Extra nostalgisch aanbod

25 maart 2020 - (update 22 mei) In deze coronatijden hebben mensen meer dan ooit tijd die ze “in hun kot” aangenaam willen doorbrengen. Daarom biedt de VRT naast het educatief aanbod, het ketnetaanbod, ook radio en televisie aan die inspeelt op ons nostalgisch verlangen. Radio en televisie van in de tijd toen we elkaar nog mochten aanraken.

Kapitein Zeppos VRT

Dankzij het omvangrijke VRT-archief kunnen we u radio en televisie aanbieden uit de voorbije 65 jaar:

Aanbod Eén

Aanbod Radio 1

Aanbod Studio Brussel

Aanbod VRT NU

Eén

Uit het rijke VRT-archief wordt een selectie gemaakt van de meest gesmaakte, iconische televisiereeksen. Deze worden op Eén uitgezonden in de namiddag, naast de reguliere namiddagprogrammatie.

Schipper naast Mathilde

Ook na de paasvakantie blijft  het nostalgische aanbod doorlopen.

Zo is er op weekdagen op Eén De collega'sKapitein Zeppos, en vanaf 28 april 't Pleintje te zien.

Daarnaast zendt Eén elke maandag, dinsdag en vrijdag een aflevering uit een vorig seizoen van Het goeie leven met Wim Lybaert uit (rond 15.15 uur).

In het weekend is er dan weer Schipper naast Mathilde en vanaf 2 mei Wij, heren van Zichem te zien.

En van 1 tot en met 4 mei organiseert Eén een speciale vierdaagse filmnamiddag, met elke dag een film uit de oude doos (rond 15.00 uur):

  • 1 mei: Top hat (1935) met Fred Astaire en Ginger Rogers

  • 2 mei: Shall we dance (1937) met Fred Astaire en Ginger Rogers

  • 3 mei: The gay divorcee (1934) met Fred Astaire en Ginger Rogers

  • 4 mei: Bringing up Baby (1938) met Katharine Hepburn en Cary Grant

In Sporza retro worden oude wielerkoersen heruitgezonden. Op de Sporza-website kunnen kijkers mee kiezen welke koers ze willen terugzien: https://sporza.be/nl/tag/sporza-retro/

Details over de uitzendingen zijn te vinden in de programmagids van Eén

Nieuw programma met Steven Van Herreweghe, exclusief online

In Echt iets voor u nodigt Steven Van Herreweghe telkens een bekende gast uit voor een gesprek via videocall. Als leidraad voor dat gesprek selecteert Steven een aantal fragmenten uit het rijke VRT-archief, waarvan hij vermoedt dat ze echt iets voor die gast zijn. Samen duiken ze zo in een grappige, verrassende of ontroerende nostalgietrip. De eerste gasten die aan bod komen zijn Dieter Coppens en Siska Schoeters.

Op vrijdagavond gaat Steven ook live voor Echt iets voor u: videoparty. Dan nodigt hij, opnieuw via videocall, drie bekende gasten uit om samen te kijken naar een volledige aflevering van een legendarisch programma uit het VRT-archief. Welk programma dat is, is zowel voor de gasten als de kijkers een verrassing. In de eerste Echt iets voor u: videoparty ontvangt Steven Nora Gharib, Sven de Leijer en Aster Nzeyimana.

Beide programma’s worden volledig vanop afstand opgenomen en uitgezonden: Steven en zijn gasten zitten elk op hun eigen plek; ook de regie en eindredactie gebeuren van thuis uit.

Echt iets voor u kan je bekijken op de online kanalen van Eén:

  • Echt iets voor u: vanaf maandag 20/04 op VRTNU (vrtnu.be of de vrtnu app)
  • Echt iets voor u: videoparty: vanaf vrijdag 17/04 elke vrijdagavond om 21.00 uur live op de Facebookpagina van Eén, daarna te herbekijken op VRTNU (vrtnu.be of de vrtnu app)

Radio 1

De terugkeer van Cas Goossens uit het Leugenpaleis

Na de passage van het Coronapaleis in Nieuwe feiten kreeg Radio 1 een vloedgolf van nostalgische smeekbeden in de inbox en app, op Instagram, Twitter en Facebook. En dus besloot de zender samen met Hugo en Bart om nog even door te gaan. Tot aan de paasvakantie elke dinsdag en vrijdag een Cronakroniek in Nieuwe feiten!

Bart en Hugo in het Peulengaleis

Studio Brussel

Podcast Rendez-vous

Studio Brussel lanceert Rendez-vous, een nostalgische podcastreeks met integrale afleveringen uit het rijke radioverleden van Studio Brussel. Tot we opnieuw buiten mogen komen, krijg je elke dag een nieuwe aflevering. De Lieve Lust, De Afrekening van 16 mei 1996, Studio Kafka, Brussel Midi, French Quiz, ... Het kan allemaal. Abonneer je op de podcast, dan heb je elke dag een afspraak met de geschiedenis.

In aflevering één hoor je de allerlaatste aflevering van Het Leugenpaleis (inclusief het nieuws, gelezen door Ayco Duyster!)

Te beluisteren via

VRT NU

Uit de ruime VRT-catalogus worden verschillende nostalgische reeksen beschikbaar gemaakt.

