Paasfeest bij de VRT

Pasen is het belangrijkste feest van de christenen. Op die dag vieren ze vanuit hun geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

Pasen valt dit jaar op zondag 21 april. De VRT besteedt heel wat aandacht aan de liturgische paasvieringen en de muzikale traditie rond Pasen. 

De Mattheus- en Johannespassie op Klara

Johannespassie van Arvo Pärt

Klara Live zendt het passieverhaal beschreven door Johannes uit, maar in een toonzetting van Arvo Pärt. Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem is een werk van 75 minuten van een ongekende spirituele kracht. Het Estse koor Vox Clamantis o.l.v. Jaan-Eik Tulve werkt al 20 jaar samen met Arvo Pärt. Het is zowel gespecialiseerd in gregoriaans als in de uitgepuurde muziek van Arvo Pärt en zijn tijdgenoten. Rechtstreeks vanuit Amuz in Antwerpen, met Lut Van der Eycken.

Klara Live op donderdag 18 april vanaf 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app

De Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach

Maestro  is de Een hele namiddag in gezelschap van Sigiswald Kuijken het 75-jarige icoon van de oude muziek. Eerst is er de Mattheuspassie van Bach, en daarna oude en nieuwe opnames met La Petite Bande.

Vrijdag 19 april van 14 tot 18u in Maestro op Klara, klara.be en de Klara-app 

Johannespassie van Bach

Bachs ‘Johannes-Passion’ lijkt het vurigere en fellere broertje van de ‘Matthäus-Passion’. De kleinere bezetting van Vox Luminis zet in op intimiteit en dus ook op betrokkenheid. Evangelist Raphael Höhn voert ons naar de spil van het verhaal: het proces van Christus, zijn veroordeling en terechtstelling. Gedeelde passie, gedeelde visie: de eerste ontmoeting tussen Vox Luminis en Café Zimmermann belooft een droomhuwelijk te worden. Rechtstreekse uitzending vanuit deSingel in Antwerpen.

Klara Live op vrijdag 19 april vanaf 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Erediensten en pauselijke zegen Urbi et Orbi

Op Paasdag zendt de VRT verschillende erediensten en de pauselijke zegen Urbi et Orbi uit:

Protestantse eredienst

Protestants-evangelische paasdienst vanuit de Martinskirche in Chur, in het Zwitserse kanton Graubünden. Voorganger is pastor Erich Wyss. Stephan Thomas bespeelt het orgel, de Jodelclub Calanda staat onder leiding van Christina Battaglia en een blazerskwartet speelt vanop de klokkentoren van de kerk. Commentaar: Frank Marivoet. (EBU - RSI)

Protestantse eredienst op zondag 21 april om 10 uur op Eén

Rooms-katholieke eredienst

Rechtstreekse uitzending in eurovisie van de rooms-katholieke eredienst n.a.v. Pasen. komt vanuit de Christus Koningkerk in Bienne-Mâche, in het kanton Bern in Zwitserland. Voorganger is Patrick Werth, pastoor-moderator van de parochies van Bienne. François-Xavier Gindrat en diaken Markus Stalder verzorgen de homilie. Het koor Laudate Dominum staat onder leiding van Diego Rocca, die ook het orgel bespeelt. Commentaar: Philip Debruyne, sj. (EBU - RTS)

R.K. eredienst op zondag 21 april om 11 uur op Eén

Paasboodschap met zegen Urbi et Orbi

Paus Franciscus stuurt van op het Sint-Pietersplein in Rome zijn paasboodschap de wereld in, gevolgd door de pauselijke zegen 'Urbi et Orbi'. (EBU - RAI). Commentaar: Wilfred Kemp

Paasboodschap op zondag 21 april om 12 uur op Eén

Dossier: Zingeving
woensdag 17 april 2019
17 april 2019

Meer over Zingeving

Wat doet de VRT rond zingeving, levensbeschouwing en ethische vragen?

Canvas zoekt Kinderen van de Holocaust

Ramadamadingdong

Paasfeest bij de VRT

De Maand van de filosofie bij Klara

Extra aanbod n.a.v. overlijden Kardinaal Danneels

Vrijzinnig humanistisch aanbod naast erediensten op VRT