De meest legendarische 24 uur van vorige eeuw

Documentaire 'De zomer van '69' over de legendarische eerste Tourzege van Eddy Merckx, de Apollo 11 maanlanding en andere helden van 1969

Affiche van de zomer van '69

Op zondag 21 juli brengt Eén de documentaire De zomer van '69, die een reconstructie maakt van de meest legendarische 24 uur van de vorige eeuw en ook inzoomt op andere grote gebeurtenissen van dat jaar.

Het is binnenkort, op 20 juli 2019, exact 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn allereerste Ronde van Frankrijk won. Het was toen 30 jaar geleden dat er nog eens een Belg, Sylvère Maes, hem dat voorgedaan had. Een andere straffe prestatie van 20 juli 1969: Neil Armstrong zette met Apollo 11 als eerste mens voet op de maan.

Wonderjaar

Maar ook op andere dagen was 1969 een wonderjaar, zowel op sportief als op muzikaal vlak, zowel in België als wereldwijd. Het was het jaar van Woodstock Three days of peace and music, de Bed-in van John Lennon en Yoko Ono in de Hilton van Amsterdam, de eerste vlucht van de Concorde, en het allerlaatste publieke optreden van de Beatles op het dak van de Apple Records Studio. Tot slot werd in 1969 in België de BTW ingevoerd en opende Koning Boudewijn plechtig de Kennedytunnel in Antwerpen.

De zomer van '69 brengt de verhalen van 1969 via exclusieve getuigenissen en anekdotes en maakt gebruik van authentieke geluids- en beeldfragmenten. Zo vertelt de documentaire het verhaal van de Tour-winst van Eddy Merckx via getuigenissen van collega-renners, ploegmaats, reporters, familie, en supporters van Merckx, zoals zijn FAEMA-ploegmaats Martin Van den Bossche, Frans Mintjens, Pietro Scandelli, Jos Spruyt en ploegleider Marino Vigna. Ook wielerlegende en ex-Tourwinnaar Felice Gimondi komt aan bod, net als bekende supporters Jean Blaute, Jean Marie Leblanc, Howard Gutman en de familie Heleven. Over de maanlanding getuigen Dirk Frimout, Frank De Winne, en verschillende NASA- en Apollo 11-teamleden.

De documentaire is gebaseerd op het boek De zomer van ‘69 van Patrick Cornillie. Robin Vandenbergh regisseerde de docu, Michaël Gykiere is DOP en Ludwig Bollaerts is showrunner. De zomer van '69 werd gemaakt met het Brussels gewest als institutionele partner en met Tax shelter steun van de Belgische Federale Overheid.

De zomer van '69: vanaf 12 juli beschikbaar bij Proximus in “All Sports” en in de op aanvraag-catalogus.

van 21 juli tot 21 augustus beschikbaar via VRT NU; en op zondag 21 juli om 19.55 uur op Eén.

De zomer van '69 is een coproductie van Lonely Alien Watertower TV Productions, Eén en Proximus.

Dossier: Educatie
dinsdag 02 juli 2019
02 juli 2019

Meer over Educatie

90 jaar publieke omroep: educatie

Jonge documentairemakers krijgen platform van VRT

Jill Peeters maakt met Canvas reeks over klimaat en biodiversiteit

EDUbox Mobiliteit helpt jongeren kiezen voor duurzame ontknoping

5.000.000 beluisterde podcasts van Universiteit van Vlaanderen

Nieuw op Canvas: Besmet

6 op 10 jongeren doen overdag een dutje

Factcheckers is terug