VRT annuleert evenementen 

11 maart 2020 - (update 18 mei) Het directiecollege van de VRT heeft besloten om alle publieksevenementen waarbij veel mensen in een binnenruimte dicht op elkaar komen tot en met later te bepalen datum te annuleren. 

VRT Toren

Dat is een drastische maatregel, maar we nemen ze uit bezorgdheid om de gezondheid van de mensen. De VRT-directie volgt de situatie op de voet op en beslist in nauw overleg met de experts van de FOD Volksgezondheid.

Het gaat om de volgende evenementen:

 • UrbaNice Battle of talents (donderdag 12 maart in De Centrale in Gent)

 • De eregalerij (donderdag 19 maart in Kursaal Oostende. De feestelijke editie van 20 jaar Eregalerij zal doorgaan op donderdag 24 september in Kursaal Oostende. Tickets voor de oorspronkelijke datum (donderdag 19 maart) blijven gewoon geldig. Iedereen die een ticket kocht wordt gecontacteerd.

 • De smaaktestdag van De inspecteur (zaterdag 14 maart in Leuven)

 • Finale van De humorklas (woensdag 25 maart in De Werf in Aalst)

 • MNM Back to the 90's & 00's : edities van zaterdag 28 maart en van zaterdag 4 april worden geannuleerd.
 • Klarafestival van woensdag 12 tot en met zondag 29 maart,( meer informatie)
 • Walk the talk Het wandelevent Walk the talk, dat Eén samen met Kom op tegen kanker organiseerde op zaterdag 18 en zondag 19 april, wordt uitgesteld naar het najaar. Wie al een ticket heeft besteld, wordt via mail op de hoogte gehouden over de nieuwe plannen. 
 • De opnames van de tributeshow 30 jaar Samson & Gert – Er zit meer in een liedje dan je denkt zullen niet kunnen doorgaan op woensdag 1 april. In de volgende weken wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om deze verjaardag alsnog te kunnen vieren. 
 • De cast van #LikeMe stond te poppelen om in april en mei 12 keer in een uitverkochte Lotto Arena het beste van zichzelf te geven met #LikeMe in Concert. Door de maatregelen rond corona is er beslist de concerten op 4,5 april en 1,2 en 3 mei 2020 uit te stellen. Om de fans die zo hard uitkeken naar de concerten toch de mogelijkheid te geven dit uniek event mee te maken, is er gezocht naar een oplossing. De concerten zullen worden verplaatst naar volgend schooljaar, 5 en 6 september 2020, en verhuizen van 12 x Lotto Arena naar 4 x het Sportpaleis. Alle tickethouders zullen gecontacteerd worden per e-mail.  
  Om het gemis een beetje op te vangen, wordt #LikeMe in Concert 2019 aangeboden op Ketnet.be en in de Ketnet-app.
 • De maand van de filosofie voorzien in april, wordt verschoven naar juni. De voorziene programma's rond dit evenement verschuiven dus ook.
 • Het evenement Talks at firma van open VRT voorzien op 25 april wordt verschoven naar 10 oktober.
 • De Buitenspeeldag op 22/4 is afgelast. Gaat pas terug door in 2021.
 • De actie De pet op tegen kanker wordt uitgesteld naar het voorjaar 2021. 
 • Ketnet musical Knock-out:  De Knokkers waren er helemaal klaar voor, maar vanwege het coronavirus is er beslist om de Ketnet Musical-shows uit te stellen. Er is gekozen om de shows naar het voorjaar van 2021 te verschuiven. De tickethouders zullen hierover gecontacteerd worden per e-mail.
 • Geen Plage Préférée en Radio 2 Zomerhit aan zee deze zomer.

 

Geen festivals deze zomer

Alle massa-evenementen worden verboden tot 31 augustus. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad van 15 april beslist. Dat betekent dat er geen festivals zullen plaatsvinden deze zomer en bijgevolg dus ook de captaties hiervan.

