Nieuw seizoen 'Vandaag over een jaar'

3 december 2019 - Grote dromen en straffe uitdagingen in nieuw seizoen 'Vandaag over een jaar' met Cath Luyten.

Wim, de vader van Tom Waes en Cath Luyten ©Joost Joossen

Vanaf donderdag 19 december ontvangt Cath Luyten in het nieuwe seizoen van Vandaag over een jaar wekelijks een aantal gewone Vlamingen die op één jaar tijd iets bijzonders wilden realiseren. Zowel grote als kleine plannen passeerden de revue, maar zij hadden een ding gemeen: elke geportretteerde ging vastberaden voor zijn of haar doel, dat hun leven zou veranderen.

Bij Cath komen ze vertellen over hun plannen. Eén jaar - maar slechts enkele seconden op televisie - later wandelen ze de studio weer binnen en komen Cath en de kijkers te weten hoe het gelopen is. Samen met de kijkers en met haar gasten herbeleeft Cath de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar. Van een medaille halen op de Olympische jeugdspelen tot leren fietsen, een kindje adopteren of doorbreken als zangeres, bij Cath vertelt elke gast met passie over zijn of haar doel.

Er wordt gezwoegd en gezweet, gelachen en gehuild. Ik stond versteld van het doorzettingsvermogen van mijn gasten."

Cath Luyten

Cath Luyten: Ook tijdens het draaien van het tweede seizoen van Vandaag over een jaar stond ik versteld van het doorzettingsvermogen van mijn gasten. Ik mag tien weken lang luisteren naar de wensen en de dromen die zij koesteren en toon met enige fierheid het resultaat van hun wilskracht. Er wordt gezwoegd en gezweet, gelachen en gehuild. Met als resultaat: warme televisie. Niet iedereen slaagt in zijn opzet en soms komen de mensen met een klein hartje de studio binnen. Maar de voldoening van het proberen alleen al zet de kijker thuis misschien wel aan om ook de stap te ondernemen om een lang gekoesterde droom na te jagen. Wie weet vandaag al. Of over 'n jaar.

Vandaag over een jaar: Eerste aflevering op 12 december en vanaf 26 december elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Vandaag over een jaar is een programma van De Mensen voor Eén.

Een greep uit de deelnemers

Annelieke (31) - “Vandaag over een jaar wil ik goed kunnen horen”

Toen Annelieke de kleuterklas binnenstapte, dachten de juffen dat ze een stout kind was dat nooit luisterde. Maar al snel kwam aan het licht dat Annelieke een ernstig gehoorprobleem had. Nog in de eerste kleuterklas kreeg zij haar eerste hoorapparaten. Haar toestand ging stilaan achteruit en vandaag is Annelieke helemaal doof als zij haar apparaten niet draagt. En zelfs met gehoorondersteuning heeft zij veel moeilijkheden om een gesprek te kunnen volgen of haar kinderen te horen in een andere ruimte. Er rest Annelieke nog één optie: een operatie waarbij een cochleair implantaat wordt geplaatst. Dat is niet zonder risico, aangezien de gehoorzenuw wordt doorgesneden. Maar Annelieke heeft het ervoor over om de stem van haar kinderen eindelijk goed te kunnen horen.

Tanguy (45) - “Vandaag over een jaar wil ik verlost zijn van mijn drankprobleem.”

Op zijn zestiende dronk Tanguy zijn eerste pintje. En dat smaakte meteen naar meer. Toen hij twee jaar later het studentenleven inrolde, nam zijn alcoholverbruik gestaag toen en werd het stilaan problematisch. Een kwarteeuw lang al is Tanguy verslaafd aan alcohol, en dat moet voor hem stoppen. Hij staat voor de grootste uitdaging van zijn leven en heeft zich ingeschreven voor Vandaag over een jaar om zichzelf extra te motiveren om een jaar lang geen druppel alcohol aan te raken.

Koen (36) - “Vandaag over een jaar wil ik een nieuw hart hebben.”

