Canvas: compromisloos voor kwaliteit

12 augustus 2019 —  Canvas heeft een succesvol jaar achter de rug en kijkt vol vertrouwen uit naar een nieuw seizoen waarin het verder zal inzetten op zijn sterktes als betrouwbaar kwaliteitsmerk voor iedereen die op zoek is naar een waardevolle tijdsbesteding en een mediabeleving die boeit en prikkelt. 

Thomas Vanderveken in weg van het meesterwerk

"Bij Canvas gaan we voor topkwaliteit en dat doen we zonder compromissen", zegt netmanager Olivier Goris. "We gaan daarbij niet per se op zoek naar het breedst mogelijke publiek, maar we zorgen er wel voor dat iedereen die met Canvas in aanraking komt, een waardevol mediamoment beleeft. Als je kiest voor Canvas, dan is dat tijd die goed is besteed.

We zorgen er wel voor dat iedereen die met Canvas in aanraking komt, een waardevol mediamoment beleeft. Als je kiest voor Canvas, dan is dat tijd die goed is besteed.

Canvas netmanager Olivier Goris

Canvas levert een aanbod waar je iets aan hebt. Schoonheid en elegantie, zoals in ‘Hanne danst’. Al komt dat niet vanzelf, zoals we gezien hebben. No pain, no gain. Bij Canvas mag het wat moeilijker zijn, zoals in ‘Kinderen van de kolonie’. Wat donkerder, zoals in ‘Terug naar Rwanda’. Met een hoek af, zoals ‘De ideale wereld’. Het mag wat schuren, zoals bij ‘Fiskepark’, Zolang het maar goed gemaakt is en we onze kijkers kunnen verrassen en verwonderen met nieuwe inzichten, zoals in ‘Terzake’ en ‘De afspraak’.”

Meer en meer on demand

"Kijken naar Canvas is een persoonlijke keuze, gedreven door interesse en een honger naar verrijkende ervaringen. Omdat mensen bewust kiezen om naar een bepaald programma te kijken, moet ook het gebruiksgemak daarop afgesteld zijn. 

Uitgesteld en online kijken wordt alsmaar populairder. Uitgesteld kijken is bij Canvas ondertussen goed voor 25% van alle kijktijd. Voor sommige programma’s bedraagt het aandeel van uitgesteld kijken bijna of meer dan de helft van de totale kijktijd: vooral internationale fictiereeksen en documentaires zoals ‘Leaving Neverland’, maar bijvoorbeeld ook ‘Hanne danst’, ‘Fiskepark’ en ‘VDB. Ik ben god niet’.

Ook op VRT NU deden die programma’s het bijzonder goed. Dat bewijst dat een aanzienlijk deel van het Canvas-publiek behoefte heeft aan een andere manier van kijken dan de traditionele lineaire televisieavond.

Uitgesteld kijken is bij Canvas ondertussen goed voor 25% van alle kijktijd. Voor sommige programma’s bedraagt het aandeel van uitgesteld kijken bijna of meer dan de helft van de totale kijktijd.

De Canvas-kijker wil zelf kunnen bepalen wat hij of zij wil zien, waar, wanneer en hoe lang. Daar spelen we op in door meer en meer online aan te bieden. Zo goed als al onze content is nu al beschikbaar op VRT NU na de lineaire uitzending op Canvas.

Maar er is meer: we streven er ook naar om zoveel mogelijk reeksen meteen integraal aan te bieden, van bij de start op tv en zo mogelijk nog sneller, soms zelfs exclusief op VRT NU. Dat geldt zowel voor eigen producties, zoals ‘Weg van het meesterwerk’, ‘Belpop’ en ‘Wissel van de macht’, als voor internationale topreeksen, zoals ‘Sharp Objects’, ‘Das Boot’ en ‘Perpetual Grace Ltd’.”

Blikvangers in het najaar

In Weg van het meesterwerk bijvoorbeeld volgt Thomas Vanderveken met aanstekelijk enthousiasme het spoor van de Vlaamse meesters Bruegel, Rubens en Van Eyck. Een nieuwe manier om naar oude meesterwerken te kijken. Vanaf woensdag 4 september. 

Videospeler inladen...

In De slapelozen praat Annick Ruyts vanuit eigen ervaring met lotgenoten en experten. Een programma van de makers van ‘Radio Gaga’. Het mag dan ook niet verbazen dat ‘De slapelozen’ opnieuw een perfecte symbiose is van radio en televisie. Vanaf woensdag 2 oktober om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.

Videospeler inladen...

Kinderen van het verzet is een nieuw luik in ons succesvol format over kinderen van ouders die een cruciale periode in onze geschiedenis van heel nabij hebben beleefd.

