Wie wint de Koningin Elisabethwedstrijd?

Volg de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool vanop de eerste rij bij Canvas, Klara en online. Vanaf 29 april.

Kandidaten 2019

“Ha, het kan dus ook zo gespeeld worden.” Dat zei Johannes Brahms ooit tegen Eugène Ysaÿe nadat hij hem zijn eigen beroemde vioolconcert had horen uitvoeren. Een hart onder de riem en een aanmoediging voor de jonge violisten die op maandag 29 april beginnen aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Die is voor de 19de keer gewijd aan de viool en violisten, inclusief de allereerste editie in 1937, toen de wedstrijd nog werd genoemd naar de vermelde Belgische topviolist Eugène Ysaÿe. Later kwamen daar piano, zang, kortstondig compositie en – in 2017 – cello bij. Maar de viooleditie blijft voor vele muziekliefhebbers toch de meest geliefde.   

Videospeler inladen...

Vanaf de eerste ronde

De VRT volgt de wedstrijd op de voet: vanaf de eerste ronde met nieuws op Canvas.beKlara.be en VRT NWS, en vanaf de halve finale met rechtstreekse uitzendingen op Canvas, Canvas.be, Klara en de Klara-app, en VRT NU. Naast de live-uitzendingen zijn er ook allerhande specials, de laureatenconcerten en veel aandacht via de sociale media.

Op vrijdag 26 april vindt de loting plaats en weten we wie wanneer mag optreden. Van maandag 29 april tot zaterdag 4 mei geven 71 talentvolle jonge violisten het beste van zichzelf in de eerste ronde: 49 vrouwen en 22 mannen uit 20 landen, met op kop Zuid-Korea (16), Japan (15) en de VSA (11). Er is ook een Belgische violiste bij: Sylvia Huang (°1994). Uiteraard besteedt VRT extra aandacht aan haar parcours. Op 4 mei maakt de jury bekend welke 24 muzikanten doorgaan naar de halve finale.

Clara De Decker en Katelijne Boon

Halve finale

Die halve finale, van maandag 6 en zaterdag 11 mei in Flagey, wordt integraal en rechtstreeks uitgezonden:

de namiddagsessies op Canvas en de avondsessies op het kanaal van Ketnet. De uitzendingen worden gestreamd op Canvas.be en VRT NU, waar ze een maand lang beschikbaar blijven. 

Klara brengt de avondconcerten rechtstreeks, voorafgegaan door een samenvatting van de middagsessies (ook via de Klara-app). Lut Van der Eycken is gastvrouw op Klara én tijdens de avondsessies op het kanaal van Ketnet. De middagsessies op Canvas worden gepresenteerd door Katelijne Boon. Zaterdagavond 11 mei zal blijken wie de 12 finalisten zijn.

Finaleweek

De finale vindt plaats in Bozar, van maandag 20 tot zaterdag 25 mei. De zes concertavonden zijn rechtstreeks te volgen op Klara en via de Klara-app, met Lut Van der Eycken en haar panel van experten.

Bij Canvas worden de finaleavonden gepresenteerd door Katelijne Boon en Clara De Decker, eveneens bijgestaan door een panel van kenners en liefhebbers. Van maandag tot vrijdag worden de finaleavonden uitgezonden op het kanaal van Ketnet en op zaterdag op het Canvas-kanaal. De uitzendingen worden gestreamd op VRT NU, waar ze een maand lang beschikbaar blijven. Op zaterdag 25 mei weten we wie de opvolger wordt van Lim Ji-young, de Zuid-Koreaanse winnares in 2015.

DeZes

DeZes

DeZes, een jongerenpanel van zes Vlaamse vioolstudenten, volgen de hele wedstrijd van nabij en delen hun mening op sociale media en in de programma’s op radio en tv.

VRT Partner van de Koningin Elisabethwedstrijd

De VRT is mediapartner en coproducent van de Koningin Elisabethwedstrijd. De omroep werkt dan ook nauw samen met de organisatoren zodat de kijkers, luisteraars of surfers de wedstrijd in optimale omstandigheden kunnen volgen.

Naar goede gewoonte belonen de kijkers, luisteraars en online bezoekers van Canvas en Klara hun favoriete finalist met de Canvas-Klaraprijs, een bekroning ter waarde van 2500 euro. De prijs wordt uitgereikt aan de kandidaat met de hoogste gemiddelde score. Punten geven kan via de websites van Canvas en Klara.

Dossier: Cultuur
maandag 06 mei 2019
06 mei 2019

Meer over Cultuur

Brommer op zee: Boekenprogramma met Ruth Joos

Fred Brouwers: "Je moet ook de gewone mens weten te boeien met klassieke muziek”

Nieuw: Podium 19 brengt cultuur tot bij je thuis

Nieuwe generatie muzikanten laat van zich horen

Canvas verlengt De Toots Sessies in 2021

Klara is helemaal Weg van Beethoven

VRT ondersteunt cultuurkanaal Podium 19

Hoe zet de VRT zich in voor cultuur tijdens de coronacrisis?