Uitstel Olympische spelen

De premier van Japan en het Internationaal Olympisch Comité hebben een akkoord bereikt om de Olympische Spelen van komende zomer met maximaal een jaar uit te stellen door de coronapandemie. De spelen zullen in elk geval wel nog "Tokio 2020" heten. 

Uitstel Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesongfestival wordt uitgesteld. EBU,NPO, Avrotros en de stad Rotterdam bekijken de mogelijkheden om het Eurovisiesongfestival te organiseren in 2021.

Eurovisiesongfestival: show Eurovision: Europe shine a light

Om de artiesten van deze editie toch in de schijnwerpers te zetten, brengt de EBU op zaterdagavond 16 mei (de avond dat normaal gezien de finale van het Eurovisiesongfestival werd uitgezonden) de alternatieve show Eurovision: Europe shine a light. Deze show zal ook op Eén te zien zijn.

In deze show worden de 41 nummers van 2020 geëerd op een niet-competitieve manier. De show wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley and Jan Smit, die normaal gezien ook de halve finales en finale van het Eurovisiesongfestival zouden presenteren dit jaar. Op Eén verwelkomen we Peter Van De Veire in zijn vertrouwde rol als commentator. Meer info over het Eurovisie-aanbod op Eén en bij de VRT wordt later bekendgemaakt.

Uitstel Koningin Elisabethwedstrijd

Gezien de huidige toestand, zal de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2020 helaas niet op de geplande data kunnen plaatsvinden (van 4 tot 30 mei 2020). VRT voorziet wel een online alternatief. Meer info over de VRT-initiatieven rond KEW vind je via deze link.

Geen Strafste School in 2020

MNM en het team van De Strafste School 2020 hebben beslist om de wedstrijd voor dit jaar stop te zetten. Geen Strafste School dit jaar, maar MNM gaat uiteraard onverstoorbaar door, on air en online.

Geen EK Voetbal 2020 - geen wielerwedstrijden

De Belgische wielerbond heeft de periode zonder wielerwedstrijden verlengd: tot 30 april zijn alle wedstrijden in België verboden. 

Het EK Voetbal 2020 wordt verplaatst naar 2021.  De Ronde van Frankrijk wordt verplaatst naar eind augustus.

Sporza: DeRonde2020

De Ronde van Vlaanderen zal op een alternatieve manier plaatsvinden. Sporza en Flanders Classics organiseren de eerste virtuele editie ooit voor profwielrenners: DeRonde2020 - een koers vanuit hun kot.

In een gesloten rit voor enkel profrenners rijden 13 profs de laatste 32 kilometer van De Ronde virtueel tegen elkaar, thuis op de rollen: Thomas De Gendt, Remco Evenepoel, Wout van Aert, Jasper Stuyven, Oliver Naesen, Greg Van Avermaet, Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Alberto Bettiol, Tim Wellens, Mike Teunissen, Michael Matthews en Nicholas Roche. Natuurlijk met het professionele commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. DeRonde2020  op zondag 5 april op Eén vanaf 15.30 uur. 

Wat met rondleidingen en studiopubliek bij de VRT?

Uitzendingen met publiek (zoals Vandaag, De zevende dag,...)  verlopen sinds 13 maart zonder publiek.

Rondleidingen op de VRT worden vanaf donderdag 12 maart geannuleerd tot en met augustus. De VRT zal de betrokkenen contacteren.

Intern neemt de VRT ook extra maatregelen. Hierin volgen we het advies van de Nationale veiligheidsraad. Het directiecollege volgt de situatie op de voet op.

Dossier: Bedrijfsinformatie
maandag 18 mei 2020
18 mei 2020

Meer over Bedrijfsinformatie

Chloë van de Klantendienst: ‘De splitrok van Goedele Wachters staat niet in de Beheersovereenkomst’

Een nieuw seizoen van 'Kant, en klaar'!

Uniek portret van Wannes Van de Velde

Klara pakt uit met serie van Johan Op de Beeck over Leopold II

Kathy Lindekens duikt in de wereld van twintigers

5 jaar na aanslagen praat Peter met Eva Daeleman

Puur Hypothetisch

Wat is een podcast? Met de 12 favorieten van Frank Deboosere