Meer dan ooit: actie #steunkousen

17 maart 2020 - Eén organiseert ook dit jaar actie #steunkousen met Down the road op 21 maart en lanceert op VRT NU openhartige portretten van de ouders uit Down the road: 'Hun verhaal over Down'

cast van Down the road

Op zaterdag 21 maart is het weer Wereld Downsyndroomdag. Na het overweldigende succes van de actie #steunkousen vorig jaar roept Eén weer alle Vlamingen op om op 21 maart twee verschillende sokken aan te doen. Die twee sokken zijn het symbool van de Wereld Downsyndroomdag en tonen dat anders zijn dik oké is.

Daarnaast lanceert Eén vandaag via VRT NU een online interviewreeks met enkele ouders van Down the road-reisgenoten. In vijf afleveringen 'Hun verhaal over Down’ delen ze hun ervaringen over het leven met een kind met Down, de mooie maar ook de moeilijke momenten.

#steunkousen: draag twee verschillende sokken op 21 maart

Eén en de reisgenoten van Down the road roepen alle Vlamingen op om op 21 maart - Wereld Downsyndroomdag - een foto van hun twee verschillende kousen te delen via sociale media met de hashtag #steunkousen, om duidelijk te maken dat anders zijn heel normaal is.

Down the road heeft vele ogen geopend in Vlaanderen. Mijn reisgenoten hebben mensen laten inzien dat 'anders zijn’ heel normaal is. Reden genoeg om ze even in de bloemetjes te zetten op deze bijzondere dag!"

Dieter Coppens

Hun verhaal over Down

Daarnaast is via Eén op VRT NU een bijzondere online reeks te bekijken met enkele ouders van Down the road-reisgenoten. In 'Hun verhaal over Down’ delen ze hun ervaringen over het leven met een kind met Down, en hebben ze het onder andere over de geboorte van hun zoon of dochter, de opvoeding, hoe ze met de liefde omgaan, en hoe ze naar de toekomst kijken. Deze ouders vertellen openhartig over de mooie, maar ook de minder makkelijke momenten:

  • Kathleen en Gert, ouders van Maud (seizoen 2): "In zekere zin is het grootste probleem dat je tegenkomt niet het krijgen van een kind met het syndroom van Down. Maar wel hoe de omgeving erop reageert, dat is een veel groter probleem."

  • Chris, mama van Yens (seizoen 2): "De handleiding krijg je er helaas niet bij wanneer hij geboren wordt."

  • Christel en Leo, ouders van Lore (seizoen 1): "Je moet leren loslaten, zegt ze. Dat is weer een nieuwe stap in haar ouder worden."

  • Suzie en Geert, ouders van Jaimie (seizoen 3): "Voor geen goud ter wereld zouden we hem nog willen missen. "

Bekijk de reeks 'Hun verhaal over Down' nu via Eén op VRT NU.

Dossier: Gemeenschapsvorming
dinsdag 17 maart 2020
17 maart 2020

Meer over Gemeenschapsvorming

MNM zet alles op alles voor Vlaamse studenten

De Warmste Week start nieuw solidariteitsverhaal

Helden brengen buurten samen

De stoel komt naar de kijkers toe

Deze zomer viert Karl Vannieuwkerke het leven met nieuwe talkshow Vive la vie!

Vrijdag 8 mei is V-day: Eén zendt herdenkingsconcert met Selah Sue uit

Beleef een hele week het Eurovisiesongfestival bij de VRT

Tom Waes brengt de wereld naar Vlaamse huiskamer met twee speciale edities Reizen Waes