Welke inspanningen doet de VRT rond de standaardtaal?

10 oktober 2019 — Als publieke omroep hecht de VRT veel belang aan helder, correct en toegankelijk Nederlands taalgebruik.

VRT taaladviseur Ruud Hendrickx

De VRT stimuleert de taalbeleving van Vlaamse mediagebruikers. Ze werkt mee aan of organiseert zelf initiatieven om het verschil te maken op taalvlak. Ken jij deze VRT-initiatieven al?

De VRT wil de norm voor de standaardtaal in Vlaanderen mee bepalen. Daarom hanteren alle VRT-medewerkers in hun publieke uitingen en contacten aantrekkelijk, helder en correct Nederlands. Ze gebruiken de standaardtaal in verschillende registers en verglijden niet in tussentaal en dialect.

VRT-Taalcharter

Taalmail en vrttaal.net

De taalmail van Ruud Hendrickx is waarschijnlijk het meest bekende initiatief. Meer dan 20.000 abonnees ontvangen wekelijks de Taalmail vol taaltips.

Interesse in deze taalmail? Abonneer je op https://vrttaal.net/.

Op die website vind je bovendien heel wat taaltips en de Schrijfassistent, de online schrijfhulp ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven, in samenwerking met de VRT en De Standaard.

VRT Taaldag

Daarnaast organiseert de VRT ook jaarlijks de VRT Taaldag. Op die avond wordt De Grote Prijs Jan Wauters uitgereikt. Die prijs lauwert sinds 2011 een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands en van wie het taalgebruik van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit getuigt". In 2019 is Charlotte Crul, stem van VRT-radionieuws, de favoriete taalvirtuoos.

Videospeler inladen...

Toegankelijk taalgebruik

Om het aanbod zo toegankelijk mogelijk te maken, heeft de VRT ook tal van initiatieven voor specifieke doelgroepen.

  • Voor doven biedt de VRT de informatieprogramma's Het journaal en Karrewiet met Vlaamse Gebarentaal (VGT) aan. Uiteraard worden de VRT-programma’s ook ondertiteld via Teletekstpagina 888.
  • Voor slechtzienden is er gesproken ondertiteling en audiodescriptie. Bij audiodescriptie vertelt een vertelstem wat er tussen de dialogen te zien is. Audiodescriptie is zeer geschikt voor fictiereeksen. De VRT zendt twee reeksen per jaar uit met vertelstem.
  • KLAAR is een project van VRT NWS JONG, waarbij nieuwsfeiten helder uitgelegd worden op maat van jongeren.
  • Om anderstaligen de taal te helpen ontwikkelen, zetten we mee onze schouders onder het digitaal platform NedBox. Op het platform kunnen anderstaligen via beeldfragmenten uit onder meer Thuis en Iedereen beroemd op een leuke en praktische manier Nederlands oefenen.
  • Ketnet Dub is een app van Ketnet die kinderen stimuleert om luidop te lezen.
  • De tekenfilmreeks Boris en Binti helpt kinderen om Nederlands te leren. Ook heel wat anderstalige kleuters (en hun ouders) krijgen op die manier het Nederlands beter onder de knie.
  • Op onze radionetten hoor je gedifferentieerd, aangepast nieuws. Het nieuws op Radio 1 klinkt anders dan dat van Radio 2 of MNM, net om onze doelgroepen zo goed mogelijk te informeren over wat er leeft in Vlaanderen en de rest van de wereld.

Achter de schermen

Er zijn niet alleen heel wat initiatieven voor onze mediagebruikers, ook achter de schermen doet de VRT er alles aan om haar medewerkers verder op te leiden.

Zo zijn er Wablieft-opleidingen voor de journalisten van VRT NWS en Radio 2. Tijdens die opleidingen leren medewerkers heerlijk helder te communiceren met de mediagebruiker. Onze presentatoren en journalisten moeten een taal spreken die iedereen begrijpt. Want wie begrijpt waarover gepraat wordt, is een beter geïnformeerde burger.

Vragen?

Nog vragen over taal?

Taalminnaars kunnen ook terecht op de Facebookpagina van VRT Taal of een taalvraag stellen via https://vrttaal.net/contact

Dossier: Taal
vrijdag 11 oktober 2019
11 oktober 2019

Meer over Taal

Knaldrang is Woord van het jaar 2021

'Ma stobbe' en 'Bestie' zijn Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Kies het Woord van het Jaar 2021

Genomineerden Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar bekend

Ruud Hendrickx nieuwe verantwoordelijke programma-ethiek

Leve het lezen! VRT Taalavond viert plezier in taal en lezen

PhDCup 2021: doorbraak voor onopgeloste moordzaken

De Taalstaat is terug in de Radio 1-app