Dit is de kerstvakantie bij de VRT

20 december 2019 — De VRT-merken hebben heel wat in petto om de kerstvakantie goed door te brengen.

Vrede op aarde ©Joost Joossen

Tijdens de kerstvakantie heeft de VRT heel wat verrassingen, specials, (muzikale) jaaroverzichten en hartverwarmende programma’s voor je klaar.

Terugblikken op het voorbije jaar

Sven De Leijer wil vrede op aarde

Sven De Leijer blikt in Vrede op aarde terug op het televisiejaar 2019. Samen met drie gasten fileert Sven het jaar op een guitige manier, overladen met de gezellige warmte van de kerstperiode.

Vrede op aarde: vanaf 22 december, van zondag tot en met donderdag om 20.35 uur op Eén.

Het jaaroverzicht: 2019, een jaar vol emoties

Eén en VRT NWS brengen op maandag 30 december het jaaroverzicht. 2019 zullen we niet snel vergeten. De vele hoogte- en dieptepunten komen in het jaaroverzicht terug.

Het jaaroverzicht: maandag 30 december om 20.40 uur op Eén.

Terugblikken én vooruitkijken met Annemie Peeters

In het Radio 1-programma Wordt vervolgd ontvangt Annemie Peeters elke dag een bekende gast die het afgelopen jaar een hoofdstuk in zijn/haar leven afsloot. Zij waarom het genoeg is geweest. Of waarom iemand anders vond dat het genoeg is geweest.

Wordt vervolgd: vanaf maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari, van 12.00 - 13.00 uur op Radio 1 (met uitzondering van Kerstmis en nieuwjaarsdag)

Muzikale stemmingsmakers

Bart Peeters Deluxe

Bart Peeters werd onlangs 60 jaar en vierde dat met een aantal uitverkochte verjaardagsconcerten in de Lotto Arena. Op 23 december brengt Eén dat spetterend muziekfeest tot in de Vlaamse huiskamers. Een show vol met de mooiste nummers uit Barts repertoire en enkele stevige klassiekers, samen met Ronny Mosuse en een vijfhonderdkoppig pop-upkoor.

Bart Peeters Deluxe: maandag 23 december om 21.30 uur op Eén

@jopix.be

Kerstconcert The Christmas present, Robbie Williams

Op kerstavond kunnen de Eén-kijkers genieten van het kerstconcert van de Britse zanger Robbie Williams, The Christmas present, gevolgd door een exclusief interview van de zanger door Siska Schoeters.

Kerstconcert Robbie Williams: dinsdag 24 december om 22.20 uur op Eén

Kerstconcert Koninklijk Paleis

Naar goede gewoonte zendt Eén ook dit jaar het kerstconcert in het Koninklijk Paleis uit. In aanwezigheid van de koninklijke familie brengen solisten van de muziekkapel Koningin Elisabeth een uur kerstmuziek. 

Kerstconcert: woensdag 25 december om 15.05 uur op Eén

MNM Party

MNM-DJ Tom De Cock neemt luisteraars mee naar het nieuwe decennium tijdens een live-uitzending van MNM Party. Na 01.00 uur zet Erwin met de beste feestnummers het nieuwe jaar goed in.

MNM Party: dinsdag 31 december van 21.00 tot 01.00 uur op MNM

De 1000 Klassiekers van Radio 2

Voor de dertiende keer op rij sluit Radio 2 het jaar af met De 1000 klassiekers. 6 dagen lang worden de 1000 beste platen gedraaid, gekozen door de Radio 2-luisteraars.

De 1000 Klassiekers: vanaf donderdag 26 december tot en met dinsdag 31 december op Radio 2

De tijdloze van Studio Brussel

Het is ondertussen een geliefde traditie geworden: elk jaar op oudejaarsdag sluit Studio Brussel het jaar af met De tijdloze. De lijst met de 100 meest tijdloze platen wordt jaarlijks samengesteld door de Studio Brussel-luisteraars. Geen zin om te wachten tot 31 december? Vanaf 27 december tellen ex-presentatoren van Studio Brussel af tijdens De tijdloze countdown, met de platen die De tijdloze nét niet haalden.

