Coronacrisis: VRT brengt extra programma-aanbod voor onderwijs

13 maart 2020 — (update 27 april) Nu de scholen door de coronamaatregelen na de paasvakantie nog niet opnieuw opengaan, zet de VRT verdere stappen om educatieve programma's vanaf maandag 20 april te blijven aanbieden.

Klaslokaal © VRT - 2018

Nieuw aanbod na de paasvakantie

Dit educatief aanbod dient om leerlingen en leerkrachten te ondersteunen, en gaat van programma's voor peuters en kleuters over lagere en middelbare school, tot hogescholen en universiteiten. De VRT wil zo een aanvulling bieden op de pre-teaching lessen die de scholen de komende weken aan hun leerlingen geven.

Eén

Ook de komen twee weken (27 april tot 8 mei) zullen er educatieve programma's te zien zijn op Eén. Een overzicht: 

Ketnet Junior:

8:30 Tik Tak (perceptuele ontwikkeling) (5’)

8:35 Boris & Binti (taalontwikkeling) (5’)

8:40 Biba & Loeba (motorische ontwikkeling) (7’)

8:47 De wereld rond met Kaatje (wereldoriëntatie) (12’)

Ketnet:

8:59 Wereldbeesten (dieren en wereldoriëntatie) (12’)

9:11 De pretshow (geschiedenis)  22’)

9:33 Generatie K (moreel kompas) (11’)

9:44 Mijn superheld (rond beroepen) (12’)

Één:

10:00  Ten oorlog R1 (laatste afl) + De helden van Arnout (8 afl)

10:45 R2 Op één (7 afl) + 2 afleveringen Animalitis

11:30 Klaar

11:35 Universiteit van Vlaanderen 

op 8 mei: 10u00-12u00 de drie afleveringen van De bevrijding van Vlaanderen, dus geen Op één, Klaar en Universiteit van Vlaanderen die dag.

Ketnet

Ketnet brengt zowel online op Ketnet.be als lineair op Ketnet een aanbod van educatieve programma's waarmee leerkrachten en leerlingen aan de slag kunnen gaan.

Op Ketnet kunnen kinderen van 10.00 tot 15.00 uur terecht voor educatieve programma’s die zich richten op verschillende leerdoelen, zoals bijvoorbeeld Goed Gezien! (wereldoriëntatie), Superbrein (STEM) en Lucas enzo (Frans).

Een volledig overzicht van het educatief aanbod van Ketnet is terug te vinden op Ketnet.be

Ook Karrewiet blijft het nieuws op de voet volgen, zowel via Ketnet.be als dagelijks op Ketnet om 17.50 uur. Alle informatie over het coronavirus op kindermaat is terug te vinden op een handige overzichtspagina.

Daarnaast blijft Ketnet de komende weken nog steeds #kotnet. De Ketnet-wrappers blijven binnen in hun 'kot' en proberen er samen met de Ketnetters thuis het beste van te maken. Onder de overkoepelende wegwijzer #kotnet blijven de wrappers in verbinding met de kinderen thuis. Ze zorgen elke dag voor leuke filmpjes vanuit hun eigen kot, er komen quizjes, challenges, ochtendgymnastiek, interactieve uitdagingen… en ze kijken mee naar alle extra educatieve content die Ketnet aanbiedt. Zo verspreidt ook Ketnet de boodschap van verbondenheid, solidariteit en connectiviteit.

Ketnet Junior wil er ook nu blijven zijn voor de allerkleinsten. Daarom werd er beslist om het lineair aanbod uit te breiden. Ketnet Junior is doorheen de dag te bekijken op de verschillende zenders van de VRT.

 • Van 06.00 tot 07.30 uur op het kanaal van Ketnet

 • Van 08.30 tot 09.00 uur op het kanaal van Eén

 • Van 10.00 tot 18.45 uur op het kanaal van Canvas

 • Digitaal is Ketnet Junior een hele dag te bekijken via KetnetJunior.be en via de Ketnet Junior-app

Het aanbod lineair en digitaal bevat programma’s die heel wat vaardigheden van de kleuters en peuters stimuleren, zoals Boris en Binti (taalverwerving), Rintje (sociaal-emotionele vaardigheden), Dimitri (sociale vaardigheden en diversiteit), Ridder Muis (doorbreekt genderstereotypering) ...

Canvas

Na de paasvakantie zal Canvas.be het educatief aanbod aanvullen met de volgende reeksen:

In Wanderlust ontmoet de Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska nationale en internationale persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergronden. Alicja praat met filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers, en laat zich door hen inspireren.