Voor wie al ouder dan 40 is

De collega's

Geniet nog eens mee van het geroddel, gekibbel, getreiter en de vriendjespolitiek op het Ministerie van Financiën.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-collega-s/seizoen-1/met-pensioen/

De collega's

Schipper naast Mathilde

Legendarische serie rond de gepensioneerde schipper Matthias, zijn lieve zus Mathilde, de geadopteerde dochter Marianneke, een sprekende papegaai en vele anderen.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/schipper-naast-mathilde/1/schipper-naast-mathilde-s1a1/

Kapitein Zeppos

Het iconische jeugdfeuilleton uit het begin van de jaren 60 waarin Kapitein Zeppos het Vlaamse dorpje Belder op zijn kop zet.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/kapitein-zeppos/1/kapitein-zeppos-s1a1/

Axel Nort

Vlaamse detectiveserie voor kinderen  uit jaren 60 waarin Axel Nort, rijdend in een oude 2PK misdrijven oplost. Met o.a. een piepjonge Johny Voners en Nand Buyl.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/axel-nort/1/axel-nort-s1a1/

Axel Nort

Het pleintje

Op een pleintje in een niet nader genoemde stad is de tijd op het eind van de jaren 50 blijven stilstaan en woedt er nog steeds een vete tussen twee clans, de katholieken en de liberalen. 

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/het-pleintje/1/het-pleintje-s1a1/

Wij, heren van Zichem

Dompel je onder in het dorpsleven in de Brabantse gemeente Zichem van de jaren 20. Bekijk deze oerpopulaire kroniek rond een aantal figuren uit de volksromans van Ernest Claes, onder meer "de Witte" en "boer Coene".  Met o.a. Dora Van Der Groen in de dubbelrol Melanie en vrouw Coene.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/wij--heren-van-zichem/1/wij--heren-van-zichem-s1a1/

Wij heren van Zichem © VRT

Heterdaad

In Heterdaad bestrijdt de Brusselse rijkswacht de misdaad in onze hoofdstad. Bekijk alle seizoenen. 

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/heterdaad/1/heterdaad-s1a1/

Gilda De Bal in Heterdaad © VRT

Windkracht 10

Op de basis in Koksijde, huist het 40e squadron  die vliegt met de Westland Sea King Mk48. Hun belangrijkste taak is de redding bij een luchtvaartongeval boven het Belgisch en Luxemburgs grondgebied. Maar de lijst nevenopdrachten is bijna eindeloos. In elke aflevering zijn er een of meerdere reddingsoperaties.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/windkracht-10/1/windkracht-10-s1a1-stormschade/

Windkracht 10

Postbus X

Deze Vlaamse jeugdreeks uit de late jaren 80 speelt zich af op de redactie van De Ravenburgse Post. De Ravenburgse Post is in feite een dekmantel voor de organisatie Postbus X. Mensen met problemen kunnen een brief schrijven naar Postbus X in Ravenburg en worden dan eventueel geholpen. 

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/postbus-x/1/postbus-x-s1a1/

Postbus

Radio 2

Radio 2 duikt even terug in de tijd met De Top 60 van de Jaren 60. Radio 2 zou De Grootste Familie niet zijn om dit niet met iedereen op gepaste wijze te vieren. Daarom koos het radionet uit het rijke archief van de VRT drie legendarische Vlaamse televisieseries waar in de jaren 60 massaal naar gekeken werd. Vanaf vandaag kan iedereen nostalgisch terugblikken op de sixties en genieten van Beschuldigde, sta op (1964 tot 1980), Johan en de Alverman (1965) en Magesien (1968 tot 1972) op VRT NU

Voor tieners en twintigers

Op VRT NU zijn er ook enkele reeksen te vinden die nostalgische gevoelens zullen opwekken bij late tieners en twintigers.

Kulderzipken

Kulderzipken een simpele boerenjongen dingt naar de hand van Prinses Prieeltje. Maar dat is niet naar de zin van Koning Jozef.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/kulderzipken/2/kulderzipken-s2a10/

Kulderzipken en Prinses Prieeltje

W817

Een groep studenten zit samen op kot en beleven allerlei avonturen.

Op VRT NU is ook het eerste seizoen te bekijken dat maar beperkt op televisie te zien was, omwille van het gebruik van schuttingstaal die niet meer past bij de evolutie van Ketnet. Daarom staat deze eerste reeks  die een 12+ quotering heeft, onder het MNM-merk.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/w817/1/w817-s1a1/

W817

Het liegebeest

Het liegebeest is een Ketnet-reeks uit de jaren '80. Het was een poppenprogramma over een groen, slangachtig beestje dat altijd liegt. Hij woont op een rots die door de ruimte zweeft, het Regenbogeneiland. Daar wonen nog andere vreemde figuren zoals Meneerke, Bomma met haar kleinkinderen Fientje en Willem en Prins Dikkie.

Bekijk de volledige reeks via deze link.

Dossier: Archief
vrijdag 22 mei 2020
22 mei 2020

In tijden van corona

'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

"Beknotten van de vrijheid is het ergste dat er is."

'You'll never walk alone' verenigt Europa opnieuw

"Verbinden is meer dan ooit nodig"

1 jaar Knaldrang: nachtje door met Studio Brussel

De Wereld van Sofie lanceert Fancy Friday

In 92% van de Vlaamse gemeenten is de eenzaamheid toegenomen het voorbije jaar

Ketnet moedigt kinderen aan om meer te bewegen