Sven Speybrouck start videoreeks over boeken

Sven Speybrouck start online videoreeks over boeken op het vernieuwd en uitgebreid boekenplatform langzullenwelezen.be

Sven ontmoet in Boekenhuis Theoria in Kortrijk de 20-jarige Charlotte Monbailleu

Op Wereldboekendag (23 april) begint Sven Speybrouck aan een reeks videogesprekken met boekenliefhebbers. De reeks heet Achterflap. Sven Speybrouck op zoek naar een goed boek en wordt een wekelijkse rubriek op het boekenplatform langzullenwelezen.be.

Dat platform werd vorig jaar gelanceerd door de VRT en krijgt nu een update: niet alleen een plek waar boekenliefhebbers informatie over boeken kunnen vinden en delen, maar ook een verzamelplaats voor alle programma’s en items van de diverse VRT-netten waarin boeken en literatuur aan bod komen. Daarnaast bevat  langzullenwelezen.be voortaan ook een boek in de kijker en andere redactionele tips over recente boeken en literaire events. En dus ook de nieuwe videoreeks van Sven Speybrouck.

Hieronder kunt u de eerste aflevering van Achterflap bekijkenDaarin ontmoet Sven in Boekenhuis Theoria in Kortrijk de 20-jarige Charlotte Monbailleu, een studente politieke wetenschappen. Ze praten over haar drie favoriete boeken.

Videospeler inladen...

Achterflap. Sven Speybrouck op zoek naar een goed boek

Enthousiaste lezers kunnen je goesting geven om een boek te lezen.

Sven Speybrouck

Voor Achterflap. Sven Speybrouck op zoek naar een goed boek trekt Sven wekelijks naar een leesclub, een leescafé of een andere plaats waar boekenfans elkaar vinden. Hij praat er met gepassioneerde lezers over hun liefde voor boeken. In elke aflevering stelt één boekenliefhebber zijn of haar drie favoriete boeken voor. De boeken vormen het uitgangspunt voor een gesprek over het plezier van het lezen en de rol die boeken in ons leven spelen. De lezers die Sven ontmoet, zijn even verscheiden als de boeken die ze koesteren.

Ze nemen Sven en de kijkers mee op reis door een wereld van boeken: van de Vlaamse Velden in de Eerste Wereldoorlog (Woesten, Kris Van Steenberge) naar Zuid-Tirol ten tijde van het fascisme (Eva slaapt, Francesca Melandri), van Kiekeboe naar de winnares van de Herman de Coninckprijs voor Poëzie (Habitus, Radna Fabias), van het totalitarisme (The last interview, Hannah Arendt) tot het postkolonialisme (Witte onschuld, Gloria Wekker), van debutant Sally Roony tot literaire grootheid Jonathan Coe en van Ilja Leonard Pfeijffer tot Dimitri Verhulst.

Sven Speybrouck: “Lang geleden, toen de dieren nog spraken, heb ik ooit eens een boekenprogramma bedacht en gepresenteerd op Eén. Dat heette ‘Alles uit de kast’. Het vertrok van hetzelfde idee als ‘Achterflap’: dat enthousiaste lezers je, net zo goed als schrijvers, goesting kunnen geven om een boek te beginnen lezen. Dat is nu, dertien jaar later, nog altijd zo. Het is zalig dat ik opnieuw kan doen wat ik al die tijd ben blijven doen, op de radio, op café, aan mijn eigen keukentafel of op de trein: luisteren naar mensen die met veel liefde over boeken praten.”

Dossier: Cultuur
dinsdag 23 april 2019
23 april 2019

Meer over Cultuur

Shortlist Boon voor literatuur 2022 bekend

Klara pakt uit met tweede editie De Twintigers

Wim Helsen viert 500ste aflevering van 'Winteruur'

Ontdek de nieuwe Radio 1-podcast 'Reve tot leven'

Extra muzikaal jaareinde: 'De Tijdloze' op radio én tv

Nieuwe reeks Toots Sessies geeft artiesten van bij ons een podium

Word lid van De voorleesclub

Stem voor de Klara Top 100