In Wetenschap redt de wereld gaat Jeroen Buyse op zoek naar topwetenschappers die oplossingen aanbieden voor de grote problemen waar we allemaal mee kampen: stress en criminaliteit, files en de opwarming van de aarde, en zelfs een onontkoombaar maar toch best vervelend fenomeen als… doodgaan.

België scherpgesteld is een documentairereeks over de manier waarop onze fotografen na 1945 gekeken hebben naar hun en ons land en zijn bewoners. In vijf thematische films van 52 minuten worden tientallen Belgische topfotografen op hun beurt geportretteerd, elk met hun persoonlijke verhaal, hun drijfveren en emoties. Van Paul Van den Abeele en Odette Dereze, over Herman Selleslags en Herman Van den Boom tot Carl De Keyzer en Stephan Vanfleteren.

Doorlopend aanbod

Extra aanbod via het Archief voor Onderwijs

Op de website Archief voor Onderwijs van Meemoo vinden leerkrachten extra audiovisueel materiaal van VRT. Het lesmateriaal werd geselecteerd door en voor leerkrachten. Ook leerlingen zullen tijdelijk de kans krijgen dit archief te gebruiken om thuis in opdracht van de leerkracht dit beeldmateriaal te bekijken.

Bij het archiefmateriaal van VRT voorziet Het Archief voor Onderwijs ook verrijkende content: collecties met aanvullende audio- en videofragmenten, om de actualiteit nog verder uit met de leerlingen. 

VRT NU

Ook het streamingplatform VRT NU voorziet een extra educatief aanbod. 

Klik hier voor meer details over het geplande aanbod 

Universiteit van Vlaanderen

De colleges van de Universiteit van Vlaanderen - het samenwerkingsverband tussen de 5 Vlaamse Universiteiten, Knack en VRT/Radio1 - zijn te bekijken via VRT NU/Radio1. Daarnaast maakt de Universiteit ook een Quarantainequiz. Om de opgedane kennis te toetsen.

Naar aanleiding van de coronacrisis is er nu ook de reeks "Wat zegt de wetenschap"

Klara: Klassiek in uw kot

Vanuit zijn muziekkamer thuis vertelt Sander De Keere over klassieke muziekstukken die voor gezelschap kunnen zorgen. Ideaal lesmateriaal voor leerlingen en voor wie zin heeft om van thuis uit iets bij te leren over klassieke muziek! Dat is KLASSIEK IN UW KOT! 

Aflevering 1: het tweede pianoconcerto van Frédéric Chopin.

De gebruikte concertopname van AVRO kan je hier integraal bekijken op YouTube: https://youtu.be/okSpoz6ZUOU

Sporza@school

Ook Sporza wil in deze periode de leerkrachten en leerlingen graag iets bijbrengen. In Sporza@School kunnen zij de komende dagen alles ontdekken over de Olympische Spelen.

Samenwerking Studio Brussel en MNM

Het zijn onzekere tijden, en jongeren zitten met veel vragen. Ook over seks en corona. Flo Windey van Studio Brussel, die de YouTube-reeks Flowjob presenteert, en Lotte Vanwezemael, huisseksuoloog van MNM, deden daarom een oproep  bij die jongeren om te laten weten met welke vragen ze zitten. Die vragen beantwoorden ze in een video die de twee netten samen maakten en deelden op sociale media. De antwoorden werden opgesteld in samenspraak met virologen van Sensoa en de FOD Volksgezondheid.

Test je taal vanuit je kot: oefendictees

Kan jij foutloos schrijven? Test je kennis van de Nederlandse spelling en grammatica. VRT-taal werkte samen met enkele BV's om dictees te maken rond hun specifieke kennis: https://vrttaal.net/dictee/

KLAAR

KLAAR is het onderwijsformat van VRT NWS voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Elke week biedt KLAAR enkele video’s aan die de actualiteit duiden of dieper ingaan op de leefwereld van jongeren. Aan bepaalde items worden tijdelijk ook een reeks interactieve oefeningen gekoppeld, zodat leerkrachten kant-en-klare opdrachten ter beschikking hebben die ze kunnen delen met hun leerlingen.

Deze tijdelijke uitbreiding is het resultaat van een test die werd uitgevoerd voor de paasvakantie, samen met Het Archief voor Onderwijs van meemoo en BookWidgets, dat het platform aanbiedt voor deze interactieve oefeningen. Dit gebeurde onder de vleugels van VRT Sandbox, die samenwerking en uitwisseling van kennis ondersteunt tussen VRT en startups in tijdelijke projecten. Uit die test blijkt dat heel wat leerkrachten deze formule kunnen smaken. 

