Kom je naar de Intrede van de Sint aan het MAS?

15 november 2019 - De Sint meldt dat hij op zaterdag 16 november om 13.30 u. met de stoomboot uit Spanje aankomt in Antwerpen voor de tweede keer aan het Verbindingsdok-Westkaai in de buurt van het MAS. 

Sinterklaas en Piet aan het MAS Jokko

Dit jaar zal de boot opnieuw aanmeren aan het Verbindingsdok-Westkaai. Daar wordt Sinterklaas verwelkomd door Bart Peeters en burgemeester Bart De Wever.

Om 14.05 u. begeeft de Sint zich met zijn gevolg in de richting van de Hanzestedenplaats via de Napoleonkaai, de Nassaubrug en de Oostendekaai. Omstreeks 14.45 u. arriveert de goedheilig man op de Hanzestedenplaats aan het MAS en rond 14.50 u. spreekt hij er de kinderen en hun mama’s en papa’s toe.

Programma

Het feest begint al om 13 uur. Onder meer Biba & Loeba en De KetnetBand voor een vrolijke sfeer op de Hanzestedenplaats aan het MAS. Ketnet-wrappers Sien en Sander leiden alles ter plaatse in goede banen. Ook Kaatje en haar vriendjes zijn van de partij. Een echte stoet mag uiteraard niet ontbreken.

 • 13u: Muzikaal voorprogramma op het plein voor het MAS (Hanzestedenplaats) met Biba & Loeba, Kaatje, Kamiel en Viktor, De KetnetBand
 • 13.35: boot zichtbaar ter hoogte van de Siberiabrug
 • 13.50:  Londonbrug omhoog
 • 14.05: de Sint zet voet aan wal en wordt ontvangen door de burgemeester van Antwerpen. Vervolgens stoet richting Hanzestedenplaats
 • 14.50: toespraak op het podium op Hanzenstedenplaats

Toegankelijkheid

 • Op de Hanzestedenplaats is een tolk Vlaamse Gebarentaal aanwezig.
 • Op de Hanzestedenplaats is er een zone voorzien voor rolstoelgebruikers.
 • Op woensdagnamiddag herhaalt Ketnet de intrede met commentaar in Vlaamse Gebarentaal. 

Hoe geraak je aan het MAS?

Gebruik fiets, openbaar vervoer of een park-and-ride. Of combineer vervoerswijzen op slimnaarantwerpen.be. Bekijk hier het plan van de omgeving van het evenement.

Plan omgeving MAS

Kom je te voet?

De wandelroute van de stoet is op de dag van de intrede voorbehouden voor de stoet en de wachtende kinderen. Er zijn twee wandelroutes van het Verbindingsdok-Westkaai naar de Hanzestedenplaats. Kijklustigen kunnen de gemakkelijkste en snelste route kiezen om zo weinig mogelijk van het spektakel te missen.

• route 1: Verbindingsdok-Westkaai – Amsterdamstraat – Bataviastraat – Sint-Laureiskaai – Tavernierkaai - Sint-Aldegondiskaai – Hanzestedenplaats

• route 2: Verbindingsdok-Westkaai – Londenbrug – Verbindinsgdok-Oostkaai – Napoleonkaai – Entrepotkaai – Godefriduskaai – Hanzestedenplaats

Bezoekers kunnen op de Londenbrug gaan staan om de boot goed te zien aankomen, maar ze moeten deze vrijmaken om de boot van de Sint te laten passeren.

Kom je met de fiets?

Antwerpen is gemakkelijk bereikbaar met de fiets. Stippel uw route vooraf uit met de handige Antwerpse fietskaart. Pendelen naar het Eilandje kan eenvoudig met de (deel)fiets of deelscooter. Komt u met een Velo-fiets, hou er dan rekening mee dat door drukte de bevoorrading of het leeghalen van de stations in de omgeving belemmerd kan worden.

Kom je met het openbaar vervoer?

Tram en bus

Het Eilandje is met tram en bus gemakkelijk bereikbaar. Tram 7 en 70  stoppen aan het MAS. Bus  1, 13, 17, 23 en busbundel 600 en 770 brengen u ook vlot ter plaatse als u afstapt aan halte Noorderplaats. 

Meer informatie over de dienstregeling van De Lijn en de reisweg.

Trein

Neem de trein tot Antwerpen-Centraal. In Antwerpen-Centraal kun je bus 17 of 23 of de premetro lijn 3, 5, 9 of 15 nemen tot aan de Groenplaats. Je kan daar tram 7 nemen tot halte MAS of 15 minuten wandelen tot bij Sinterklaas.

In het weekend en op feestdagen biedt de NMBS een  weekendbiljet aan. Hiermee krijgt u een korting van 50% op uw treinticket. Per betalende reiziger reizen 4 kinderen onder de 12 jaar gratis mee. Meer informatie over uurregeling en vervoersbewijzen.

Uitzendingen

Intrede van de Sint

De intrede van de Sint: iedereen welkom op zaterdag 16 november vanaf 13.00 u. in Antwerpen

Hij komt, hij komt... De intrede van de Sint in Antwerpen: rechtstreekse uitzending vanaf 13.30 u. op Eén, Ketnet en VRT NU.

 • Herhaling op Ketnet op zaterdag 16 november om 17.30 u.,
 • op zondag 17 november om 08.00u. 
 • op woensdag 20 november om 13.30 u. met Vlaamse gebarentaal.

Dag Sinterklaas

Meteen na De Intrede start op Ketnet en Ketnet Junior de gloednieuwe reeks van Dag Sinterklaas. De reeks is net zoals 26 jaar geleden opnieuw van de hand van Hugo Matthysen, de regie is in handen van Stijn Coninx en Frank Van Passel.

De Ketnetters kunnen de komende weken dagelijks ook heel wat andere Sint-programma's terugvinden op Ketnet en Ketnet Junior.

Dit zijn de allereerste beelden van gloednieuwe reeks Dag Sinterklaas.

Videospeler inladen...

Meer over Vlaamse identiteit

1967: tien keer Canzonissima gespreid over liefst vier maanden

1971: danspasjes met een kleerborstel

Waar wil jij op klinken met je buren?

Uniek portret van Wannes Van de Velde

'Als een leeuw in een kooi', 'Eerste sneeuw' en 'Oh la la la' opgenomen in De Eregalerij

Nieuwe reeks Vlaanderen vakantieland

Radio 2 viert 20 jaar Eregalerij op 25 april

Opnames derde reeks #LikeMe van start