Coronacrisis: VRT brengt extra programma-aanbod voor onderwijs en ouderen

13 maart 2020 — (update 25 maart) De VRT past het programma-aanbod aan na overleg met Vlaams minister van Media Benjamin Dalle en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Het opschorten van de lessen tot eind maart hoeft geen verloren periode te zijn.  

Klaslokaal © VRT - 2018

De VRT biedt leerkrachten en leerlingen een aantrekkelijk, educatief alternatief aan via haar televisie- en radiokanalen, via online en via het streamingplatform VRT NU. Ook voor ouderen komen er herhalingen van iconische televisiereeksen.

Door de coronacrisis zien de dagen van vele Vlaamse kinderen, jongeren en ouderen er de komende weken helemaal anders uit. Kinderen en jongeren blijven ofwel thuis, of ze worden opgevangen op school. Daarom brengt de VRT een extra educatief programma-aanbod op Eén, Canvas, Ketnet en VRT NU. Ook voor de samenwerking met het Archief voor Onderwijs zal extra aanbod ontsloten worden.

Ouderen krijgen de komende weken minder bezoek, omdat rechtstreeks contact met jongere generaties wordt afgeraden. Daarom zal Eén in de namiddag iconische, nostalgische tv-reeksen uitzenden, speciaal op vraag van senioren.

 

Laat ons de komende weken vooral solidair zijn met elkaar, ook de openbare omroep kan ons daarbij helpen.” 

Minister van Media Benjamin Dalle

Minister Benjamin Dalle: “In deze tijd van crisis zal de publieke omroep meer dan ooit haar verbindende en informatieve rol opnemen. Het is bijzonder positief dat de VRT er ook nu voor iedereen is en de bevolking mee zal helpen om deze moeilijke periode te overbruggen. Dit met een specifiek aanbod van programma’s en initiatieven gericht op diverse groepen zoals kinderen, jongeren en ouderen. Deze crisis kunnen we alleen samen overwinnen. De kijkers zullen kunnen rekenen op een aantrekkelijk aanbod op televisie en online. Laat ons de komende weken vooral solidair zijn met elkaar, ook de openbare omroep kan ons daarbij helpen. ” 

 

Het is natuurlijk niet zoals een echte les in een echte klas met een echte leerkracht, maar de VRT neemt hiermee zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ten volle op."

Minister van Onderwijs Ben Weyts

Minister Ben Weyts: “Met vereende krachten kunnen we ervoor zorgen dat de komende weken geen helemaal verloren weken zijn. Noch voor de kinderen die opgevangen worden op school, noch voor de kinderen die thuisblijven. We laten de leerlingen niet los en willen ze blijven prikkelen met interessante informatie. Het is natuurlijk niet zoals een echte les in een echte klas met een echte leerkracht, maar de VRT neemt hiermee zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ten volle op."

Extra educatieve programma’s

Eén

Op Eén komt er in de weekdagen tussen 8u30 en 12u een programmatie met extra educatieve waarde voor schoolgaande kinderen en jongeren, of ze nu thuis zitten of op school.

Het educatief blok op Eén wordt aangepast met educatieve content van Ketnet Junior tussen 8.30 en 9.00 uur. Hiermee biedt één een educatief aanbod voor de allerkleinsten. De verschillende programma's stimuleren specifieke vaardigheden van peuters en kleuters.

  • 8.30 uur: Tik Tak (perceptie en beweging: vorm, kleur, muziek) voor kinderen van 1 tot 3 jaar

  • 8.35 uur: Kaatje Kameraadjes (wereldoriëntatie: dagdagelijkse gewoonten) voor kinderen van 2 tot 5 jaar

  • 8.40 uur: Bieba & Loeba (motorische vaardigheden) voor kinderen van 3 tot 6 jaar

  • 8.50 uur: Yetili vertelt (leesvaardigheid) voor kinderen van 4-7 jaar

Van 10.00 uur tot 12 uur zijn er programma’s voor jongeren: het gaat bijvoorbeeld om herhalingen van De klas (met Danira Boukhriss over liefde, met Tom Waes over geld, met Lieven Scheire over genetica,…), gevolgd door een aflevering van KLAAR.  Ook een selectie van de colleges van de Universiteit van Vlaanderen zullen uitgezonden worden op Eén.

Details over de uitzendingen zijn te vinden in de programmagids van Eén

VRT NU

Ook het streamingplatform VRT NU voorziet een extra educatief aanbod vanaf maandag 16 maart. 

Klik hier voor meer details over het geplande aanbod 

Sporza@school

Ook Sporza wil in deze periode de leerkrachten en leerlingen graag iets bijbrengen. In Sporza@School kunnen zij de komende dagen alles ontdekken over de Olympische Spelen.

Ketnet

Ketnet Junior wil er ook nu zijn voor de allerkleinsten en daarom werd er beslist om het lineair aanbod uit te breiden. Ketnet Junior is vanaf donderdag te vinden doorheen de dag op de verschillende zenders van VRT.

