiest te kunnen meemaken!

Katelijne Boon

Precies tien jaar geleden presenteerde Katelijne Boon voor het eerst een  editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool: “Ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe ik op de lottrekking, in de drukte van kandidaten, persmensen en gastgezinnen een wakker ogende jongeman zag rondlopen die vriendelijk iets wou zeggen voor de microfoon. Ik was verkocht. Na zijn prachtige vertolking van het vioolconcerto van Tsjaikovski wist ik het zeker: Ray Chen is een geboren winnaar, een man die met z’n publiek communiceert, iemand die de muziek dient. En dat heeft hij de afgelopen jaren bewezen, met de vele knappe cd’s die hij uitbracht, de concerttournees die hij wereldwijd maakte en z’n leuke bijdragen op de sociale media, waarmee hij alle generaties weet te boeien voor de muziek. Wat een voorrecht om dankzij deze wedstrijd de geboorte van zo’n artiest te kunnen meemaken!”

Sinds 2002 werkt Katelijne bij Klara aan een scala van programma’s: van het opera- en belcantoprogramma Tosca tot het avondprogramma Tuin van Eden, van het vroege ochtendprogramma Klara wakker tot het middagprogramma De ambassadeurs. De laatste jaren presenteert ze elke zaterdagochtend op de voor haar zo typische, warme wijze De liefhebber, een programma waarin een centrale gast zijn liefde aan de klassieke muziek verklaart.

Vorig jaar heb ik één van de finalisten zover gekregen om te rappen in het Chinees, benieuwd welke verrassingen ons dit jaar te wachten staan. 

Clara De Decker

Clara De Decker presenteert de Koningin Elisabethwedstrijd mee sinds 2017. Het blijft voor haar een bijzondere wereld om in te duiken: “Mei is de spannendste maand van het jaar. Niet alleen voor mij, maar ook voor al die jonge violisten die straks aan het avontuur van hun leven beginnen. En wij mogen het allemaal meemaken vanop de eerste rij. Vorig jaar heb ik één van de finalisten zover gekregen om te rappen in het Chinees, benieuwd welke verrassingen ons dit jaar te wachten staan. De Australische violist Ray Chen is één van mijn favoriete muzikanten. Maar mocht ik in zijn plaats zijn, ik zou toch opletten. Hij zou wel eens zware concurrentie kunnen krijgen van de lichting van 2019.” Clara is bij Klara vaak te horen tijdens de weekends (Klara Weekend). Ze doet ook regelmatig de hosting bij Eén: daar is ze een van de vaste zenderstemmen.

Dossier: Cultuur
donderdag 02 mei 2019
02 mei 2019

Meer over Cultuur

Shortlist Boon voor literatuur 2022 bekend

Tromgeroffel voor Paul van Ostaijen

Klara pakt uit met tweede editie De Twintigers

Wim Helsen viert 500ste aflevering van 'Winteruur'

Ontdek de nieuwe Radio 1-podcast 'Reve tot leven'

Extra muzikaal jaareinde: 'De Tijdloze' op radio én tv

Nieuwe reeks Toots Sessies geeft artiesten van bij ons een podium

Word lid van De voorleesclub