VRT NWS zoekt testers voor gepersonaliseerd nieuwsaanbod

11 februari 2020 - Vind je ook dat er een overaanbod aan nieuws is en dat het soms moeilijk is om keuzes te maken? Met de app VRT MYNWS, biedt VRT NWS nieuws op maat aan. 

app MyNews

Met dit proeftraject test VRT NWS software die analyseert wat je leest, bekijkt of beluistert en op basis hiervan suggesties doet. Je krijgt dus een persoonlijke nieuwsfeed volledig gebaseerd op jouw interesses, naast de hoofdpunten en de meest recente artikels van de VRT NWS-redactie.

In het kader van een Europees onderzoeksproject van VRT Innovatie wil VRT NWS onderzoeken of mensen beter of slechter geïnformeerd worden wanneer ze gericht nieuws ontvangen. Met die insteek wil VRT NWS zoveel mogelijk Vlamingen bevragen over hun ervaring met nieuwsselectie op maat. De resultaten van dit experiment worden geïntegreerd in de technologie die VRT samen met internationale partners uit de tech- en mediawereld ontwikkelt. Na afloop van dit project is het de bedoeling om deze software ook op de markt te brengen voor andere mediaorganisaties

Netflix voor nieuws

De app registreert welke artikels, beeld- of audiofragmenten je aanklikt en maakt gebruik van artificiële intelligentie om soortgelijke berichten te selecteren voor jou. Klik je keer op keer op ‘binnenland’-artikels en politieke opiniestukken? Dan zal je suggesties in dezelfde trant ontvangen.

Een ander algoritme deelt mensen in groepen in op basis van wat ze lezen, beluisteren en bekijken. Je krijgt een digitaal profiel toegewezen dat bepaalde gelijkenissen vertoont met anderen. Als jij en persoon X zeven nieuwsberichten gemeenschappelijk hebben, is de kans groot dat de laatste twee artikels die persoon X las jou ook zullen interesseren. De combinatie van bovenstaande werkwijzen is vergelijkbaar met hoe Netflix en Spotify aanbevelingen doen. De meesten onder jullie maken reeds dagelijks gebruik van dergelijke filtersystemen.

Opdat lezers niet in een bubbel terechtkomen integreert VRT MYNWS nog een derde systeem dat willekeurige artikels voorstelt. Zo blijf je verrast en word je af en toe uit je lees-, kijk- en luistercomfortzone gehaald. Op die manier doorprikken we de zogenaamde filterbubbel.

Jouw mening telt

Wat is nu de meerwaarde van een app die ‘jouw’ nieuws brengt? We vermoeden dat gebruiksgemak een van de meest voor de hand liggende antwoorden zal zijn. Maar we horen het liefst uit jouw mond. Hoe meer tips die bijdragen tot de verdere ontwikkeling van deze software, hoe beter. Test je graag mee? Schrijf je in via de VRT Pilootzone.

Wil je ook meer weten over het Europese project CPN (Content Personalisation Network) waarbinnen deze testapplicatie kadert? Surf dan naar https://www.projectcpn.eu.

Dossier: Innovatie
dinsdag 11 februari 2020
11 februari 2020

Meer over Innovatie

MNM What’s NXT: een uniek belevingsevent rond innovatief West-Vlaanderen

Linde gaat voluit voor video

Silver Creator Award voor Ketnet

Hoe staat het met de digitalisering van radio in Vlaanderen?

De technici muziekopname: je ziet ze niet, maar hoort ze wel

Extra Time in een extra virtueel jasje

VRT pakt uit met innovatieve virtuele producties

Meer StuBru De Tijdloze op DAB+