Een najaar vol educatie

26 augustus 2019 - In Durf te vragen op Eén vraagt Siska Schoeters aan heel diverse mensen wat wij altijd al over hen wilden weten, maar nooit durfden vragen. Canvas heeft dan weer heel wat vragen voor de Kinderen van het verzet. En met de Edubox gaat ook de VRT weer naar school.

Kinderen van het verzet

Geschiedenis

Kinderen van het verzet laat 75 jaar na de bevrijding 13 getuigen aan het woord over de verzetsdaden van hun ouders en hoe ze daar soms zelf mee in werden betrokken, over het verlies en de pijn, over de verschrikkingen van de concentratiekampen en onverwerkte oorlogstrauma’s. Net als Kinderen van de collaboratie en Kinderen van de kolonie belooft het opnieuw een beklijvende reeks te worden. Vanaf dinsdag 22 oktober op Canvas en VRT NU. 

In Van D-day tot V-day gaan Tim Trachet en Jan Ouvry op zoek naar de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. De reeks is te volgen op vrtnws.be

 Op dinsdag na De afspraak zijn er historische documentaires onder meer een tweeluik over de rol van dieren in de Tweede Wereldoorlog en een documentaire over de val van de Berlijnse muur, 30 jaar geleden. 

Op zondag zijn er op Canvas internationale auteursdocumentaires, onder meer over de dood van Dag Hammarskjöld en het protest op het Tienanmenplein (30 jaar geleden).

Nieuwe documentaire afspraak op dinsdag

Vanaf september komt op Canvas een nieuwe documentaire afspraak op dinsdag, telkens om 23.00 u. Voor wie dat te laat vindt: geen probleem, want ze zijn ook te bekijken via VRT NU. Vanaf 3 september is American Dynasties: The Kennedys, een driedelige reeks van CNN over de invloedrijke Amerikaanse familie. Nadien volgt 63 Up, een nieuw drieluik in de reeks waarin Michael Apted al sinds 1964 om de zeven jaar veertien mensen portretteert. Ondertussen zijn ze 63 geworden. De reeks werd in 2005 door Channel 4 verkozen tot beste documentaire aller tijden. Later komt onder meer nog The Clinton Affair, een vierdelige reeks van Oscarwinnaar Alex Gibney over het Monica Lewinsky schandaal.

Lichaam en geest

In het nieuwe Durf te vragen gaat Siska Schoeters geen taboe uit de weg. Ze nodigt elke aflevering een groep mensen uit waar we stiekem heel veel vragen over hebben, maar die we niet zelf in hun gezicht durven stellen. Siska verzamelde interessante, grappige en gedurfde vragen bij het grote publiek. De antwoorden van de groep zijn altijd eerlijk en openhartig en leveren een verrassende, soms geestig, soms confronterende inkijk in hun leefwereld, dromen en angsten op. Durf te vragen kan je vanaf 3 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén zien. 

Videospeler inladen...

Xavier Taveirne geeft in de vierdelige reeks Eenzaamheid, een stem en een gezicht aan een van de grote problemen van onze tijd. Hij maakt het taboe bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen uit alle generaties, van jongeren tot bejaarden. Later dit najaar op Canvas en VRT NU. 

De succesreeks Spoed 24/7 keert dit najaar terug op Eén met een vierde seizoen. De formule is intussen gekend: 60 vaste camera’s registreren 6 weken lang, 24 uur op 24, 7 dagen op 7 de bedrijvigheid in de spoedgevallendienst van UZ Leuven, de grootste van het land. Kijkers duiken op een unieke manier opnieuw in het leven van de dokters en hun patiënten en leven in spanning met hen mee. Spoed 24/7 is terug vanaf 2 september elke maandag om 20.40 uur op Eén. 

In De slapelozen onderzoekt Annick Ruyts waarom zoveel mensen net als zij slecht slapen. Ze praat met experten en lotgenoten als Wim Lybaert, Lize Spit, Frank Vander Linden en Dirk Draulans over de manier waarop zij omgaan met hun slapeloosheid. Een programma op de grens van wetenschap en human interest, over wanhoop en frustratie in lange nachten, maar ook over creativiteit en de magie van de nacht. Vanaf woensdag 2 oktober op Canvas en VRT NU . 

Wat als je van de ene dag op de andere als dader door het leven moet? In dit nieuwe seizoen van Mij overkomt het niet stelt Fatma Taspinar die vraag aan zes mensen die het is overkomen. Zij veroorzaakten ongewild een ongeluk en moeten verder met het besef dat zij (mede)verantwoordelijk zijn voor de dood van iemand anders. Mij overkomt het niet komt later dit najaar op Eén.

Videospeler inladen...

Op MNM helpt Generation M jou om meer uit het leven te halen. We proberen een antwoord te zoeken op al je prangende vragen over seks & liefde, school & studeren, werk & geld, lichaam & geest, ontspannen & vrije tijd en familie & vrienden. We doorprikken taboes, zoomen in op maatschappelijke thema’s. MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael komt wekelijks langs in de rubriek Seksuolotte, iets daarvoor zal ze ook wekelijks op het gameplatform Twitch vragen van kijkers beantwoorden. Ook online blijft Generation M verhalen vertellen, zowel in video als op Instagram en Facebook.

In Boost zal Ann Rymen het van maandag tot donderdag hebben over gezondheid en sport. 

