De slapelozen

7 oktober 2019 -  De slapelozen: Annick Ruyts praat met lotgenoten en experten over de macht van de slaap en de magie van de nacht. Vanaf woensdag 9 oktober op Canvas en VRT NU.

Annick Ruyts

In De slapelozen onderzoekt Annick Ruyts waarom zoveel mensen net als zij slecht slapen. Ze praat daarover met experten en lotgenoten. Samen gaan ze op zoek naar een antwoord op vragen die haar, en bij uitbreiding 70% van de Vlamingen, wakker houden. Waarom slapen we? Wat is een goede nachtrust? Wat veroorzaakt slapeloosheid? Wat doen mensen ’s nachts om in slaap te geraken, of net om wakker te blijven? En vooral: wie is wakker op dit nachtelijke uur, en waarom?

Annick Ruyts is bekend van programma's als Grenzeloze Liefde, Te Gek en We Are From Belgium.Sinds vier jaar lijdt Annick aan ernstige slapeloosheid. Uit haar getuigenis in het programma Hautekiet groeide een reeks op Radio 1 dit voorjaar en de televisiereeks De slapelozen.

Een programma op de grens van wetenschap en human interest, over wanhoop en frustratie in lange nachten, maar ook over creativiteit en de schoonheid van de nacht.

Vanaf woensdag 9 oktober om 21.20 u. op Canvas en het Canvas-kanaal van VRT NU (meteen integraal).

Videospeler inladen...

Alleen de slapelozen denken echt na over slaap. Ik vond het razend interessant om voor deze serie met al die lotgenoten te mogen praten."

Annick Ruyts

Nachtelijke radio

Om het antwoord te vinden op haar vragen over slapeloosheid maakte Annick Ruyts eind maart vier nachten lang nachtradio op Radio 1.

Ze praatte met ervaringsdeskundigen en interviewde  experten en getuigen:

  • Toxicoloog Jan Tytgat maakte een analyse van onze slaapmiddelen. 
  • Trauma-expert Erik De Soir kwam langs voor een gesprek over de oorzaken van slapeloosheid. 
  • Psychiater Binu Singh had het over het slaapgedrag bij kinderen en 
  • Bioloog Dirk Draulans over dat van dieren. 
  • Muzikant Frank Vander linden vertelde wat  hij na een concert doet. 
  • Tv-maker Wim Lybaert sprak over zijn nood aan slaapmedicatie. 
  • Journalist Chris Van den Abeele herinnerde zich hoe hij na een zomervakantie van de ene nacht op de andere niet meer kon slapen. 
  • Schrijfster Lize Spit ontleedde haar nachtelijke piekerproblemen en 
  • Acteur Luk Wyns beschreef zijn apart slaappatroon. Tussendoor stelde Annick Ruyts een soundtrack samen met  de betere nachtmuziek en riep ze luisteraars op om te bellen en hun slaapverhaal te vertellen.

Wakkere televisie

De slapelozen brengt die nachten op Radio 1 in beeld, aangevuld met reportages uit de Vlaamse slaapkamers  en vanop nachtelijke locaties. Zo getuigt Doortje over haar dochter die al 17 maanden nauwelijks langer dan 15 minuten aan één  stuk doorslaapt. Martin en Alain hebben aparte slaapkamers omdat een van hen snurkt als een os. Marleen ligt wakker omdat haar jongdemente man soms agressief wordt. We volgen ambulancier Dirk die al 30 jaar werkshiften van 24 uren draait, en bakker Christiaan die al zijn hele leven lang voldoende heeft aan drie uur slaap. En we lopen een nacht mee in het slaaplabo van Gent, waar ze slaapstoornissen registreren en analyseren.

Elke aflevering van De slapelozen schetst het verloop van één nachtelijke radio-uitzending. Openhartige gesprekken met ervaringsdeskundigen en informatieve interviews met experten  worden verweven met intimistische human interest-portretten, én met een heerlijke muzikale mix.

Slapeloos: Het boek

 Annick Ruyts schreef ook het boek Slapeloos. Wanneer de nacht eindeloos lijkt.

Doorheen de jaren heeft Annick van alles geprobeerd om 's nachts niet meer urenlang wakker te liggen in bed: slaappillen, antidepressiva, hormonen, yoga, ademhalingsoefeningen, wietolie (zonder THC), Valeriaan, het hele homeopathische gamma,... Hoe ze haar zoektocht naar een oplossing voor haar slapeloosheid heeft ervaren, daarover getuigt Annick in haar boek openhartig en met een vleugje humor. Ook andere lotgenoten en medische experts vertellen hoe men slaapproblemen kan aanpakken.

Slapeloos. Wanneer de nacht eindeloos lijkt is een uitgave van Horizon in samenwerking met Canvas.

Dossier: Educatie
dinsdag 08 oktober 2019
08 oktober 2019

Meer over Educatie

Samenwerking Thuis en Infrabel rond spoorlopen

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Hoe wordt Tik Tak gemaakt?

Waarom zijn herdenkingen zo belangrijk voor de VRT?

Het leven in kleur over racisme in Vlaanderen

Dokter Bea beantwoordt de meest gestelde vragen

Zijn er doctors in de zaal?

Canvas focust op jonge documentairemakers uit de lage landen