Videospeler inladen...

In Paradise City gaat Mario Goossens van Triggerfinger op zoek naar de helende kracht van muziek in steden die geteisterd werden door natuurrampen of door toedoen van de mens. Paradise City is niet alleen een televisiereeks. Er komt ook een radioprogramma, een boek, een album en een theatertour. Vanaf vrijdag 18 oktober om 21.20 u.

Mario Goossens in Paradise City www.debatty.com +32 475 45 79 90 fabrice@debatty.com

Xavier Taveirne geeft in een programma over eenzaamheid een stem en een gezicht aan een van de grote problemen van onze tijd.

Xavier Taveirne in Eenzaamheid

We hebben ook nieuwe reeksen van Belga Sport, Belpop en Wissel van de macht: alle drie toppers in hun soort, knap gemaakt, met nieuwe verhalen of originele invalshoeken.
Nog zo’n pareltje is Winteruur. Ook daarvan komt er een nieuwe reeks.

Informatie en sport

Op de eerste schooldag is de tandem Terzake - De afspraak weer helemaal terug. Zij blijven de gangmakers van de Canvas-avond. 
Terzake viert op 5 september zijn 25ste verjaardag en dat laten Kathleen Cools en Annelies Beck uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Elke dag zal er wel een verwijzing zijn naar de rijke geschiedenis van het programma en op 5 september is er een extra lange Terzake van een uur die focust op de relevantie van het programma vandaag. Sterke, onthullende reportages uit binnen- en buitenland, kritische en scherpe interviews en debatten in de studio, en al even kritische en scherpe live-interventies vanop de plekken waar het nieuws zich voor onze ogen ontrolt. Dat blijven ook dit najaar en de volgende jaren de basisingrediënten van Terzake.

Voor De afspraak opent Bart Schols op 2 september het nieuwe seizoen met debatten en opinies die ertoe doen. Phara de Aguirre neemt over na de herfstvakantie. En op vrijdag kijkt Ivan De Vadder met zijn gasten terug op de politieke week.

Vranckx op zaterdag blijft verder inzetten op persoonlijke reportages over minder belichte buitenlandse onderwerpen. In september brengt de reeks No Man’s Land drie verhalen van jonge Vlaamse reporters uit het ‘Nomaden’-collectief van Vranckx: over vrouwen die werken aan vrede in een conflictgebied. 

Vanaf dinsdag 3 september surft Jan Jaap van der Wal opnieuw op de deiningen van de actualiteit in De ideale wereldTelkens op dinsdag en donderdag, en zowel op tv als online. Wat het nieuwe seizoen zal brengen, is even onvoorspelbaar als de startdatum van de nieuwe regeringen.

Frank Raes en Filip Joos zijn ondertussen al begonnen aan het nieuwe seizoen van Extra time en ook de Europa League is weer op komst.

Internationale aanbod

Canvas heeft een nieuwe afspraak  met regelrechte topfictiereeksen  op woensdagavond, waarbij telkens twee afleveringen worden geprogrammeerd.
Voor wie niet kan wachten om verder te kijken, is er geweldig nieuws: al die reeksen worden vanaf de eerste aflevering ook meteen integraal op VRT NU aangeboden, en soms zelfs in preview.
Dit najaar zijn dat onder meer:

  • Sharp Objects (van de makers van ‘Big Little Lies’), 
  • De prestigieuze superproductie Das Boot en 
  • De eigenzinnige ‘neo-noir’ misdaadreeks Perpetual Grace Ltd (met een formidabele Ben Kingsley). 
  • In het voorjaar van 2020 volgen onder andere Chernobyl, de tweede reeks van Big Little Lies en de derde van The Handmaid’s Tale en True Detective.

Ook voor onze internationale documentaires hebben we nog een extra-slot gecreëerd, naast de vele andere die we al hadden: op dinsdagavond brengen we documentaire kwaliteitsreeksen als American Dynasties: The Kennedys en The Clinton Affair van Oscarwinnaar Alex Gibney, over het Monica Lewinsky schandaal en hoe die zaak het Amerikaanse samenleving verdeelde en verscheurde.”

Dossier: Bedrijfsinformatie
donderdag 22 augustus 2019
22 augustus 2019

Meer over Bedrijfsinformatie

VRT meest aantrekkelijke werkgever in 2022

Hoe klonken de originele versies van #LikeMe reeks1?

Chloë van de Klantendienst: ‘Ik denk niet dat het schudden met de borsten iets typisch van deze tijd is’

Smartphone en tablet regeren het leven van kinderen

Hoe staat het met de digitalisering van radio in Vlaanderen?

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Wat is het verschil tussen Eén en Canvas?

Welke schatten vind je in het VRT-archief?