Een najaar vol cultuur

26 augustus 2019 - Op Canvas volgt Thomas Vanderveken in Weg
van het meesterwerk het spoor van de Vlaamse Meesters. Klara ademt cultuur en op Radio 1 blijft Culture club de wekelijkse afspraak met de cultuuractualiteit. Ook op de andere netten en online brengt de VRT heel wat cultuur.

Weg van het meesterwerk met Thomas Vanderveken

De VRT heeft in verschillende programma's aandacht voor cultuur. Zo brengt Het journaal elke dag minstens één cultureel onderwerp. Maar ook in programma's als De madammen, Iedereen beroemd,  De talkshow Vandaag, Nieuwe feiten, De afspraak... komt cultuur in de breedste zin aan bod. Dit najaar is er ook een specifiek aanbod rond kunst- en muziekbeleving. Een overzicht:

Canvas

Canvas biedt dit najaar een groot aantal culturele programma’s aan. Zowel kunst- als muziekprogramma’s en cultuurhistorische documentaires. 

Weg van het meesterwerk

Thomas Vanderveken maakt in Weg van het meesterwerk een historische roadtrip in het spoor van drie wereldberoemde werken van de Vlaamse meesters Pieter Bruegel, Jan Van Eyck en Peter Paul Rubens. De schilderijen hangen in musea in verre landen. Hoe zijn ze daar terechtgekomen? Thomas reist ze achterna en vertelt hun fascinerende verhaal. Ook op Canvas.be en VRT NU staan de Vlaamse meesters in de schijnwerpers.

Vanaf woensdag 4 september op Canvas en VRT NU .

Paradise City

In de documentairereeks Paradise City reist muzikant Mario Goossens (Triggerfinger) naar zes steden die zwaar geteisterd werden door natuurrampen of door toedoen van de mens: Port-au-Prince, Belfast, New Orleans, Kigali, Hiroshima en Detroit. Hij onderzoekt er hoe de inwoners opnieuw de kracht vonden om door te gaan na de catastrofe waardoor ze werden getroffen. En hoe muziek kan helpen bij het helen van zo’n stad. Mario ontmoet muzikale sterkhouders die hun stad er weer bovenop proberen te krijgen.

Vanaf vrijdag 18 oktober op Canvas en VRT NU .

Documentaire

In oktober komen er op Canvas cultuurhistorische documentaires over onder meer Leonardo Da Vinci (die 500 jaar geleden stierf), Koning Arthur en Toetanchamon.
Dit najaar zullen er ook enkele auteursdocumentaires op Canvas komen. Documentaires zoals ‘Harry Gruyaert’, ‘Wild Gene’, ‘De aanbidding’, ‘Lams God’, ‘Mitten’ en ‘Hollywood aan de Schelde’ staan op de agenda. 

Terug van weggeweest

Alleen Elvis blijft bestaan blijft een vaste waarde bij Canvas. In de negende reeks ontvangt Thomas Vanderveken opnieuw heel uitlopende gasten: twee vrouwelijke topwetenschappers, twee creatieve toptalenten, twee mannen die een eigengereide koers varen en twee vrouwen met een eigen stem. Aan de hand van beeldfragmenten geven ze een inkijk in hun leven en werk, inspiratie en motivatie. 

Vanaf zaterdag 26 oktober omstreeks 22.15 u op Canvas en VRT NU.

In een nieuw seizoen van Winteruur praat Wim Helsen met zijn gasten over hun favoriete tekst. Nu eens hilarisch, dan weer ontroerend en altijd boeiend. Dit najaar kunnen we onder meer uitkijken naar de komst van Clara Cleymans, Ruben Block, Jo Lemaire én een heuse Winteruur-scheurkalender. Sidekick Swami Bami blijft goedkeurend zwijgen.

Vanaf maandag 28 oktober op Canvas en VRT NU.

Ook Belpop krijgt een nieuw seizoen met deze keer documentaires over de carrière van Joost Zweegers, Guido Belcanto, Bart Peeters, De Mens én over 40 jaar Ancienne Belgique.

Vanaf maandag 7 oktober op Canvas en VRT NU . 

Op donderdagen zonder Europa League voetbal is er een muziekdocumentaire, onder meer over het legendarische jazz-label Blue Note Records, over Whitney Houston, over de geschiedenis van de punkmuziek (een reeks van Iggy Pop), over Chuck Berry, ZZ Top en Miles Davis. 

Een

Circle of life

In Circle of life blikt fotografe Lieve Blancquaert terug op de televisiereeksen Birth day, Wedding day en Last days, waarvoor ze de afgelopen jaren de wereld rondreisde. Elke aflevering focust op een thema dat overal ter wereld, en in elke fase van ons leven, terugkomt: de liefde, het geloof, de kloof tussen arm en rijk, de relaties tussen mannen en vrouwen, en de vele tradities.

Circle of life: vanaf 2 september elke maandag om 21.30 uur op Eén.