Koen heeft al vijftien maanden geen hartslag meer. Zo lang al loopt hij rond met een pomp die zijn bloed door zijn lichaam stuwt. Die kwam er nadat hij op één dag negen hartstilstanden heeft gehad. Gelukkig had hij toen al een defibrillator en een pacemaker die bij hem werden ingeplant nadat een hartafwijking was vastgesteld. Al vijftien maanden wacht Koen op een donorhart. Vijftien bange maanden waarin hij niet op reis kan gaan en steeds stand-by moet staan voor een oproep. Want wanneer het juiste donorhart beschikbaar is, zal Koen een harttransplantatie moeten ondergaan. Een risicovolle operatie die zal bepalen of Koen aan een tweede leven kan beginnen. Een operatie waar Koen naar uitkijkt, weliswaar met een bang hartje.

Joke (27) en Danny (52) - “Vandaag over een jaar willen wij zo veel mogelijk uit het leven halen.”

Peter en petekind, dat is de band die Danny en Joke hebben. Een hechte band, die alleen maar hechter werd toen ze kort na elkaar dezelfde diagnose kregen: ongeneeslijke kanker. Maar bij de pakken blijven zitten, zit niet in hun DNA. Danny gaf zijn petekind meteen een symbolisch cadeau: een bucketlist. Een lijst met allemaal leuke dingen die ze samen willen afwerken. Want ook al oogt hun toekomst niet rooskleurig, toch zijn Joke en Danny vastberaden om na twaalf maanden aan Cath te komen vertellen welke fijne momenten ze samen hebben beleefd.

Samiera (20) - "Vandaag over een jaar wil ik als man door het leven kunnen gaan."

Samiera voelde zich als kleuter al een jongetje. Hij wou staand plassen, speelde altijd mee met de jongens en weigerde kleedjes te dragen. Doorheen heel zijn kindertijd werd Samiera gepest en toen moest het ergste nog komen: de puberteit. Toen Samiera ongesteld werd en borsten begon te ontwikkelen, kwam zijn ergste nachtmerrie uit: het meisje dat eigenlijk een jongen was, werd een vrouw. Samiera probeerde een leven te leiden dat niet het zijne was, maar het lukte hem niet. Hij ging aankloppen bij de transgenderkliniek en kreeg groen licht om te starten met de transitie. Hij hoopt om over een jaar fysiek als man de studio binnen te stappen en eindelijk gelukkig te zijn.

Ian (17) - "Vandaag over een jaar wil ik terug op de crossmotor zitten."

Voor zijn vijfde verjaardag kreeg Ian waar hij al lang om smeekte: zijn eerste motor. Die dag was het begin van een beloftevolle carrière waarbij Ian de ene trofee na de andere binnenhaalde. Maar op zijn zestiende sloeg het noodlot toe: bij een zware val tijdens een wedstrijd brak Ian vier ruggenwervels en raakte hij verlamd. De kans dat hij ooit nog zal kunnen stappen, is quasi onbestaand. Maar in plaats van zijn crossmotor te vervloeken, droomt Ian ervan om die ondanks zijn verlamming ooit terug te bestijgen en op een crossparcours te rijden. Eens eens motorcrosser, altijd een motorcrosser.

Frans (85), Cees (82), Henri (81) en Willy (82) - "Vandaag over een jaar willen wij ons record op de 4x100 meter terugpakken."

Deze vier krasse tachtigers zijn aangesloten bij dezelfde atletiekclub en hadden het originele plan opgevat om mee te lopen in een estafettewedstrijd. Na afloop bleek dat zij iets unieks hadden gerealiseerd en zij nationaal recordhouder waren geworden op de 4x100 meter voor tachtigplussers. Maar lang heeft hun record niet stand gehouden, want een paar weken later werd het verbeterd door vier snelle senioren uit Halle. Maar dat wil het viertal niet zomaar laten gebeuren. Ze hebben de huidige recordhouders uitgedaagd en zijn vast van plan om hun record terug te pakken. Ready, set, go!

Dossier: Gemeenschapsvorming
vrijdag 06 december 2019
06 december 2019

Meer over Gemeenschapsvorming

Waarom is familie zo belangrijk?

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Kom op tegen Kanker en Eén houden nieuwe Rospot-actie

Kristel Verbeke toont wat het betekent om in armoede te leven

Ketnet komt op tegen kanker

Nieuwe tussenstand Oekraïne 12-12: 24,8 miljoen euro

Restaurant Misverstand: een blik achter de schermen

я вдома / Ik ben thuis