Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Dertig jaar later lijkt die muur een relict uit het verleden. Maar de gevolgen van dat breukmoment in 1989 zijn nog altijd voelbaar.
Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989.
Piet de Moor bezoekt Berlijn sinds 1973 en vestigde zich er definitief in 2010. Hij schreef over de stad het boek ‘Berlijn, leven in een gespleten stad’ (Van Gennep).
Karen Billiet groeide op na de Val van de Muur en leerde Berlijn kennen als herenigde stad. Ze woonde er kort en meert er nog meermaals per jaar aan.
De uitzendingen zijn beschikbaar als podcast voor Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify, Soundcloud, Castbox, Stitcher, Tune-In, overcast, Pocket Casts en op Klara.be
Aflevering 1 : De bouw van de muur
Zondag 13 augustus 1961. De Berlijners staan op en stellen vast dat er de voorbije nacht een muur gebouwd werd, dwars door hun stad. Maar waarom moest er een muur komen?
Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet zoeken verklaringen voor de bouw van de Berlijnse Muur. En daarvoor trekken ze naar Griebnitzsee, een meer op de grens van Berlijn en Potsdam.
Aflevering 2: De gedeelde stad
Van 1961 tot 1989 stond er een muur in Berlijn. Hoe verliep het dagelijks leven in de gedeelde stad? Ook na de bouw van de Muur probeerden nog tal van DDR-burgers naar West-Duitsland te vluchten. Ze werden opgevangen in het Notaufnahmelager Marienfelde in West-Berlijn.
Aflevering 3: De val van de muur
9 november 1989. 'De poorten van de muur staan wagenwijd open', jubelde de West-Duitse televisie. Prompt stormde er een massa DDR-burgers naar de grensovergangen met het westen. Wat heeft ertoe geleid dat de muur na 28 jaar eindelijk viel?
Aflevering 4: De muur is gevallen
De muur is gevallen. Maar hoe werden West- en Oost-Berlijn opnieuw één? Een verhaal met veel ups en downs, dat na dertig jaar nog altijd niet afgerond is.
9 november 1989 was niet alleen een historische dag omdat de muur viel. Diezelfde avond ging in Oost-Berlijn ‘Coming out’ in première. Het was de eerste film in de DDR rond homoseksualiteit. Wat betekende de val van de muur voor Berlijnse holebi’s? Dat vragen we aan Erwin De Decker, een Belg in Berlijn.