Waarom zijn er weinig nieuwe tv-programma’s in de zomer?

2 juli 2019 — Is er echt zo veel minder op televisie te zien tijdens de zomer? 

De stoel

Is er echt zo veel minder op televisie te zien tijdens de zomer? Als je naar het dagelijkse schema van Eén kijkt dan wordt er best nog veel nieuwe uitzendingen gemaakt: Dagelijkse zomerkost, De stoel, Switch en Vive le vélo. Dagelijks zijn er ook drie journaals en op Canvas gaan de collega’s door met Terzake. Voor Canvas is de zomer bovendien de gelegenheid om de kijkers kennis te laten maken straffe internationale fictie en nieuwe documentaires over de eerste maanlanding uitgerekend 50 jaar geleden.

Maar het klopt dat de VRT weinig of geen nieuwe titels lanceert deze zomer. Dat is niet onlogisch, de inkomsten van elke omroep (zowel publiek als de VRT als commerciële spelers) staan onder druk. Daarom gaan omroepen steeds meer doordacht met hun middelen om. Nieuwe titels worden niet gelanceerd in de zomer, wanneer mensen minder televisie kijken vanwege vakantieplannen of doordat ze ’s avonds van het mooie weer genieten. Het hele jaar door nieuwe programma’s lanceren is dan ook niet verstandig. De beperkte middelen die we hebben, zetten we daarom doordacht in op momenten dat we via televisie veel Vlamingen bereiken. Hierdoor kunnen we ook de gewaardeerde hoge kwaliteit van onze programma’s aanhouden.

De zomer biedt bovendien een mooie gelegenheid andere programma’s in te halen of ongegeneerd op nostalgietrip te gaan. Zo biedt VRT NU een speciaal zomeraanbod met zeer diverse fictiereeksen en documentaires.

Een overzicht: 

Dossier: Bedrijfsinformatie
donderdag 18 juli 2019
18 juli 2019

Meer over Bedrijfsinformatie

Paul Ghijsels [1939 - 2019]

Waarom heeft de VRT een toren?

Hoe staat het met de digitalisering van radio in Vlaanderen?

Is de VRT er voor iedereen?

Waarom zijn er weinig nieuwe tv-programma’s in de zomer?

Waar haalt de VRT haar inkomsten?

Hoe brengt de VRT verkeersinformatie tot bij jou?

Nieuw sociaal charter voor mediasector