Nieuwe topfictie op Canvas: Line of Duty en Heder

23 april 2020 - Vanaf zaterdag 2 en woensdag 6 mei kunnen kijkers genieten van nieuwe topreeksen op Canvas en canvas.be

Heder © Bigster 2018 Photo: Johan Paulin

De straffe fictiereeksen rijgen zich aan elkaar bij Canvas. Vanaf 6 mei wordt Chernobyl op woensdag opgevolgd door de Zweedse feministische misdaadreeks Heder (Honour) van onder meer Sofia Helin (The Bridge) en Alexandra Rapaport (The Hunt): vier vrouwelijke advocaten specialiseren zich in het onderzoek naar geweld tegen vrouwen.

In het misdaadslot op zaterdag komt na Face to Face vanaf 2 mei de BBC-serie Line of Duty met onder andere Adrian Dunbar (Blood) en Martin Comston (Sweet Sixteen): hun team pakt corruptie bij de politiediensten aan.

Beide reeksen zijn naar goede gewoonte bij Canvas ook meteen integraal te bekijken op canvas.be / VRT NU. 

Line of Duty

Line of Duty is in Groot-Brittannië een van de populairste misdaadreeksen van de voorbije jaren. In 2018 behaalde de serie zelfs de derde plaats in een ‘poll’ van Radio Times over de beste Britse misdaadreeksen aller tijden (Na Inspector Morse en Foyle’s War). Er zijn ondertussen al vijf seizoenen gemaakt en het zesde is in productie, al heeft de coronacrisis ook bij de BBC roet in het eten gegooid. Maar Canvas begint bij het begin, met reeks 1 (uit 2012).

D.S. Steve Arnott (Martin Compston) is betrokken bij een anti-terrorisme-inval die helemaal fout afloopt. Hij weigert mee te werken aan een doofpotoperatie en wordt daarom overgeplaatst naar de anticorruptie-eenheid AC 12, onder leiding van Ted Hastings (Adrian Dunbar). AC 12 is verantwoordelijk voor het opsporen van corruptie en machtsmisbruik binnen de politiediensten. Arnott werkt er nauw samen met DC Kate Fleming (Vicky McClure), een zeer gerespecteerde en doortastende undercover-agente. Arnott moet samen met Fleming en de rest van het team onderzoeken of het geweldige ‘track record’ van DCI Tony Gates (Lennie James) van de afdeling moordzaken wel helemaal kosjer is. Hastings verdenkt Gates ervan dat hij zijn cijfers wat al te rooskleurig voorstelt en zijn mooie resultaten als dekmantel gebruikt voor duistere zaakjes.

Scenarist Jed Mercurio (Bodyguard) baseerde zich op verhalen van echte politiemensen ‘in the line of duty’ en gepensioneerde officieren. De eerste reeks speelt zich af in Birmingham.

Line of duty © Steffan Hill 2013
Line of duty © Steffan Hill 2013

Heder

Het misbruik en de ongewenste intimiteiten waarover het in de serie gaat, daar hebben wij allemaal mee te maken. Zo gaat het er ook in het echte leven aan toe.

Alexandra Rapaport

Heder (Zweeds voor ‘eer’) is een buitenbeentje in het ruime aanbod van ‘Nordic crime’ series. Niet alleen omdat de hoofdrollen worden gespeeld door Zweedse topactrices, maar ook omdat die de reeks ook zelf hebben bedacht en geproduceerd. En ook wel omwille van de zeer specifieke insteek.

Heder is de naam van een advocatenbureau dat zich specialiseert in de verdediging van vrouwen die seksueel worden uitgebuit of misbruikt. Aan het hoofd van het bureau staan vier vrouwelijke advocates die ook al heel hun leven lang bevriend zijn: Elin (Julia Dufvenius), Janni (Anja Lundqvist), Nour (Alexandra Rapaport) en Karin (Eva Röse). In de eerste aflevering nemen ze de zaak ter harte van een tienermeisje dat verkracht werd. Wanneer de beklaagde wordt vrijgesproken willen de advocates extra bewijsmateriaal verzamelen om in beroep te kunnen gaan. De zaak wordt ingewikkelder wanneer blijkt dat het meisje zelf niet onbesproken is. We ontdekken daarnaast dat de vier bevriende advocaten ook zelf een gezamenlijk geheim met zich meedragen dat hen flink in de problemen kan brengen. Iemand lijkt dat te weten en probeert hen te intimideren met allerlei mysterieuze en bedreigende boodschappen. 

“The Girl with the Dragon Tattoo meets Sex & the City” zo noemde Sofia Helin (The Bridge) Heder, de reeks die zij samen bedacht met Alexandra Rapaport, bij Canvas ook al te zien in The Hunt (Jagten), en Anja Lundqvist, die we bij Canvas al aan het werk zagen in Alex.  De vierde actrice-producente, Julia Dufvenius (Molanders), is bij ons minder bekend.  Op Sofia Helin na spelen ze ook allemaal een hoofdrol in Heder.

Nicola Söderlund van verdeler Eccho Rights: “De reeks werd bedacht voor de geboorte van de #metoo-beweging, maar past er wonderwel in met haar duidelijke standpunten over de situatie van vrouwen in de samenleving en hoe zij omgaan met seksueel misbruik.”

Zoals in vele landen had #metoo ook in Zweden een grote impact, onder meer via de plaatselijke variant #tystnadtagning (#silenceaction), waarbij bijna 600 Zweedse actrices een brief ondertekenden waarin ze de Zweedse film- en televisie-industrie opriepen om vrouwen beter te beschermen tegen misbruik en intimidatie. Met name Sofia Helin speelde daarbij een belangrijke rol.

Ook Alexandra Rapaport herkende zich erin en benadrukt: “Het misbruik en de ongewenste intimiteiten waarover het in de serie gaat, daar hebben wij allemaal mee te maken. Zo gaat het er ook in het echte leven aan toe. Al is het natuurlijk niet zo dat alle vrouwen goed zijn en alle mannen slecht. Zo zit de wereld niet in elkaar. Het is niet zwart-wit. Onze reeks gaat over mensen in het algemeen en richt zich tot iedereen.”

Heder © Bigster 2018 Photo: Johan Paulin
Heder © Bigster 2018 Photo: Johan Paulin
Dossier: fictie
donderdag 23 april 2020
23 april 2020

Meer over fictie

Ketnet start opnames twee nieuwe fictiereeksen

Een zomer vol fictie op VRT NU 

Waarom we sommige FC De Kampioenen-afleveringen niet meer aanbieden

Dertigers: opnames 3e seizoen gestart

Nieuwe afleveringen van Samson & Marie

Zeven zomertips van Canvas

Eén en KRO-NCRV maken dystopische fictiereeks 'Arcadia'

Opnames Loslopend wild gestart, Dertigers draait binnenkort