14 kandidaten voor Belgodyssee 2019

10 oktober 2019 - Op 9 oktober werden de genomineerden voor de Belgodysse-wedstrijd 2019 bekendgemaakt. 14 kandidaten dingen naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de nieuwsredacties van de publieke omroepen.

De kandidaten van de Belgodyssee-wedstrijd 2019 ©Emmanuel Crooÿ

De Belgodyssee-wedstrijd is aan de 15e editie toe. Het thema is dit jaar ‘Positieve initiatieven in de strijd tegen de klimaatverandering’

Deze jaarlijkse reportagewedstrijd bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende Gemeenschappen van België.

Hoe werkt het?

Zeven duo’s – laatstejaarsstudenten, de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig – trekken er als een team van twee op uit en werken twee weken lang samen op radioreportages, de geschreven pers en online.

In de eerste week bepalen ze samen hun onderwerp, leggen ze contacten en nemen ze de reportage op onder begeleiding van Kathy Lindekens. Ze maken ook een video waarin ze elkaar voorstellen.

In de tweede week werken ze hun radioreportage af. De Vlaamse student wordt hierbij geholpen door journalist Gijs Ramboer. Ze schrijven ook elk een artikel voor Metro, maken posts over hun onderwerp op sociale media en de laatste dag wordt de radioreportage uitgezonden.

De Vlaamse reportage komt telkens op zaterdagmorgen in De Ochtend op Radio 1.

 

De kandidaten

Team 1 van 14 tot 28 oktober

Simon Van Glabeke (22) behaalde een bachelor communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent met een Erasmusuitwisseling in Bordeaux.Nu doet hij er een master journalistiek bovenop. Hij is presentator en reporter bij Urgent.fm en mocht met StampMedia al een weeklang de VRT-nieuwsredactie leren kennen. Als vijftienjarige richtte hij een atletiekwebsite op waar hij nog steeds hoofdredacteur en videojournalist is en samenwerkt met verschillende TV-sportredacties. Hij is dan ook een fixer en haalt zonder problemen grote atleten voor zijn microfoon.

Hij vormt een duo met de Waalse Olivia Grisard uit Chaudfontaine.

 

Team 2 van 21 oktober tot 2 november

Anton De Wolf (24) heeft een master taal en letterkunde op zak en volgt nu een masteropleiding journalistiek aan KULeuven in Brussel. Hij richtte de Belgische literatuurwebsite ‘Het Driede Verdiep’ op om de gelijkenissen tussen Vlaamse en Waalse hedendaagse literatuur bloot te leggen. Anton deed media-ervaring op bij Radio Scorpio en Bruzz. Hij noemt zichzelf een (video)journalist en cameraman met de ambitie om relevante verhalen te brengen.

Anton werkt samen met Clothilde van Brussel uit Moeskroen.

 

Team 3 van 28 oktober tot 9 november

Kamiel Hammenecker (22) zit in de master in de journalistiek aan de VUB, deed er eerst twee bachelorjaren sociologie en dan zijn derde bachelorjaar aan de universiteit van Ljubljana. Hij volgde een masterclass bij documentairemaker Jérôme Le Maire en maakte als eindwerk een docu over de Westbank in Palestina. Kamiel is perfect tweetalig.

Hij vormt een duo met de Brusselaar Arnaud Bruckner

 

Team 4 van 4 tot 16 november

Candice Domingo (24) studeerde Internationaal Ondernemen aan Thomas More en volgt nu een bachelor journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel. Zij werd geboren in Nederland maar woont al 12 jaar in België. Zij is werkstudent en deed een stage in Berlijn als programmacoördinator bij het Institute for Cultural Dilpomacy.

Candice gaat aan de slag met de net afgestudeerde Brusselse Eva Seker.

 

Team 5 van 11 tot 23 november

Andries Haesevoets (22) heeft een bachelordiploma in de communicatiewetenschappen en een master in de culturele studies (KULeuven) en hij deed een Erasmusuitwisseling in Toulouse. Nu volgt hij een verkorte bachelor journalistiek aan Thomas More. Hij droomt er al sinds een radioworkshop op zijn elfde van om bij de radio te werken en mocht al een stage doen bij Radio 2 Vlaams Brabant. Andries acteert ook en is drummer.

Hanna Schevenels uit Luik is zijn Waalse Belgodyssee-partner.

 

Team 6 van 18 tot 30 november

Rojin Ferho (23) volgde twee jaar geschiedenis aan de VUB en zit nu in haar derde bachelorjaar journalistiek aan de Erasmus hogeschool in Brussel. Zij deed een stage op de redactie van Vranckx en brengt als studentenjob al zes jaar op zondag de regionale sportuitslagen bij elkaar voor Het Nieuwsblad. Rojin is Koerdisch en haar hart klopt dan ook voor het Midden-Oosten.

Zij werkt samen met Aude Vanden Broeck, een Vlaamse die is opgegroeid in Frankrijk.

 

Team 7 van 25 november tot 7 december

Charlotte Deprez (21) behaalde een bachelor journalistiek aan Howest en volgt nu een masteropleiding journalistiek aan de VUB met specialisatie radio en televisie. Ze deed een Erasmus in Utrecht en behaalde de eerste prijs met een artikel over de humanitaire crisis in Griekenland op een Festival voor de Jonge Journalist. Charlotte mocht met Howest aan MNM Student Late Night deelnemen en wil graag aan duidings- en analysejournalistiek doen.

Daphne Fanon uit het Waalse dorpje Tohogne gaat met haar op stap.

Over de wedstrijd

De wedstrijd werd in 2005 gelanceerd op initiatief van de VRT, de RTBF en het Prins Filipfonds, in samenwerking met Editions de l’Avenir, Metro en met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

Dossier: Jongeren
woensdag 16 oktober 2019
16 oktober 2019

Meer over Jongeren

VRT zoekt jong talent met digitale ervaringsopdrachten

VRT zet in op nieuw talent

MNM What’s NXT: een uniek belevingsevent rond innovatief West-Vlaanderen

#LikeMe grote winnaar van Het Gala van de Gouden K's

De KEW online en DeZes

Had Niels Destadsbader het bed kunnen delen met een wereldster?

MNM steunt studenten met De MNM Blokhut in Gent

Hoe maakt MNM het verschil?