  • Van 6 tot 7.30 uur op het kanaal van Ketnet

  • Van 8.30 tot 9.00 uur op het kanaal van Eén

  • Van 10 tot 18.45 uur op het kanaal van Canvas

  • Digitaal is Ketnet Junior een hele dag te bekijken via KetnetJunior.be en via de Ketnet Junior-app

Het aanbod lineair en digitaal bevat programma’s die heel wat vaardigheden van de kleuters en peuters stimuleren bijvoorbeeld Boris en Binti (taalverwerving), Ridder Muis (doorbreekt genderstereotypering),...

Ketnet brengt online een aanbod van educatieve programma's waarmee leerkrachten en leerlingen aan de slag kunnen gaan. Het aanbod wordt dagelijks uitgebreid met programma's die zich richten op verschillende leerdoelen, zoals bijvoorbeeld De Geonauten (wereldoriëntatie), Zooks (milieu) en Lucas enzo (Frans). Een volledig overzicht van het educatief aanbod van Ketnet is terug te vinden op Ketnet.be. 

Ook Karrewiet blijft het nieuws op de voet volgen, zowel via Ketnet.be als dagelijks op Ketnet om 17.50 uur. Alle informatie over het Coronavirus op kindermaat is terug te vinden op een handige overzichtspagina.

Daarnaast verandert Ketnet de komende weken in #kotnet.

Samenwerking Studio Brussel en MNM

Het zijn onzekere tijden, en jongeren zitten met veel vragen. Ook over seks en corona. Flo Windey van Studio Brussel, die de YouTube-reeks Flowjob presenteert, en Lotte Vanwezemael, huisseksuoloog van MNM, deden daarom een oproep  bij die jongeren om te laten weten met welke vragen ze zitten. Die vragen beantwoorden ze in een video die de twee netten samen maakten en deelden op sociale media. De antwoorden werden opgesteld in samenspraak met virologen van Sensoa en de FOD Volksgezondheid.

Klara: Klassiek in uw kot

Vanuit zijn muziekkamer thuis vertelt Sander De Keere over klassieke muziekstukken die voor gezelschap kunnen zorgen. Ideaal lesmateriaal voor leerlingen en voor wie zin heeft om van thuis uit iets bij te leren over klassieke muziek! Dat is KLASSIEK IN UW KOT! 

Aflevering 1: het tweede pianoconcerto van Frédéric Chopin.

De gebruikte concertopname van AVRO kan je hier integraal bekijken op YouTube: https://youtu.be/okSpoz6ZUOU

Universiteit van Vlaanderen

De colleges van de Universiteit van Vlaanderen - het samenwerkingsverband tussen de 5 Vlaamse Universiteiten, Knack en VRT/Radio1 - zijn te bekijken via VRT NU/Radio1. Daarnaast maakt de Universiteit ook een Quarantainequiz. Om de opgedane kennis te toetsen.

Extra nostalgische programma’s

Uit het rijke VRT-archief wordt een selectie gemaakt van de meest gesmaakte, iconische televisiereeksen. Deze worden op Eén uitgezonden in de namiddag, naast de reguliere namiddagprogrammatie.

Details over de uitzendingen zijn te vinden in de programmagids van Eén

Extra aanbod via het Archief voor Onderwijs

Op de website Archief voor Onderwijs van meemoo vinden leerkrachten extra audiovisueel materiaal van VRT. Het lesmateriaal werd geselecteerd door en voor leerkrachten. Ook leerlingen zullen tijdelijk de kans krijgen dit archief te gebruiken om thuis in opdracht van de leerkracht dit beeldmateriaal te bekijken.

Bij het archiefmateriaal van VRT voorziet Het Archief voor Onderwijs ook verrijkende content: collecties met aanvullende audio- en videofragmenten, om de actualiteit nog verder uit met de leerlingen. 

Videoboodschappen via Eén

Daarnaast start Eén nog een campagne vanuit het idee “Net nu we elkaar hard nodig hebben, moeten veel mensen elkaar missen. Maak daarom een videoboodschap via Een.be.
Eén zendt zoveel mogelijk boodschappen uit op tv, rond 17 uur. 

Audio

En voor wie nog meer nood heeft aan verdieping, brengen we graag het uitgebreide aanbod van VRT-podcasts in herinnering.

https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/extra-aanbod/podcasts/

Meer concrete info over programmaschema's

De meest recente informatie over het aanbod van de VRT-merken vindt u op hun websites.

Een

Ketnet

Alle TV-netten

Radio 1

Radio 2

Klara

Studio Brussel

MNM

Dossier: Bedrijfsinformatie
woensdag 25 maart 2020
25 maart 2020

Meer over Bedrijfsinformatie

Aangepaste programmering door coronapandemie

Een Tik Tak-applaus voor de zorgverleners

Radio 2 steekt helden van de dag hart onder de riem

Overzicht van het extra VRT-aanbod over corona

VRT-zenders zetten zich in om bewegen aan te moedigen

Virtuele Ronde van Vlaanderen was kijkcijfersucces

Radio 2 steunt Vlaamse humoristen met 'Humor in uw kot'

Het leven zoals het is: Radio 2 op de (thuis)werkvloer