"Amerika kiest" bij VRT NWS

3 februari 2020 - Wie wordt de volgende president van de Verenigde Staten? De race start nu.Op 3 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. De kandidaat voor de Republikeinse partij wordt zo goed als zeker de huidige president Donald Trump. 

logo Amerika kiest

Wie de uitdager van Trump wordt voor de Democratische partij, dat bepalen de kiezers tijdens voorverkiezingen. Die verkiezingen worden staat per staat georganiseerd. De eerste voorverkiezing start in de staat Iowa op 3 februari, dat is precies 9 maanden voor de eigenlijke presidentsverkiezingen. De voorverkiezingen duren tot juni. Eén maand later, in juli, duiden de Democraten tijdens een zogeheten conventie definitief hun kandidaat-president aan. In augustus doen de Republikeinen tijdens hun conventie hetzelfde. 

Als de Democraten een kans willen maken tegen Trump, dan zullen ze het verschil moeten maken. Maar hoe gaan ze dat doen? Vanaf 3 februari zal dat duidelijk worden.

 

Videospeler inladen...

Onze Amerika-correspondent Björn Soenens is in Iowa en houdt er de vinger aan de pols. Hij trekt naar de laatste verkiezingsbijeenkomsten van de belangrijkste Democratische kandidaten en brengt voor radio en TV verslag uit van de opmerkelijke manier waarop de Amerikanen hun kandidaten aanduiden, de zogeheten caucus. Björn legt zijn oor ook te luisteren bij J. Ann Selzer, want zij voorspelt altijd de juiste uitslag. We verklappen haar voorspelling in De Ochtend en bij Terzake. Voor wie niet genoeg krijgt van de Amerikaanse voorverkiezingen is er een speciale editie van de podcast Björn in the USA. Onze Amerika-specialist publiceert ook een langere bijdrage over het proces van de voorverkiezingen op VRTNWS. Voor mensen die nog niet zo vertrouwd zijn met de Amerikaanse presidentsverkiezingen bevelen wij de uitlegvideo’s van Thomas De Graeve aan. Ook die vindt u op VRTNWS.be

Enkele belangrijke momenten

  • 3 februari: Eerste voorverkiezing Democraten in Iowa
  • 3 maart: Super Tuesday: voorverkiezingen Democraten in de meeste staten
  • 13-16 juli: Democratic National Convention: we weten wie de Democratische kandidaat is.
  • 24-27 augustus: Republican National Convention: we weten wie de Republikeinse kandidaat is.
  • 3 november: Nationale verkiezingen: we weten wie de volgende president van Amerika wordt.

Vernieuwde app

Vanaf maandag 3 februari kan iedereen gebruik maken van de vernieuwde app van VRT NWS. De app kreeg een grondige grafische opfrissing, om het lees- en kijkcomfort  te verhogen en nieuwsverhalen nog beter te ontsluiten. Nieuwsfeeds, audio en video blijven de stevige basisfundamenten.

De app is te downloaden via de iTunes app store voor iOS gebruikers of via de Google Play Store voor Android gebruikers.

https://apps.apple.com/be/app/vrt-nws/id952769219

https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vrt.mobile.android.deredactie&hl=nl

Volg "Amerika kiest" op VRTNWS.be, via de app, op Radio 1 en in de Journaals en de duidingsprogramma’s op Eén en Canvas.

Dossier: Informatie
maandag 03 februari 2020
03 februari 2020

Meer over Informatie

Wat doet de VRT om desinformatie te bestrijden?  

Wie bereikt de VRT met nieuws?

Hoe garandeert VRT NWS onpartijdige berichtgeving?

Hoe brengt VRT nieuws op maat?

Hoe brengt VRT coronanieuws op maat van jongeren?

Wat kan en mag op de VRT-nieuwsdienst?

Hoe komt Björn vanuit de USA op je scherm?

Wie zit er in het oortje van onze journaalankers?