Procureurs: met Gilles De Coster achter de coulissen van Justitie en misdaad

30 december 2019 — Gilles De Coster kijkt met Procureurs opnieuw achter de coulissen van Justitie en misdaad in ons land. Na Strafpleiters en Misdaaddokters praat hij deze keer met procureurs of parketmagistraten. Vanaf maandag 6 januari op Canvas en VRT NU.

Doorgaans zijn procureurs nobele onbekenden bij het grote publiek. Toch spelen ze een cruciale rol binnen Justitie: na een misdrijf zijn zij het die beslissen over opsporing, aanhouding en vervolging van verdachten. En in de rechtbank treden ze op als openbaar aanklager die de straf vordert in naam van de samenleving. Als strategen binnen het strafonderzoek hebben procureurs een machtspositie.

Veel parketmagistraten zitten echter op hun tandvlees door de besparingen bij Justitie. Ze zijn de beschermers van de samenleving, maar voelen zich ook boemannen wanneer Justitie in opspraak komt. De parketten staan altijd stevig onder druk.

In Procureurs getuigen negen parketmagistraten - vijf vrouwen en vier mannen - over hun vak, hun missie en hun mensbeeld.

Procureurs komen weleens in beeld als openbaar aanklager in spraakmakende processen, waar ze de straf voor de beklaagde vorderen. Maar meestal staat er een muur van zwijgplicht of beroepsgeheim tussen de procureur en het grote publiek. Daardoor blijven procureurs en hun vak relatief onbekend én onbemind. Het zette het uitgangspunt voor onze gesprekken scherp: wat voor mensen zijn procureurs? Hoe kijken ze naar hun beroep, de samenleving en zichzelf? Het was net als bij Strafpleiters en Misdaaddokters een inwijding in mens en métier.

Gilles De Coster
Video player inladen...

Vier weken lang vanaf maandag 6 januari om 21.20 u. op Canvas en meteen ook integraal op VRT NU.

Dossier: Informatie
maandag 30 december 2019
30 december 2019

Meer over Informatie

Nachtwacht is terug: Kan corona het klimaat redden?

VRT NWS, London School of Economics en Google News Initiative bieden internationale opleiding rond artificiële intelligentie aan

Nieuwe hoofdredacteurs VRT NWS: Dimitri Verbrugge en Elke Jacobs

VRT NWS lanceert corona-chatbot op Facebook

Pano: Zorg Om Corona

In de ban van Tsjernobyl

Pano: Cordon rond corona

Week tegen pesten van start: Ketnet brengt info en duiding op kindermaat