Berlijn - Het verhaal van de muur

7 november 2019 - Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Dertig jaar later lijkt die muur een relict uit het verleden. Klara gaat op pad in Berlijn en praat in een podcast met Berlijners over hun leven voor en na.

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet aan stuk van de muur

Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Dertig jaar later lijkt die muur een relict uit het verleden. Maar de gevolgen van dat breukmoment in 1989 zijn nog altijd voelbaar.

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989.
Piet de Moor bezoekt Berlijn sinds 1973 en vestigde zich er definitief in 2010. Hij schreef over de stad het boek ‘Berlijn, leven in een gespleten stad’ (Van Gennep).

Karen Billiet groeide op na de Val van de Muur en leerde Berlijn kennen als herenigde stad. Ze woonde er kort en meert er nog meermaals per jaar aan.

De uitzendingen zijn beschikbaar als podcast voor Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify, Soundcloud, Castbox, Stitcher, Tune-In, overcast, Pocket Casts en op Klara.be

Aflevering 1 : De bouw van de muur

Zondag 13 augustus 1961. De Berlijners staan op en stellen vast dat er de voorbije nacht een muur gebouwd werd, dwars door hun stad. Maar waarom moest er een muur komen?

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet zoeken verklaringen voor de bouw van de Berlijnse Muur. En daarvoor trekken ze naar Griebnitzsee, een meer op de grens van Berlijn en Potsdam.

Beluister de aflevering

Aflevering 2: De gedeelde stad

Huis waar Truman logeerde

Van 1961 tot 1989 stond er een muur in Berlijn. Hoe verliep het dagelijks leven in de gedeelde stad? Ook na de bouw van de Muur probeerden nog tal van DDR-burgers naar West-Duitsland te vluchten. Ze werden opgevangen in het Notaufnahmelager Marienfelde in West-Berlijn. 

Beluister de aflevering

Aflevering 3: De val van de muur

9 november 1989. 'De poorten van de muur staan wagenwijd open', jubelde de West-Duitse televisie. Prompt stormde er een massa DDR-burgers naar de grensovergangen met het westen. Wat heeft ertoe geleid dat de muur na 28 jaar eindelijk viel?

Beluister de aflevering

Aflevering 4: De muur is gevallen

De muur is gevallen. Maar hoe werden West- en Oost-Berlijn opnieuw één? Een verhaal met veel ups en downs, dat na dertig jaar nog altijd niet afgerond is.

9 november 1989 was niet alleen een historische dag omdat de muur viel. Diezelfde avond ging in Oost-Berlijn ‘Coming out’ in première. Het was de eerste film in de DDR rond homoseksualiteit. Wat betekende de val van de muur voor Berlijnse holebi’s? Dat vragen we aan Erwin De Decker, een Belg in Berlijn.

Beluister de aflevering

Dossier: Educatie
donderdag 07 november 2019
07 november 2019

Meer over Educatie

90 jaar publieke omroep: educatie

Jonge documentairemakers krijgen platform van VRT

Jill Peeters maakt met Canvas reeks over klimaat en biodiversiteit

EDUbox Mobiliteit helpt jongeren kiezen voor duurzame ontknoping

5.000.000 beluisterde podcasts van Universiteit van Vlaanderen

Nieuw op Canvas: Besmet

6 op 10 jongeren doen overdag een dutje

Factcheckers is terug