VRT op de Boekenbeurs

25 oktober 2019 — Tijdens de Boekenbeurs zetten verschillende VRT-merken boeken en lezen centraal.

De Boekenbeurs vindt dit jaar plaats van dinsdag 29 oktober tot en met zondag 3 november, en van woensdag 6 tot en met maandag 11 november in Antwerp Expo. De openbare omroep besteedt hier uiteraard aandacht aan met verslaggeving in de nieuwsprogramma’s. De VRT en haar merken verwelkomen de bezoekers aan de Boekenbeurs ook op een eigen stand in Hal 4. Tot slot zetten heel wat programma’s boeken en auteurs centraal tijdens live-uitzendingen ter plaatse.

Radio 1

Vrijdag 8 november – Culture club (18 – 20 uur) – Blauwe zaal 

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs met Annelies Moons.

Met Judith Vanistendael praat Annelies Moons over ‘Penelope’, de nieuwe graphic novel. Ook Ish Aït Hamou heeft een nieuwe roman, ‘Het moois dat we delen’, die het in amper een week tijd tot een van de best verkochte boeken schopte. En Culture club nodigt ook de De kunstmeisjes’ - Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra – uit. Zij schrijven enthousiast en aanstekelijk over oude en moderne kunst – zowel voor de doorgewinterde kunstliefhebber als de beginnende enthousiasteling. 

Zondag 10 november – Touché (11 – 13 uur) – Blauwe zaal 

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs.

Op zondagmiddag neemt Friedl' Lesage de tijd voor een goed gesprek met P.F. Thomése, over leven en werk, over schoonheid en troost, over mooie herinneringen en cruciale momenten, over alles wat een mens kan raken. Er is live muziek van Maurits Pauwels. 

Telkens 100 luisteraars kunnen de uitzendingen van Culture club en Touché bijwonen door zich vooraf in te schrijven via radio1.be.

Annelies Moons, Presentatrice van 'Culture club' op Radio 1.

Radio 2

Woensdag 6 november – De Madammen (10 - 12 uur)

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs (wordt ook uitgezonden op Eén).

De Madammen van Radio 2, Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Siska Schoeters, verwelkomen verschillende auteurs die komen praten over hun nieuwste roman: 

  • Herman Brusselmans - 'De Tafel'
  • Griet Op de Beeck – 'Let om mijn woorden'
  • Ish Ait Hamou – 'Het moois dat we delen' 

Woensdag 6 november - Middaguitzending Radio 2 Antwerpen (12 - 13 uur)

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs.  

Radio 2 Antwerpen nodigt coach Paul Van den Bosch uit. Hij schreef ‘Egopreneur'. Daarnaast komt Louis de Vries langs in de uitzending. Eind deze maand verschijnt zijn autobiografie ‘Mijn levens’, geschreven door VRT-sportjournalist Frank Van Laeken. Louis is zoon van een bekende Nederlandse muzikant, cafébaas, manager van rockgroepen, concertorganisator, secretaris van een voetbalclub, bokspromotor, voetbalmakelaar, algemeen directeur van voetbalclubs,… Op zijn 73ste is hij actiever dan ooit.

Klara

Dinsdag  29 oktober – Pompidou (17 – 18 uur)

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs.

Nicky Aerts praat met Bert Moerman over zijn roman 'Benny'. Met actrice Sara De Bosschere neemt Klara ze een duik in goede theaterliteratuur. Momenteel is zij op tournee met haar gezelschap De Roovers met een radicale bewerking van ‘Melancholia’ van Tsjechov. Catherine Vuylsteke las 'De laatste kinderen van Tokyo' van Yoko Tawada.

Woensdag 30 oktober – Pompidou (17 – 18 uur)

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs.

Chantal Pattyn ontvangt de Nederlandse debutante Sacha Bronwasser over haar roman 'Niets is gelogen', die zich in de Vlaamse kunstwereld afspeelt. Koen Bollen en Kiki Vervloessem vieren '50 jaar Ballet Vlaanderen' met een boek over de geschiedenis van het gezelschap.

Donderdag 31 oktober – Pompidou (17 – 18 uur)

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs.

Chantal Pattyn praat met Ellen Deckwitz over haar bundel 'Hogere natuurkunde'. En boekenrecensent Christophe Vekeman las 'Een stralende toekomst' van Rebecca Makkai.

Nicky Aerts en Chantal Pattyn presenteren 'Pompidou' op Klara.

Zaterdag 2 november – De liefhebber (10 – 12 uur)

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs.

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van cabaretier en schrijver Wouter Deprez. Wouter is een komiek met allerlei nevenberoepen. Dat leverde op 20 jaar 10 theatervoorstellingen, 6 boeken, 5 radiospecials en 2 audiogidsen op. Hij is een rasverteller die zich verwondert over grote en kleine dingen in, naast of net weg van het nieuws. Met de blik en het hart wijd open.