Meer info vind je terug via deze link.

Audio

En voor wie nog meer nood heeft aan verdieping, brengen we graag het uitgebreide aanbod van VRT-podcasts in herinnering.

https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/extra-aanbod/podcasts/

Educatieve programma’s voor de paasvakantie

13 maart 2020 -De VRT past het programma-aanbod aan na overleg met Vlaams minister van Media Benjamin Dalle en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Het opschorten van de lessen hoeft geen verloren periode te zijn.  

De VRT biedt leerkrachten en leerlingen een aantrekkelijk, educatief alternatief aan via haar televisie- en radiokanalen, via online en via het streamingplatform VRT NU. Ook voor ouderen komen er herhalingen van iconische televisiereeksen.

Door de coronacrisis zien de dagen van vele Vlaamse kinderen, jongeren en ouderen er de komende weken helemaal anders uit. Kinderen en jongeren blijven ofwel thuis, of ze worden opgevangen op school. Daarom brengt de VRT een extra educatief programma-aanbod op Eén, Canvas, Ketnet en VRT NU. Ook voor de samenwerking met het Archief voor Onderwijs zal extra aanbod ontsloten worden.

Ouderen krijgen de komende weken minder bezoek, omdat rechtstreeks contact met jongere generaties wordt afgeraden. Daarom zal Eén in de namiddag iconische, nostalgische tv-reeksen uitzenden, speciaal op vraag van senioren.

 

Laat ons de komende weken vooral solidair zijn met elkaar, ook de openbare omroep kan ons daarbij helpen.” 

Minister van Media Benjamin Dalle

Minister Benjamin Dalle: “In deze tijd van crisis zal de publieke omroep meer dan ooit haar verbindende en informatieve rol opnemen. Het is bijzonder positief dat de VRT er ook nu voor iedereen is en de bevolking mee zal helpen om deze moeilijke periode te overbruggen. Dit met een specifiek aanbod van programma’s en initiatieven gericht op diverse groepen zoals kinderen, jongeren en ouderen. Deze crisis kunnen we alleen samen overwinnen. De kijkers zullen kunnen rekenen op een aantrekkelijk aanbod op televisie en online. Laat ons de komende weken vooral solidair zijn met elkaar, ook de openbare omroep kan ons daarbij helpen. ” 

 

Het is natuurlijk niet zoals een echte les in een echte klas met een echte leerkracht, maar de VRT neemt hiermee zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ten volle op."

Minister van Onderwijs Ben Weyts

Minister Ben Weyts: “Met vereende krachten kunnen we ervoor zorgen dat de komende weken geen helemaal verloren weken zijn. Noch voor de kinderen die opgevangen worden op school, noch voor de kinderen die thuisblijven. We laten de leerlingen niet los en willen ze blijven prikkelen met interessante informatie. Het is natuurlijk niet zoals een echte les in een echte klas met een echte leerkracht, maar de VRT neemt hiermee zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ten volle op."

Eén

Op Eén komt er in de weekdagen tussen 8u30 en 12u een programmatie met extra educatieve waarde voor schoolgaande kinderen en jongeren, of ze nu thuis zitten of op school.

Het educatief blok op Eén wordt aangepast met educatieve content van Ketnet Junior tussen 8.30 en 9.00 uur. Hiermee biedt één een educatief aanbod voor de allerkleinsten. De verschillende programma's stimuleren specifieke vaardigheden van peuters en kleuters.

 • 8.30 uur: Tik Tak (perceptie en beweging: vorm, kleur, muziek) voor kinderen van 1 tot 3 jaar

 • 8.35 uur: Kaatje Kameraadjes (wereldoriëntatie: dagdagelijkse gewoonten) voor kinderen van 2 tot 5 jaar

 • 8.40 uur: Bieba & Loeba (motorische vaardigheden) voor kinderen van 3 tot 6 jaar

 • 8.50 uur: Yetili vertelt (leesvaardigheid) voor kinderen van 4-7 jaar

Van 10.00 uur tot 12 uur zijn er programma’s voor jongeren: het gaat bijvoorbeeld om herhalingen van De klas (met Danira Boukhriss over liefde, met Tom Waes over geld, met Lieven Scheire over genetica,…), gevolgd door een aflevering van KLAAR.  Ook een selectie van de colleges van de Universiteit van Vlaanderen zullen uitgezonden worden op Eén.