Op woensdag 4 september lanceert Studio Brussel Flowjob, een vijfdelige videoreeks over seks. Instagram-fenomeen Flo Windey neemt geen blad voor de mond en praat met bekende en onbekende gesprekspartners vrijuit over hun seksleven. Met verhalen die uit het leven gegrepen zijn. Iedereen heeft namelijk onzekerheden en vragen, maar ook ervaringen: goede én slechte.

Vanaf september pakt Eén uit met een nieuwe rubriek in Iedereen Beroemd met Pascal Braeckman. De bekendste klankman van Vlaanderen combineert zijn twee passies - motoren en mensen - in Merci Pascal. Elke week neemt hij in zijn zijspan een Vlaming met een mentale of fysieke beperking mee, die hij bewondert, om samen een fijne dag te beleven. 

Belga Sport is terug. Tussen 2007 en 2018 werden bijna 70 afleveringen gemaakt van de onvolprezen reeks sportdocumentaires. En daar komen er nu nog eens vijf bij.  Het format blijft ijzersterk en dus onveranderd: aan de hand van archiefbeelden en interviews met betrokkenen en kroongetuigen gaat Belga Sport op zoek naar nieuwe inzichten, de volledige waarheid en de juiste toedracht van verhalen uit de  sportgeschiedenis. 

Natuur

Dieter Coppens keert dit najaar terug op Eén met nieuwe afleveringen van Animalitis. Hij dompelt zichzelf en de kijkers met grote verwondering onder in de dierenwereld. Dieter volgt Belgische dierenexperts in binnen- en buitenland en mag bijzondere gebeurtenissen bijwonen bij zowel doorsnee huisdieren als exotische wilde dieren. Animalitis later dit najaar op Eén.

Dit najaar kan je de Exploratiedocumentaires uit de reeks Where the Wild Men Are met Ben Fogle zien. Deze keer trekt Ben naar Andalusië, Guatemala en Missouri. En de immer enthousiaste professor Brian Cox presenteert de spectaculaire BBC-reeks The Planets vanaf 8 september op zondag op Canvas en VRT NU.

Iedereen beroemd-reporter Wouter fietste eerder al naar het Noorderlicht en dwars door Amerika, maar in dit nieuwe seizoen doorkruist hij een heel continent op de fiets: Oceanië. In Dwars door Oceanië  deelt hij wekelijks zijn avonturen doorspekt van prachtige landschappen, verrassende ontmoetingen, ontberingen en ontdekkingen. 

Taal

Op de website vrttaal.net kan je terecht voor taaladvies en – weetjes onder de deskundige leiding van VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx. 

VRT taal organiseert haar jaarlijkse taaldag dit jaar in DeSingel in Antwerpen.

Diverse thema's

In Interne keuken praten Sven Speybrouck en Koen Fillet met hun gasten over boeken, documentaires of andere dingen die inspireren en fascineren. Je kan deze gesprekken elke zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur horen op Radio 1. Ook beschikbaar als podcast.

De inspecteur Sven Pichal behandelt consumentenvragen. Je kan De inspecteur elke weekdag van 8.00 tot 9.00 uur horen op Radio 2. 

Vanaf 29 september zijn er documentaires rond religie en zingeving te zien op Canvas en VRT NU onder meer documentaires Around the World in 80 Faiths en Earth’s Sacred Wonders.

De VRT en het onderwijs

De universiteit van Vlaanderen

Universiteit van Vlaanderen ontstond uit een samenwerking tussen de VRT en de Vlaamse universiteiten. In het bijzijn van een live publiek geven Vlaamse onderzoekers op een laagdrempelige manier uitleg bij boeiende wetenschappelijke thema’s. De VRT capteert die colleges en plaatst ze online. Beschikbaar op VRT NU.

KLAAR

KLAAR is een project van VRT NWS dat hapklaar beeldmateriaal aanbiedt aan leerkrachten van de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. De themacel JONG van VRT NWS maakt de items en stelt vragen aan VRT-experten die leerlingen hebben over het nieuws. KLAAR is wekelijks op woensdag te bekijken op Het Archief voor Onderwijs en via Smartschool. 

EDUbox

EDUbox is een educatieve tool van VRT NWS om jongeren op een andere manier te laten kennismaken met verschillende maatschappelijke thema’s. Naast alle content die VRT NWS maakt op radio, tv, online en via sociale media, wil VRT NWS jongeren ook via EDUbox informeren en hen inspireren en stimuleren om zelf aan de slag te gaan. Meer weten? 

Het Archief voor Onderwijs

Het uitgebreide VRT-archief werpt een unieke blik op het Vlaamse leven van de voorbije 80 jaar. Samen met het VIAA digitaliseert en archiveert de publieke omroep ook nieuwe audiovisuele schatten. Met Het Archief voor Onderwijs maakt de VRT het gedigitaliseerde materiaal toegankelijk voor leerkrachten. In dat archief vinden leerkrachten ook collecties op basis van het VRT-beeldmateriaal als aanvullend lesmateriaal. 

Dossier: Educatie
woensdag 04 september 2019
04 september 2019

Meer over Educatie

Samenwerking Thuis en Infrabel rond spoorlopen

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Hoe wordt Tik Tak gemaakt?

Waarom zijn herdenkingen zo belangrijk voor de VRT?

Het leven in kleur over racisme in Vlaanderen

Dokter Bea beantwoordt de meest gestelde vragen

Zijn er doctors in de zaal?

Canvas focust op jonge documentairemakers uit de lage landen