5 keer wetenschap op de VRT

16 december 2019 — Wetenschap zit in heel wat programma’s en initiatieven van de VRT vervat. Soms verdiepend voor de echte kenners, soms verbredend voor de liefhebbers.

Lieven Scheire in Superbrein op Ketnet © VRT - POLLE VAN ROOY

Informeren over en inspireren rond wetenschap is een belangrijk onderdeel van de informatie- en educatieopdracht van de VRT. De openbare omroep engageert zich om verschillende wetenschappelijke disciplines te integreren in het aanbod, en dit zowel op een verdiepende als een verbredende manier.

1. Universiteit van Vlaanderen

Op zaterdag 14 december won de Universiteit van Vlaanderen de prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid. Die prijs wordt elke drie jaar uitgereikt aan een organisatie of persoon die heeft bijgedragen tot de vulgarisatie van de wetenschap.

De Universiteit van Vlaanderen werd in samenwerking met de VRT, Knack, de Jonge Academie en de vijf Vlaamse universiteiten opgericht in 2017 om academische kennis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Kennis die normaal binnen de muren van de universiteit blijft, wordt dankzij video’s en podcasts vrij beschikbaar voor iedereen. Zo kan je bijvoorbeeld ontdekken waarom je fastfood zou moeten eten als je ziek bent en of je een verkoudheid kan krijgen door met nat haar in de wind te lopen.

Universiteit van Vlaanderen

2. Media Fast Forward

Media Fast Forward is het een media-innovatiefestival op initiatief van de VRT, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Media Invest Vlaanderen. Media Fast Forward brengt nationale en internationale experts samen met digitale doeners, mediamakers en ondernemers. Samen denken ze na over de digitale en maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen. Behalve debatten en interactieve sessies kunnen bezoekers zich ook vergapen aan de nieuwste technologieën van conceptontwikkelaars, en ontdekken welke technologieën de ruim 50 aanwezige start-ups uitwerken.

Media Fast Forward

3. Nacht van de Wetensgrap

De Nacht van de Wetensgrap is een initiatief van Radio 1 en de Universiteit van Vlaanderen ten voordele van De Warmste Week. Deelnemers genieten van een avond vol academisch verantwoorde humor. Komieken zoals Soe Nsuki, Katrijn Van Bouwel en Michael Van Peel slaan de handen ineen met een topteam van professoren, onder wie Hendrik Vos en Hetty Helsmoortel, om de grenzen van het wetenschappelijke serieux af te tasten.

4. Wetenschapsredactie VRT NWS

VRT NWS is sinds 2017 onderverdeeld in verschillende themaredacties, elk met zijn eigen specialisatie zoals bijvoorbeeld cultuur, economie of politiek. Elke themaredactie verwerft zo diepgaande expertise en een uitgebreid netwerk in het vakgebied. De themaredactie ‘Wetenschap en technologie’ houdt zich bezig met de wetenschappelijke en technologische actualiteit en ontwikkelingen. De artikels van deze redactie zijn hier terug te vinden. 

5. Wetenschap in VRT-programma’s

Wetenschap komt in veel programma’s aan bod, telkens op maat van de verschillende doelgroepen. Een greep uit het aanbod:

  •  De inspecteur (Radio 2): Het consumentenprogramma van Radio 2 bespreekt geregeld wetenschappelijke onderwerpen. Zo kan je er ontdekken of je je smartphone zou kunnen opladen met een potje modder, en of probiotica werken tegen huisstofmijt
  • Team Scheire (Canvas): Lieven Scheire en zijn team schakelen de hulp in van ingenieurs, ontwerpers, programmeurs en wetenschappers om creatieve oplossingen te bedenken voor problemen van mensen met een beperking.
  • Superbrein (Ketnet): Superbrein is een spannende show over wetenschap en techniek, waarin professor Lieven Scheire samen met zijn assistent Proefkonijn op zoek gaat naar het superbrein onder de Ketnetters.
  •  Factcheckers (Eén): in Factcheckers onderzoeken Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken drie stellingen. Zijn ze waar, of gaat het om pertinente leugens? Met behulp van de wetenschap weerleggen of bevestigen ze claims zoals ‘Van tequila val je af’ en ‘Er zit sjoemelsoftware in strijkijzers’.
  •  Nieuwe feiten (Radio 1): In Nieuwe feiten worden heel wat maatschappelijke thema’s belicht en op de agenda geplaatst. Onderwerpen zoals welzijn, gezondheid, zorg, mens en maatschappij, klimaat en milieu worden regelmatig behandeld. 
Dossier: Educatie
maandag 16 december 2019
16 december 2019

Meer over Educatie

With Fée’s Vlog, VRT-channel Ketnet invests in remembrance education

Van de Franse Revolutie tot La Boum

Klara pakt uit met serie van Johan Op de Beeck over Leopold II

5 jaar na aanslagen praat Peter met Eva Daeleman

Wat is een podcast? Met de 12 favorieten van Frank Deboosere

5.000.000 beluisterde podcasts van Universiteit van Vlaanderen

Lijf, een nieuwe podcast over lijven

Ketnet zet met 'De vlog van Fée' in op herinneringseducatie voor kinderen