Woensdag 6 november – Pompidou (17 – 18 uur)

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs.

Nicky Aerts heeft het met Rik Torfs over zijn eerste roman ‘Het grote gelijk’. Ook PF Thomése komt lang naar aanleiding van zijn nieuwe roman ‘Vaderliefde’.

Donderdag 7 november – Pompidou (17 – 18 uur)

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs.

Nicky Aerts praat met Ivo Victoria over zijn roman ‘Vind me’. Christophe Vekeman brengt een ode aan Godfried Bomans. En wat vindt Gaea Schoeters van ‘Vind me’ van André Aciman, het vervolg op het verfilmde ‘Call me by your name’? 

Zaterdag 9 november – De liefhebber (10 – 12 uur)

Live-uitzending vanop de Boekenbeurs.

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van Bart Van Loo. Schrijver en conferencier Bart Van Loo gaat door het leven als zelfverklaarde francofiel sinds hij het grote publiek wist in te pakken met zijn alom geprezen Frankrijk-trilogie en de bestsellers 'Chanson' en 'Napoleon'. In januari 2019 verscheen zijn nieuwste boek 'De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen', een bevlogen historische vertelling.

MNM

Luisteraars kunnen op mnm.be een meet and greet winnen met verschillende auteurs, begeleid door Tom De Cock. Welke ontmoetingen worden er weggegeven?

  • Op 1 november staat er een meet and greet gepland met Mell Wallis de Vries;
  • Op 2 november kunnen luisteraars dineren met Erica James en Joanne Harris;
  • Op 3 november is er een meet and greet met MNM-seksuologe Lotte 'Seksuolotte' Vanwezemael in een seksshop in Antwerpen;
  • Op 10 november kunnen luisteraars een lunch met Jill Mansel winnen.

MNM besteedt in radio-uitzendingen en online aandacht aan deze schrijvers en meet and greets, via reportages, foto’s en video’s.

Eén

Woensdag 6 november – Iedereen beroemd

Op 6 november kunnen bezoekers ook Iedereen beroemd tegen het lijf lopen op de Boekenbeurs. Voor een opname van de rubriek Schermtijd, waarin gepolst wordt naar wat er zoal die dag op het scherm van de smartphone van belang is verschenen, maakt de ploeg daar opnames. 

Signeersessies Eén-auteurs

Verschillende (co-) auteurs van Eén zullen op de boekenbeurs signeren.

Canvas

Maandag 28 oktober – nieuw seizoen Winteruur

Op Canvas start vanaf maandag 28 oktober het vijfde seizoen van Winteruur met Wim Helsen, in hetzelfde decor en dezelfde zetel, met nagelnieuwe gasten en verrassende teksten, nu eens ontroerend, dan weer hilarisch en altijd interessant. Zijn sidekick en golden Swami Bami zwijgt zoals steeds instemmend en ziet dat het goed is.

Swami Bami en Wim Helsen van 'Winteruur' op Canvas.

Langzullenwelezen

De Boekenbeurs betekent ook het startschot voor het nomineren van boeken voor de eindejaarslijst van Langzullenwelezen. Met de vraag ‘welk boek uit 2019 hield je uit je slaap’ worden lezers opgeroepen hun favoriete boek uit 2019 te nomineren - een mobiliserend initiatief om terug te blikken op wat er het voorbije jaar is verschenen en boeken in de kijker te zetten. Zowel boeken die oorspronkelijk in het Nederlands  werden uitgegeven als vertalingen mogen worden genomineerd.

Nomineren kan via een formulier tijdens de Boekenbeurs op de stand van Langzullenwelezen en via de website. De samenstelling van de lijst loopt tot 15 december. In de week van 27 december wordt de eindejaarslijst ’20 om te lezen in 20’  bekendgemaakt. 

Op de Langzullenwelezen-stand op de Boekenbeurs zijn er ontmoetingen met auteurs uit de podcastreeks ‘Gebladerte’. Op het online boekenplatform langzullenwelezen.be worden interviews met auteurs en nieuwsitems uit de programma’s tijdens de Boekenbeurs verzameld, die er herbeluisterd en -bekeken kunnen worden.  Ten slotte loopt er op de Instagrampagina van Langzullenwelezen de reeks ‘Schrijver leest’. Daarin worden auteurs die te gast zijn in de VRT-programma’s, gevraagd naar het boek dat ze op dat moment aan het lezen. 

Dossier: Cultuur
maandag 04 november 2019
04 november 2019

Taal

Knaldrang is Woord van het jaar 2021

'Ma stobbe' en 'Bestie' zijn Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Kies het Woord van het Jaar 2021

Genomineerden Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar bekend

Ruud Hendrickx nieuwe verantwoordelijke programma-ethiek

Leve het lezen! VRT Taalavond viert plezier in taal en lezen

PhDCup 2021: doorbraak voor onopgeloste moordzaken

De Taalstaat is terug in de Radio 1-app