De tijdloze countdown: van vrijdag 27 december tot maandag 30 december op Studio Brussel

De tijdloze: dinsdag 31 december op Studio Brussel

Kerstconcert Michael Bublé

De Canadese jazz-zanger Michael Bublé neemt met Bublé! zijn publiek mee op een muzikaal avontuur doorheen zijn carrière. Tijdens deze intieme special wordt Bublé begeleid door een 36-koppig orkest, en brengt hij een mix van eigen nummers en tijdloze klassiekers.

Kerstconcert Michael Bublé: zondag 5 januari om 23.10 uur op Eén

De Canvas Popnacht

Op vrijdag 3 januari kunnen muziekliefhebbers terecht bij Canvas voor De Canvas Popnacht. In een drie uur durende liveshow vanuit Leuven praat gastheer Tomas De Soete met de levende muziekencyclopedieën Jan Delvaux en Jimmy Dewit over 60 jaar popgeschiedenis.

De Canvas Popnacht: vrijdag 3 januari, van 21.00 tot 24.00 uur op Canvas

Classics Partymix op Radio 1

Wie op oudejaarsavond een straffe playlist zoekt om zijn feestje te animeren, die moet zeker afstemmen op Radio 1. De hele avond is er de Classics Partymix, vakkundig samengesteld en gemixt door top-dj Ilse Liebens.

Classics Partymix: dinsdag 31 december vanaf 19.00 uur op Radio 1

De Vox 100

Op nieuwjaarsdag hoor je de beste nieuwe muziek van 2019 de hele dag in de Vox 100, gepresenteerd door Sien Wijnants en Tomas De Soete.

Vox 100: woensdag 1 januari van 09.00 tot 17.00 uur op Radio 1

Dàt...was het jaar

Heb je een straffe Radio 1-uitzending gemist in 2019? Dan krijg je op 31 december een herkansing in Dàt… was het jaar. De presentatoren van Radio 1 selecteerden de beste fragmenten uit de verschillende programma’s en lichten hun keuze toe aan Karolien Debecker.

Dàt...was het jaar: dinsdag 31 december van 13.00 tot 18.00 uur op Radio 1

Amusement voor groot en klein

FC De Kampioenen 3: Forever

Op nieuwjaarsdag kan je op Eén genieten van de derde film van FC De Kampioenen.

FC De Kampioenen 3: woensdag 1 januari om 20.30 uur op Eén 

Ketnet Cinema

Ketnet zendt de hele kerstvakantie lang elke dag een film uit tijdens Ketnet Cinema. Voor de filmprogrammatie, zie ketnet.be/

Ketnet Cinema: vanaf zaterdag 21 december tot en met zondag 5 januari om 13.30 uur op Ketnet

Samson & Gert-marathon

Samson & Gert zijn al 30 jaar te zien op de VRT. Daarom viert Ketnet deze bijzondere verjaardag met heel wat specials en een heuse Samson & Gert-marathon. Nu het afscheid van Gert Verhulst dichterbij komt én de afscheidsshows aanvangen kunnen de trouwe Samson & Gert-fans tijdens de kerstvakantie hun hart ophalen met afleveringen van vroeger en nu.

De favoriete aflevering van bekende Vlamingen: vanaf maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari om 07.30 uur en 16.55 uur op Ketnet

Samson & Gert-marathon: zaterdag 28 december

Verjaardagsspecial Samson & Gert: zondag 29 december

Oude afleveringen van Samson & Gert op VRT NU

Samson & Gert-marathon

Hartverwarmende verhalen en buikpijn van het lachen

Down the snow

Op oudejaarsavond trakteert Eén zijn kijkers op een tweede reeks van Down the snow. Dieter Coppens en Kevin trekken ditmaal naar het verre en koude Rusland 3.000 km verderop, vanwaar ze al liftend hun weg terug naar huis proberen te vinden. Zo zamelen ze geld in voor GimmeShelter, een vzw die zich inzet voor daklozen in Vlaanderen.

Down the snow: dinsdag 31 december om 21.20 uur op een.be

JOKKO

Eindejaarsconference Khamal Kharmach

Canvas zendt op 31 december Mag ik even? uit, de eindejaarsconference van Kamal Kharmach. De eindejaarsconference is ook te horen op Radio 1 op woensdag 25 en zaterdag 28 december.

Kamal Kharmach: dinsdag 31 december om 21.50 uur op Canvas

Kamal Kharmach: woensdag 25 december om 17.00 uur en zaterdag 28 december om 18.00 uur op Radio 1

Eindejaarsconference Bert Gabriëls

Radio 1 zendt de eindejaarsconference van Bert Gabriëls uit op dinsdag 31 december en zaterdag 4 januari.

