Nieuwe afleveringen De dokter Bea show

3 oktober 2019 - Op vrijdag 4 oktober start op Ketnet een nieuwe reeks afleveringen van De dokter Bea show. Dokter Bea gaat in haar show vrank en vrij en met veel humor op zoek naar antwoorden op concrete vragen van kinderen over alles wat te maken heeft met hun lichaam, seksualiteit, liefde en relaties.

Dokter Bea

In vier nieuwe afleveringen gaat dokter Bea op zoek naar antwoorden op vragen rond vier thema's. Menstruatie, soa en condoomgebruik, bloot/sexy en gender. Ze krijgt daarbij de hulp van experten, een puberpanel van jonge ervaringsdeskundigen en BV’s. 

Dokter Bea met Vlaamse Gebarentaal

Ook deze afleveringen zijn online beschikbaar met Vlaamse Gebarentaal.

Videospeler inladen...

Aflevering 1: Menstruatie

In de eerste aflevering heeft dokter Bea het over menstruatie. Ze gaat hiervoor op bezoek bij gynaecologe Noëlie Dony die meer uitleg geeft over wat zich iedere maand afspeelt in het hoofd en het lichaam van een meisje. En wat is nu eigenlijk een cyclus? In het puberpanel spreken Lotte, Sophie en Oyinda over hun eerste menstruatie en stellen Gerben, Hyde en Jordan prangende vragen over dat 'bloeden enzo'. Dokter Bea stelt in het skillslab in verschillende tutorials voor hoe je maandverband, een tampon en de menstruatiecup gebruikt. In het skypegesprek spreekt dokter Bea met Yanina Wickmayer over hoe zij zich voelt tijdens 'die' periode van de maand.

Aflevering 2: soa's en condoomgebruik

In de tweede aflevering gaat De dokter Bea show over soa's en condoomgebruik. In haar skillslab legt ze uit aan de hand van een bak vol soa's welke ziektes er bestaan en dat het zeer belangrijk is om vooral veilig te vrijen wanneer je daar aan toe bent. In het puberpanel vertellen Lotte, Sophie, Emily, Noah, Mauro en Jordan open en eerlijk over hun ervaringen met seks, soa's en condooms. Dokter Bea die trekt deze aflevering ook over de landsgrenzen heen. Zo gaat ze helemaal naar Amsterdam omdat daar een winkel bestaat waar ze alleen maar condooms verkopen: De Condomerie. Jildou Straat vertelt dokter Bea alles over alle soorten condooms en leert haar de 'draai techniek' aan. Tot slot spreekt dokter Bea met niemand minder dan Tom Waes over zijn condoomgebruik en zou hij al eens een soa hebben gehad? 

Aflevering 3: bloot/sexy

In de derde aflevering staat het blote lichaam centraal en wat daar sexy aan is. En wat is sexy zijn eigenlijk? Ze spreekt in de sauna af met filosoof en hoogleraar Jean Paul Van Bendegem. Ze bespreken of er een ideaalbeeld bestaat en waarom mensen zich schamen wanneer ze naakt zijn. In het puberpanel bespreken Gerben, Noah, Hyde, Emily, Sophie en Oyinda hoe en wanneer ze zich ongemakkelijk voelen over hun lijf. En wat als je ouders ook in de badkamer zijn als jij daar bent?! Frances Lefebure geeft zich bloot in een open skypegesprek met dokter Bea. En speciaal voor deze aflevering heeft dokter Bea ook 'De Wand der Wonderen' in het leven geroepen...

Aflevering 4: gender

In de vierde aflevering staat gender centraal. Een woord dat tegenwoordig steeds vaker ter sprake komt, maar wat is dat nu eigenlijk? En ben je dan 'trans' wanneer je als meisjes graag met auto's speelt? Dokter Bea gaat ten rade bij professor Guy T'Sjoen. Hij is specialist als het gaat over transgenderzorg. Hij legt alles uit over de genderkoek en wat gender nu eigenlijk is. In het puberpanel praten Noah, Lotte, Oyinda,Gerben, Jordan en Emily over hoe zij gender ervaren en dat transseksualiteit niets vreemd is. Dokter Bea gaat eindelijk ook nog eens op kamp. Niet zomaar een kamp, maar een 'transkamp'. Daar spreekt ze met initiatiefnemers Senne en Jasper. En tenslotte heeft Dokter Bea een skypegesprek met Ian Thomas, die voor de gelegenheid netjes zijn nagels lakte. 

De dokter Bea show iedere vrijdag omstreeks 19 uur op Ketnet, Ketnet.be en via de Ketnet-app. 

Het programma kwam tot stand in samenwerking met Sensoa, Awel, VUB en Thomas More Hogeschool.

Digitale lespakketten

Voor leraars van het 5de en 6de leerjaar van het basisonderwijs ontwikkelde Sensoa digitale lespakketten. Het gaat om interactieve modules die aansluiten bij elk van de thema’s van De dokter Bea show. Ze bevatten zowel doe-vragen en kennistesten als attitudevragen, quizjes en groepswerkvormen.  

De lesmodules zijn gratis beschikbaar via  www.seksuelevorming.be  en www.ketnet.be/oudersite

Dossier: Onderwijs
donderdag 03 oktober 2019
03 oktober 2019

Meer over Educatie

Vlieg mee over de regenboog met VRT

Samenwerking Thuis en Infrabel rond spoorlopen

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Hoe wordt Tik Tak gemaakt?

Waarom zijn herdenkingen zo belangrijk voor de VRT?

Het leven in kleur over racisme in Vlaanderen

Dokter Bea beantwoordt de meest gestelde vragen

Zijn er doctors in de zaal?