Details over de uitzendingen zijn te vinden in de programmagids van Eén

Ketnet Junior wil er ook nu zijn voor de allerkleinsten en daarom werd er beslist om het lineair aanbod uit te breiden. Ketnet Junior is vanaf donderdag te vinden doorheen de dag op de verschillende zenders van VRT.

 • Van 6 tot 7.30 uur op het kanaal van Ketnet

 • Van 8.30 tot 9.00 uur op het kanaal van Eén

 • Van 10 tot 18.45 uur op het kanaal van Canvas

 • Digitaal is Ketnet Junior een hele dag te bekijken via KetnetJunior.be en via de Ketnet Junior-app

Het aanbod lineair en digitaal bevat programma’s die heel wat vaardigheden van de kleuters en peuters stimuleren bijvoorbeeld Boris en Binti (taalverwerving), Ridder Muis (doorbreekt genderstereotypering),...

Ketnet

Ketnet brengt online een aanbod van educatieve programma's waarmee leerkrachten en leerlingen aan de slag kunnen gaan. Het aanbod wordt dagelijks uitgebreid met programma's die zich richten op verschillende leerdoelen, zoals bijvoorbeeld De Geonauten (wereldoriëntatie), Zooks (milieu) en Lucas enzo (Frans). Een volledig overzicht van het educatief aanbod van Ketnet is terug te vinden op Ketnet.be. 

Ook Karrewiet blijft het nieuws op de voet volgen, zowel via Ketnet.be als dagelijks op Ketnet om 17.50 uur. Alle informatie over het Coronavirus op kindermaat is terug te vinden op een handige overzichtspagina.

Daarnaast verandert Ketnet de komende weken in #kotnet.

Educatieve programma's na de paasvakantie

Eén

Op Eén wordt het educatieve aanbod van voor de paasvakantie verdergezet, voor alle leeftijden. Elke ochtend is er van maandag tot en met vrijdag aanbod van Ketnet Junior voor de allerkleinsten. De verschillende programma's stimuleren specifieke vaardigheden van peuters en kleuters.

 • 8.30 uur: Tik Tak (perceptie en beweging: vorm, kleur, muziek) voor kinderen van 1 tot 3 jaar

 • 8.35 uur: Boris & Binti (taalontwikkeling) voor kinderen van 1 tot 3 jaar

 • 8.40 uur: Biba & Loeba (motorische vaardigheden) voor kinderen van 3 tot 6 jaar

 • 8.47 uur: De wereld rond met Kaatje (wereldoriëntatie) voor kinderen van 4 tot 7 jaar

Nadien biedt Eén educatieve programma's van Ketnet aan voor kinderen in de lagere school:

 • 8.59 uur: Wereldbeesten (dieren en wereldoriëntatie)

 • 9.11 uur: De pretshow (geschiedenis)  

 • 9.33 uur: Generatie K (moreel kompas)

 • 9.44 uur: Mijn superheld (rond beroepen)

Eén blijft ook zorgen voor aanbod voor jongeren uit het secundair onderwijs en ouder:

 • 10.00 uur: De klas (op maandag 20/4); nadien Ten oorlog (seizoen 1) met Arnout Hauben

 • 10.45 uur: Op één met Kobe Ilsen

 • 11.30 uur: Klaar

 • 11.35 uur: Universiteit van Vlaanderen, met onder andere de onderwerpen 'Lopen we binnenkort rond met een computer in onze hersenen?', 'Waarom is een meter een meter?' en 'Bestaat er een medicijn tegen verdriet?'

Meer concrete info over programmaschema's

De meest recente informatie over het aanbod van de VRT-merken vindt u op hun websites.

Een

Ketnet

Alle TV-netten

Radio 1

Radio 2

Klara

Studio Brussel

MNM

Dossier: Educatie
maandag 27 april 2020
27 april 2020

Meer over Bedrijfsinformatie

90 jaar publieke omroep: uitsprakenquiz

Chloë van de Klantendienst: ‘Radio 1, draai eens iets anders van Bart Peeters’

VRT-aanbod voor Vlamingen in buitenland vanaf 1 juli volledig digitaal

Hoe kan je de VRT in het buitenland volgen?

"We planten een MNM-bos met 2500 bomen"

"Beknotten van de vrijheid is het ergste dat er is."

Planten MNM-luisteraars 2500 bomen?

Wat betekent de VRT voor de economie?