Bert Gabriëls: dinsdag 31 december om 18.00 uur en zaterdag 4 januari om 18.00 uur op Radio 1

Is er een kerstman in de zaal?

Op kerstdag zendt Eén een speciale editie uit van Philippe Geubels’ Is er een dokter in de zaal?. De aflevering is voor de gelegenheid ondergedompeld in een fijne kerstsfeer. Ook het decor heeft een kerst make-over gekregen, en dokter Sophie is voor de gelegenheid vervangen door kerstman Jacques Vermeire.

Is er een kerstman in de zaal: woensdag 25 december om 20.35 uur op Eén

Televisie uit en winterlaarzen aan: de VRT op verplaatsing

Ketnet Winterbreak

Ketnetters met heel wat lef en zin in avontuur kunnen deze kerstvakantie terecht in de Ethias arena in Hasselt. Spectaculaire attracties, duizelingwekkende kicks en heel wat adrenaline: de Ketnet Winterbreak biedt jonge avonturiers de namiddag van hun dromen.

Ketnet Winterbreak: vanaf vrijdag 20 december tot en met zondag 5 januari, van 10.30 tot 18.00 uur in de Ethias arena in Hasselt. Voor meer informatie, zie ketnet.be/agenda/ketnet-winterbreak/

Ketnet Kerst

Ketnet komt naar de Ketnetters toe in Plopsaland De Panne voor Ketnet Kerst. Jonge fans ontmoeten er de helden van hun favoriete series, zoals de cast van #LikeMe en Nachtwacht, ze testen meer dan 50 spannende attracties en genieten van een afsluitend spetterend vuurwerk.

Ketnet Kerst: vanaf donderdag 26 december tot en met maandag 30 december in Plopsaland De Panne. Voor meer informatie, zie ketnet.be/agenda/ketnet-kerst-2019

Dagelijkse winterkost

Tijdens de kerstvakantie verlaat Jeroen zijn vertrouwde keuken in Leuven en trekt hij naar het winterse Oostenrijk. Twee weken lang maakt hij er de beste winterse gerechten.

Dagelijkse winterkost: vanaf maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari om 18.15 uur op Eén

Het nationaal kerstmenu in Dagelijkse kost

Seven Worlds, One Planet

Voor een spectaculaire overgang van oud naar nieuw zorgt Seven Worlds, One Planet, de nieuwste natuurhistorische reeks van BBC Earth en de onverslijtbare David Attenborough. Elk van de zeven afleveringen toont adembenemende natuurbeelden en dierenverhalen uit één continent.

Seven Worlds, One Planet: vanaf maandag 23 tot donderdag 26 december en van maandag 30 december tot woensdag 1 januari, telkens om 20.00 uur op Canvas

Erediensten en toespraken

Toespraak van de Koning

Op 24 december houdt koning Filip traditioneel zijn kersttoespraak. De toespraak wordt om 13 uur uitgezonden op Eén en Radio 1. Om 20 uur zie je de kerstboodschap met Vlaamse Gebarentaal op Canvas. De toespraak van koning Filip wordt opnieuw uitgezonden op 25/12 om 12.35 uur op Eén.

Erediensten

Op kerstavond kan je op Eén kijken naar een rooms-katholieke middernachtsmis vanuit Galway (Ierland). Ook Radio 1 zendt dan een middernachtsmis uit.

Op kerstdag 25 december is er op Eén om 10 uur een Protestantse eredienst naar aanleiding van het kerstfeest. Om 11 uur volgt een rooms-katholieke eredienst vanuit Lugano in Zwitserland. Radio 1 zendt om 10 uur een rooms-katholieke eredienst uit.

De kerstboodschap van paus Franciscus met de zegen 'Urbi et Orbi' volgt om 12 uur.

Dossier: Informatie
zondag 22 december 2019
22 december 2019

Meer over Informatie

Wat doet de VRT om desinformatie te bestrijden?  

Wie bereikt de VRT met nieuws?

Hoe garandeert VRT NWS onpartijdige berichtgeving?

Hoe brengt VRT nieuws op maat?

Hoe brengt VRT coronanieuws op maat van jongeren?

Wat kan en mag op de VRT-nieuwsdienst?

Hoe komt Björn vanuit de USA op je scherm?

Wie zit er in het oortje van onze journaalankers?