Extra kunst- en cultuurprogramma's op VRT NU

30 maart 2020 — Vanaf maandag 30 maart 2020 brengt VRT NU een zorgvuldige selectie aan extra kunst- en cultuurprogramma’s.

Raoul De Keyser © VRT - Jo Vermaercke

In deze coronaperiode zet de VRT dan ook volop in op een extra educatief aanbod, op vraag van het kunstonderwijs. Zo is er het literaire reisprogramma Paper trails en een selectie van de sterkste afleveringen van Iets met boeken, van het taalprogramma Man over woord en van Goudvis, dat topkunstenaars portretteert. Uitschieter in het aanbod is de reeks Enkele klassiekers van Jef Cornelis, een samenwerking tussen de VRT en ARGOS, centrum voor audiovisuele kunsten in Brussel.

Dit extra educatief VRT-aanbod van cultuurprogramma’s komt er op vraag van het kunstonderwijs, maar iedereen met een hart voor kunst en cultuur zal deze tijdsdocumenten kunnen smaken. Persoonlijk kijk ik heel erg uit naar de kritische reportage rond ‘Documenta 5’ van Jef Cornelis - ik was toen nog niet eens  geboren, maar Documenta 5 was (kunst)historisch van onschatbare waarde. Ik ben ook wel heel benieuwd naar Cornelis’ ‘De langste dag’. Slow TV in tijden van corona! Uit de reeks ‘Paper trails’ grijp ik naar de aflevering rond Norwegian wood – Murakami is mijn favoriet!

Tinka Claeys, coördinator cultuur x innovatie VRT

Cultuur, kunst en literatuur

Uit het rijke VRT-archief diept VRT NU 10 afleveringen op van Iets met boeken, een coproductie tussen Canvas en VPRO uit 2008 en 2009. Presentatoren Jan Leyers en Leon Verdonschot praten telkens met twee auteurs, een Nederlander en een Vlaming, over hun nieuwste boek. Met onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Saskia De Coster, Hafid Bouazza, …

iets met boeken © VRT 2008 - Phile Deprez

In Paper trails (2010) stelt Hendrik Willemyns, bekend van de Belgische band Arsenal, aan de hand van zes documentaires zes meesterwerken uit de wereldliteratuur voor. De docu's zijn opgenomen op de locaties waar de boeken zich afspelen en/of tot stand zijn gekomen. We reizen onder meer van Fitzgeralds Minnesota naar Murakami’s Japan. Beeldimpressies en interviews laten ons kennismaken met de boeken en hun schrijvers, maar geven tegelijk ook een ruwe schets van de wereld in de 20ste eeuw.

paper trails © VRT 2010 - Jan Mestdagh

Uit 2011 en 2012 komen twee volledige reeksen van het taalprogramma Man over woord, gepresenteerd door Pieter Embrechts, die op zoek gaat naar de schoonheid en geheimen van onze taal.

Ook 12 indringende portretten van Belgische topkunstenaars worden beschikbaar, in evenveel afleveringen van Goudvis. De camera volgt hen een jaar lang op het podium, in hun atelier, tijdens repetities, premières en vernissages, maar ook thuis, achter de coulissen van hun ‘publieke’ leven. Daar komt de goudvis in hun privé-bokaal tot rust. Met o.a. Michael Borremans, Lieve Joris, Tom Lanoye, Raoul De Keyser… 

Raoul De Keyser

Jef Cornelis

Tot slot sloeg de VRT de handen in elkaar met ARGOS, centrum voor audiovisuele kunsten, om ook de internationaal gelauwerde, artistieke documentaires van de vroegere VRT-regisseur Jef Cornelis aan te bieden. 

Jef Cornelis was actief bij de openbare omroep van 1964 tot 1998, en liet een indrukwekkend oeuvre na van films en programma’s over hedendaagse kunst. Hij was een grote pleitbezorger van hedendaagse beeldende kunst en zette het televisiemedium, toen het massamedium bij uitstek, in om het over kunst te hebben. De televisie bracht kunst daarbij niet louter in beeld, maar nam actief haar positie in als deelnemer in het gesprek. Dat leverde unieke portretten, discussies, inzichten en eigen kunstwerken op. Cornelis tartte daarbij het keurslijf en verkende de mogelijkheden en de belemmeringen van het televisiescherm in de woonkamers ten volle.

Jef Cornelis

Niels Van Tomme, directeur ARGOS centrum voor audiovisuele kunsten: "Het werk van Jef Cornelis blijft een belangrijke toetssteen van hoe er kritisch en onafhankelijk met het audiovisuele medium kan omgesprongen worden Dat dit een carrière lang gebeurde in de context van de openbare omroep, blijft indrukwekkend. Zijn oeuvre bevat een schat aan essentiële culturele bijdragen die de laatste jaren, via de distributieactiviteiten van ARGOS, internationale bekendheid hebben verworven, zoals meest recent nog in een grote overzichtstentoonstelling in Londen."

Het maakt me gelukkig om via deze samenwerking het werk van Jef Cornelis terug aan een breder Belgisch publiek te kunnen presenteren. Deze unieke samenwerking tussen VRT en ARGOS tijdens een ongeziene crisisperiode, stemt mij hoopvol over nieuwe manieren van samenwerken tussen de culturele sector en de openbare omroep.

Niels Van Tomme, directeur ARGOS, centrum voor audiovisuele kunsten

Het volledige cultuuraanbod op VRT NU vindt u hier.

Dossier: Cultuur
maandag 30 maart 2020
30 maart 2020

Meer over Cultuur

Volg de finale bij VRT

De halve finale op Klara en Canvas

De KEW online en DeZes

Met  VRT op de eerste rij bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello

Waarom is de VRT de grootste cultuursponsor van Vlaanderen?   

Welke aandacht besteedt de VRT aan klassieke muziek?

Meer KEW: Extra’s en slotconcerten

De Koningin Elisabethwedstrijd: alles op VRT NU