Iedereen Klassiek voor letterlijk iedereen

Donderdag 24 oktober - Iedereen is welkom op Iedereen Klassiek!

© VRT - Geert Van Hoeymissen

Zaterdag 26 oktober wordt Brugge voor de zevende keer op rij omgetoverd tot een bruisende stad vol klassieke muziek tijdens het gratis muziekfestival Iedereen Klassiek. Klassieke muziek, in al haar maten en gewichten, staat een hele dag centraal en dompelt de bezoekers onder in een wereld van kleur en emotie. Van concerten in Concertgebouw Brugge tot muzikale ontmoetingen in de historische binnenstad: de hele dag lang is Brugge dé muziekstad bij uitstek.

Klara slaat de handen ineen met Concertgebouw Brugge, Stad Brugge en Brugge Plus om echt iedereen de kans te geven om van al dit moois te genieten.

Deze vijf tips springen in het oog: 

Videospeler inladen...

1. Iedereen Klassiek aan huis

Voor het eerst trekt niet enkel het publiek naar Iedereen Klassiek. Iedereen Klassiek trekt voor deze zevende editie ook naar de mensen thuis. Niet iedereen is immers even goed te been of in staat om al dat moois te komen beluisteren. Daarom engageren drie muziekensembles zich om de noten te laten waaien in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Zo kan letterlijk iedereen meegenieten. 

Meer over Iedereen Klassiek aan huis bij Klara.be

2. Rien à voir

‘Rien à voir’ is een klassiek concert in de Sint-Jakobskerk, waarbij aandacht uitgaat naar slechtziendheid en muziek. Karl Meesters maakte van zijn zichtverlies een positief verhaal: zijn gehoor werd er scherper door. Met zijn vzw zet hij daarom in op concerten op ongewone locaties, om aan te tonen dat het moeilijke verlies van het zicht extra waarde geeft aan luisteren. Hij bewijst dat een visuele beperking geen hindernis hoeft te zijn om van klassiek te genieten.

3. Sluimermuziek

Spelen met de zintuigen staat ook bij 'Sluimermuziek' in De Sint-Godelieveabdij centraal. In deze kloosterkapel vindt een intieme ontmoeting plaats tussen improviserende muzikanten en een geblinddoekt publiek.

4. Toeters en bellen

Videospeler inladen...

Dat klassieke muziek voor iedereen is, bewijst ook MNM-dj Brahim. Hij gaat tijdens 'Toeters en bellen' de uitdaging aan om een hedendaags nummer ('When I get you alone' van Robert Thicke), gebaseerd op de Vijfde van Beethoven, uit te voeren met het trombonecollectief Crossbones. De Markt zal daveren met een gigantisch orkest van – via een snelcursus in scholen en buurthuizen opgeleide – pBones-spelers (plastic trombones), aangevuurd door de trombonisten van Crossbones. Wie beweert dat klassiek oubollig is, heeft het mis.

Meer over 'Toeters en bellen'  op klara.be

5. Zot van Bach

Zalig zij die samen zingen! Tijdens 'Zot van Bach' wagen zangers van allerlei pluimage zich aan aria's en koralen van de wereldvermaarde componist in het Concertgebouw Brugge. Doorgewinterde koorzangers, vocale solisten én meeneuriënde liefhebbers zijn welkom. Meezingen wordt aangemoedigd. 

Meer over 'zot van Bach' op klara.be

Dossier: Muziek
donderdag 24 oktober 2019
24 oktober 2019

Meer over Cultuur

De KEW online en DeZes

Met  VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello

Waarom is de VRT de grootste cultuursponsor van Vlaanderen?   

Welke aandacht besteedt de VRT aan klassieke muziek?

De finale op Klara en Canvas

De halve finale op Klara en Canvas

Meer KEW: Extra’s en slotconcerten

De Koningin Elisabethwedstrijd: alles op VRT NU