Merci voor de muziek

In het gloednieuwe Merci voor de muziek trekken Bart Peeters en Nora Gharib acht weken lang door Vlaanderen om  Vlamingen te verrassen, troosten, helpen en bedanken met muziek. 

Radio

Klara

Klara zet het najaar in met een forse uitbreiding van Music Matters.  Olav Grondelaers maakt u van maandag tot donderdag, tijdens de lunch (12-14u), wegwijs in de actualiteit van de klassieke muziek, world en jazz. 

Het weekend brengt twee gloednieuwe programma’s: Villa d’Este en Fidelio. Zaterdagnamiddag komen architectuur en muziek samen in Villa d’Este. Met Fidelio kleurt de zondagnamiddag overwegend vocaal. Sylvia Broeckaert neemt u wekelijks mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan.

The Original Soundtrack is terug van weggeweest, deze keer op zaterdag van 18 tot 20u. Filmjournalisten Robin Broos en Jeroen Struys gaan opnieuw op zoek naar muziek die u terug katapulteert naar de meest onvergetelijke filmmomenten.

Op vrijdag 13 september eert Klara, Clara Schuman die 200 jaar geleden geboren werd. In oktober en november vieren we 100 jaar Bauhaus en herdenken we de val van de Berlijnse muur, 30 jaar geleden.

Radio 1

Op vrijdag blijft Culture Club de wekelijkse afspraak om samen met Annelies Moons te ontdekken wat er op cultureel vlak allemaal te beleven valt.

Van maandag- tot donderdagavond (van 20.00 tot 23.00 uur) is er Wonderland met Korneel De Clercq voor de muzikale fijnproevers.

De zaterdagnamiddag (van 13.00 tot 15.00 uur) op Radio 1 blijft in het teken staan van Belgische muziek.  Allez Allez wordt Belpop en Floris Daelemans neemt de presentatie over.

De week wordt afgesloten met Friedl’ Lesage die in Touché elke zondag een boeiende gast verwelkomt die vertelt wat hem of haar raakt in het leven.

Radio 2 : focus op Vlaams

Op Radio 2 zal van maandag tot en met donderdag (21.00 tot 22.00 uur) De lage landen te horen zijn. Vanessa Vanhove gaat op zoek naar het muzikale DNA van de Vlaamse en Nederlandse muziek.

Op zondagochtend kunnen de luisteraars naar goede gewoonte luisteren naar De Pré historie met Guy De Pré. 

MNM met focus op Urban cultuur

Bij MNM keer Urbanice terug met Brahim als vaste presentator. Hij krijgt daarbij gezelschap van MNM-dj Anushka Melkonian, DJ lady S en DJ Masai. Anushka gaat in heel Vlaanderen on the road op zoek naar wat er leeft in de urban wereld. En iets verder in de wereld is ook DJ Lady S er weer bij, live vanuit New York. Samen met DJ Masai brengt Urbanice je elke week het hotste urban nieuws, live sessies van artiesten die je dringend moet leren kennen en urban dj-sets.

Studio Brussel

Van maandag tot donderdag is er Zender met Bert Van Steenberghe. Een avondvullend programma met avontuurlijke muziek, met ruimte voor bijzondere subgenres en livemuziek. 

VRT NU

Brian Johnson’s A Life on the Road

Vanaf september is Brian Johnson’s A Life on the Road te zien, een zesdelige reeks waarin de frontman van AC/DC andere rocklegendes ontmoet en samen met hen verhalen en beelden deelt over het tour-leven. Zo gaat hij onder meer langs bij Robert Plant (Led Zeppelin), Nick Mason (Pink Floyd), Sting en Roger Daltrey (The Who). 

Deze reeksen blijven beschikbaar op VRT NU

  •  Studio Ibiza, 
  • Rock ’n roll high school, 
  • California love, 
  • Iedereen klassiek
  • De Italiaanse reis: de viool, 
  • Pompidou presenteert, 
  • Dagelijkse kunst  
  • Aussemsstops

Deze reeksen kan u zeker nog tot 2020 bekijken.

Lang zullen we lezen

Met LangZullenWeLezen wil de VRT iedereen goesting geven om meer - of weer - te gaan lezen. Op het boekenplatform langzullenwelezen.be kan je rondneuzen in de boekenkast van andere boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s, … Ontdek wat zij van hun gelezen boeken vinden en welke boeken ze plannen om te lezen. Maak ook je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score. Je kan er ook aanraders van de schermgezichten van de verschillende VRT-netten terugvinden.

Dossier: Cultuur
woensdag 28 augustus 2019
28 augustus 2019

Meer over Cultuur

Tromgeroffel voor Paul van Ostaijen

Shortlist Boon voor literatuur 2022 bekend

Klara pakt uit met tweede editie De Twintigers

Wim Helsen viert 500ste aflevering van 'Winteruur'

Ontdek de nieuwe Radio 1-podcast 'Reve tot leven'

Extra muzikaal jaareinde: 'De Tijdloze' op radio én tv

Nieuwe reeks Toots Sessies geeft artiesten van bij ons een podium

Word lid van De voorleesclub