Internationale vrouwendag bij de VRT

6 maart 2020 - Op zondag 8 maart is het internationale vrouwendag. De VRT heeft enkele gelegenheidsprogramma’s.

Loslippig met Elodie Ouedraogo

De internationale vrouwendag vindt zijn oorsprong in een vrouwenstaking op 8 maart 1908 tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in New York. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend.

De VRT heeft enkele gelegenheidsprogramma’s

Loslippig

Losliggig met Leen Dendievel en Kristel Verbeke

Kristel Verbeke maakte een nieuwe online reeks Loslippig voor Eén.

Kristel nodigt 5 vrouwen bij haar uit om hierover te praten. Elodie Ouedraogo, Jill Peeters, Eline De Munck, Leen Dendievel en Coely vertellen over hoe zij als vrouw in het leven staan, welke kleine en grote uitdagingen zij delen.

Kristel: “Loslippig betekent: dingen vertellen die je eigenlijk moet verzwijgen. Maar ik vind het net heel fijn dat ik met andere vrouwen kan delen hoe ik me voel. Het stelt me vaak op mijn gemak als ik hoor dat andere vrouwen ook twijfelen over hoe ze eruit zien. Dat ze het soms moeilijk hebben met wat  er van hen verwacht wordt en hoe ze hun grenzen stellen en bewaren.. Ik geloof in ‘sisterhood’! Er zijn voor elkaar, open communiceren en mekaar door dik en dun steunen. Daarom wou ik dit heel graag maken.”

Loslippig is op een.be en VRT NU te bekijken. 

Klara in vrouwenhanden

Op zondag 8 maart is Klara voor één dag in vrouwenhanden met uitsluitend muziek van vrouwelijke componisten, van de 9de eeuw tot nu.

Dit jaar focust Klara tijdens Internationale Vrouwendag uitsluitend op vrouwelijke ‘componisten’. En dat zijn er veel méér dan u vermoedt. Feit is dat hun componeertalent doorheen de geschiedenis vooral in de knop werd gesmoord, stil gehouden, genegeerd of minstens met een grote dosis wantrouwen werd aanzien. Een vrouw hoorde niet te schrijven, geen boeken en ook geen muziek. Dat was in vorige eeuwen althans de overtuiging van dominante mannen, meestal de vader of de echtgenoot.

Maar achter klooster- en kasteelmuren, in besloten huiskamers en later op rumoerige barricaden overleefde muziek uit vrouwenhanden.

Klara in vrouwenhanden zondag 8 maart van 11 tot 18 uur op Klara

Elisabeth Severino Fernandes te gast bij Touché

De grondlegger van slam poetry in België, zo wordt Elisabeth Severino Fernandes genoemd. Of korter: 'Miss Elli', haar podiumnaam. Slam poetry is voordrachtspoëzie op zijn scherpst, verwant aan hiphop en rap.

Negen jaar geleden richtte ze 'Mama's Open Mic' op. Een podium voor jong talent, dichters, zangers, hiphoppers, slam poets ... Vandaag is het een diverse community. Ze kreeg er onlangs een Ultima voor.

Touché met Elisabeth Severino Fernandes op zondag 8 maart van 11 tot 13 uur op Radio 1 

Meer vrouw op straat

Sofie Lemaire

Eerder deze week lanceerde Canvas de reeks “Meer vrouw op straat”

In de Canvas-reeks Meer vrouw op straat laat Sofie Lemaire ons kennismaken met bijzondere vrouwen uit onze recente en minder recente geschiedenis. Vrouwen wiens levensverhalen om een of andere reden tussen de plooien van de tijd verloren zijn gegaan. Zo wil Meer vrouw op straat vergeten vrouwen een gezicht geven, en hopelijk ook een eigen straat of plek in ‘hun’ stad of gemeente.  

Elke aflevering is een verslag van de campagne #meervrouwopstraat, die Sofie begin 2019 lanceerde in samenwerking met zeven grote steden. De reeks speelt zich dus ook elke aflevering af in een andere stad: Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Oostende, Mechelen en Brugge. De laatste aflevering geeft een stand van zaken en belicht ook vrouwen uit kleinere gemeenten en steden.

Meer vrouw op straat: vanaf dinsdag 3 maart om 21.20 u. op Canvas en canvas.be.

Meer details over de reeks.

Dossier: Diversiteit
vrijdag 06 maart 2020
06 maart 2020

Meer over Diversiteit

VRT NU viert een maand lang liefde in alle kleuren

Kijk nu met audiodescriptie

Vlieg mee over de regenboog met VRT

Duik in het leven van zeven vrouwelijke topsporters

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Het leven in kleur over racisme in Vlaanderen

Hoe maakt de VRT haar aanbod toegankelijk voor iedereen?

Bekijk fictiereeksen met je ogen dicht